Előfizetői tartalom

A NATO legújabb megújulása: blokkfegyelemben Kína ellen?

Nyakunkon a NATO sokadik főnixmadár-produkciója. Lassan megszámolni is nehéz, hogy a Szövetség a hidegháború vége óta hányszor éledt már újra saját hamvaiból. Ez a mostani viszont minden korábbinál virgoncabb feltámadásnak ígérkezik: egyszerre készül megváltoztatni a NATO irányát (az orosz ellenségkép immár főként csak az európaiak nyugtatására szolgál, a Szövetség célkeresztjében mindinkább Kína áll), és relativizálni működésének eddigi alapszabályát (az ósdi konszenzus-elv túl sok beleszólást enged az akadékoskodóknak, a vétójogra ráfér némi korlátozás). Magyarán az „új” NATO célja elsősorban az, hogy Európát az Egyesült Államok globális stratégiája mögé állítsa.

Logikátlan logika Ha nem érlelődne évtizedek óta, akár azt is hihetnénk, hogy az egész csupán egy ostoba félreértésből jött. Macron francia elnök tavaly év végén mondott egy nagyot - nevezetesen, hogy a NATO „agyhalott” –, s egy füst alatt arra hívta a szövetséges társakat, hogy adjanak a szervezetnek „politikai irányokat”. Az e célból formálódó „bölcsek csoportjába”...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái