Előfizetői tartalom

A globális kereskedelem helyreállása lesz 2021 egyik fő gazdasági hajtóereje

Portfolio
A globális kereskedelem fordulóponthoz ért és újra növekszik, ami kedvező kilátásokkal kecsegtet a 2021-es év globális gazdasági növekedése szempontjából – vélik a Fitch Solutions elemzői. A kihívások sorának viszont idén sem lesz vége, az első negyedév ugyanis korlátozásokkal terhelt. A kockázatok közé tartozik továbbá, hogy a kilábalás nem lesz egyenletes, a fejlődő országok gyorsabban magukra találhatnak, mint a fejlettek.

A Fitch Solutions elemzői úgy vélik, hogy a globális kereskedelem újra növekedési pályára állt. A világkereskedelem 2020 első negyedévében érte el a mélypontot, azóta viszont helyreállt, 2020 végére jelentős mértékben javult a volumen. A Fitch Solutions megjegyzi, hogy a globális kereskedelem javulásában nagy szerepe van Kínának, amely meredek helyreállást mutatott az első negyedéves visszaesés után, és az ázsiai országnak jelentős súlya van a mintában (az intézet külön indexben vizsgálja a fő exportőröket -így Kínát is, ez az index pedig jól mutatja a Kína-hatást).

Az export fellendülése viszont mindenképpen jó hatással van a globális gazdaság helyreállására, és megerősíti a Fitch Solutions azon várakozását, hogy a globális gazdaság idén 5,5%-kal nőhet (2020-ban 4%-os visszaesést becsült az intézet).

Fitch 1
Forrás: CPB, Fitch Solutions

Az intézet megjegyzi továbbá elemzésében, hogy a fő indikátorok a külkereskedelmi szektor további erősödésére utalnak. A beszerzési-menedzserindexek export-megrendelését mérő alkomponense a nagy, exportérzékeny vállalatoknál továbbra is emelkedőben van. A Fitch Solutions megemlíti példái között a dél-koreai félvezető exportot, amely a 2020-as évben a technológiai szektor folyamatai miatt jelentős emelkedést mutatott, valamint élvezte a 2019-es, gyengébbre sikerült évből eredő bázishatást is.

Miről lesz szó a cikkben?

  • A tényadatok és az indikátorok is a globális kereskedelem helyreállásáról árulodnak
  • A fejlődő és fejlett országokban viszont eltérőképpen alakul az export.
  • Sok ország (például Kína) mer exportnövekedést mutat, a legfejlettebb térségben viszont csak 2021 hozhat fellendülést.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés