csányi sándor lázár jános
Gazdaság

Egy csapatban Csányi Sándor és Lázár János

Portfolio
A korábbi Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől a hatékonyabb és magasabb színvonalú felsőoktatás érdekében alapítványi fenntartásban működik tovább - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az egyetemet működtető 5 tagú kuratórium elnöke Csányi Sándor. Az egyetem neve is megváltozik: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem lesz és új stratégiája lesz. A kuratórium kedden tartja bemutatkozó tájékoztatóját, amelyről laptársunk, az Agrárszektor.hu élőben tudósított.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérése alapján a magyar agrárium felemelése iránt elkötelezett, jelentős szakmai, üzleti-vezetői és politikai tapasztalatukkal a meglévő akadémiai tudást gazdagítani képes személyek dolgoznak majd a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumában. Az öttagú testület elsődleges feladata az intézmény hosszú távú célokat szem előtt tartó, folyamatos fejlődésének segítése, a korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése.

Magyarországon az agrárium történelmileg kiemelt ágazat, hazánknak minden adottsága megvan ahhoz, hogy ezen a téren is a régió vezető országává válhasson. A koronavírus-járvány ismét rávilágított arra, hogy a nemzeti szuverenitás, gazdasági és társadalmi stabilitás egyik alapvető eleme a megfelelő élelmiszerellátás zavartalan biztosítása - áll az ITM közleményében, amely bemutatja a Szent István Egyetemből lett Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) céljait és vezetőit.

Az intézményi modellváltást követően, a rugalmas kereteket biztosító struktúrában a MATE fenntartói jogai egy erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványhoz kerülnek. A felsőoktatásért felelős miniszter felkérte az Alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait, akik a felkérést elfogadták, munkájukat a zökkenőmentes átmenet érdekében a lehető legkorábban megkezdik. A tagok stratégiai vízióval, pénzügyi és menedzsmenttudással támogatják az intézmény fejlődését, a képzés korszerűsítését.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány

  1. kuratóriumának elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója,
  2. tagjai Nagy István agrárminiszter,
  3. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja,
  4. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja és
  5. Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Az intézmény stabil, önálló, fenntartható működéséhez, infrastruktúrájának megújításához rendelkezésre álló pénzügyi támogatás és vagyon öt campuson több mint 13 ezer hallgató oktatásának színvonalát növeli - sorolja a tárca. 

A modellváltáshoz fűződő elvárás, hogy a MATE sokszínű képzési palettájára építve és a hazai agrárgazdaság, -képzés és -kutatás nemzetközi elismertségét növelve, 2030-ra bekerüljön a világ 100 legjobb agrár-fókuszú egyeteme közé - fogalmazott a minisztérium.

Január 5-én sajtótájékoztató

Az Országgyűlés által elfogadott 2020. évi CXLII. és 2020. évi CXLIX. törvény értelmében az Innovációs és Technológiai Miniszter 2021. január 4-i napon kinevezte az Egyetemet fenntartó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjait. A leendő kuratórium egy bemutatkozó sajtóesemény keretében osztja meg az Intézmény jövőjével kapcsolatos gondolatait - olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtómeghívóban.

Az online eseményen felszólalnak a kuratórium tagjai, valamint Gyuricza Csaba megbízott rektor.

Az eseményről élőben beszámolunk oldalunkon.

Az Agrárszektor beszámolt a keddi eseményről. Csányi Sándor beszéde itt található, Lázár János felszólalása itt olvasható, az egyetemet érintő átfogó változásokról pedig itt írt laptársunk.

Címlapkép: Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b) és Lázár János fideszes országgyűlési képviselő a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, az A csoport 12. fordulójában játszott a MOL-Pick Szeged-Paris Saint-Germain mérkőzésen Szegeden 2020. február 16-án. MOL-Pick Szeged - Paris Saint-Germain 32-29. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint mnb épület sötét magyar jegybank