iskola oktatás tanár pedagógus
Gazdaság

Csalódtak a pedagógusok, rengetegen hagyják el a pályát

Portfolio
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy véli, hogy a 2013-ban megalkotott életpályamodell nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Horváth Péter az InfoRádiónak azt mondta, mára odáig jutottunk, hogy a középfokú végzettséggel rendelkezők béréhez kell felzárkóztatni a kezdő pedagógus béreket.

Az, hogy jelen pillanatban kevesebb pedagógus van a pályán, mint akár egy évvel ezelőtt is, egyáltalán nem lepi meg Horváth Pétert, aki szerint előre borítékolható az is, hogy a következő években ez a fajta változás még radikálisabban fog jelentkezni, így nem nagy merészség azt jósolni, hogy jóval kevesebb tanár lesz.

Mindemellett tagadhatatlan, hogy bekövetkezett néminemű gyermekszám-csökkenés is, bár a legutóbbi adatok szerint az általános iskolások száma növekedett, legalábbis a fogyásuk megállt, és az várható hogy stabilizálódni fog a létszám.

Bár az pontosan látható, hogy mennyien érik el az öregségi nyugdíj-korhatárt, az már nehezen megtippelhető, hogy mennyi lesz azon pedagógusok száma, akik például – a nők estében – élnek a 40 éves jogosultsági idővel, vagy a 60 éves kort betöltve a részmunkaidős foglalkoztatással. Mindeközben jól látszik, hogy az előző években az egyetemekről kikerülő, nagyságrendileg tízezer pedagógus-jelölt közül mindösszesen 3500-4000-en vannak, akik valóban munkába is állnak.

Horváth Péter az InfoRádió kérdésére arra is kitért, hogy az 1995 óta mindegy egyharmadával emelt kötelező óraszámokat már képtelenség tovább növelni, miután már most sem képesek a pedagógusok megfelelő mód felkészülni az óráikra. „Ez nem lehet megoldás semmiféleképpen” – szögezte le.

Emlékeztetett: azt, hogy hányan és milyen képességű diákok jelentkeznek pedagógusnak, alapvetően az határozza meg, hogy milyen életpálya kínálkozik a számukra, amit jelenleg nem tart megfelelőnek.

Tehát a 2013-ban megalkotott, bizakodásra okot adó életpályamodell nem úgy vált be, mint egykor gondolták, hiszen már 2014-ben elválasztódott a minimálbértől, egy olyan társadalmi standardtól, ami garantálta a pedagógusok társadalomban betöltött anyagi presztízsét. Mára pedig odáig jutottunk, hogy a középfokú végzettséggel rendelkezők béréhez kell felzárkóztatni a kezdő pedagógus béreket – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

eiffel torony franciaország
mnb epulet
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
mnb epulet