doktor korona kórház
Gazdaság

Koronavírus: a régiónkban lassul, a nagy gócpontokban gyorsul a járvány terjedése

Portfolio
Már több mint 90 millió új koronavírus-fertőzöttet találtak a járvány kezdete óta, globálisan, az áldozatok száma pedig 1,93 millióra növekedett. Sorra hosszabbítják meg az országok az ünnepek előtt hozott korlátozásokat, többek közt Magyarország is. Koronavírus híreink percről percre.

Koronavírus: a britek több embert oltottak be, mint egész Európa

Megnyíltak hétfőn a koronavírus elleni oltások tömeges beadására kialakított központok Angliában. Matt Hancock egészségügyi miniszter elmondta, hogy meghaladta a 2,5 milliót az Egyesült Királyságban eddig beadott oltások száma.

Tovább a cikkhez

Lengyelországban meghosszabbítják a korlátozások többségét

Lengyelországban január végéig meghosszabbítják a járványintézkedések többségét, megkezdődik viszont január 18-tól a hagyományos oktatás visszaállítása, először az általános iskolák 1-3. osztályainak diákjai térnek vissza a tantermekbe - jelentette be hétfőn Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

A járványhelyzet értékelése nem vezet egyértelmű következtetésekre, Európa szerte ugyanis emelkednek a fertőzöttségi adatok, Lengyelországban viszont a helyzet meglehetősen stabil, a fertőzések és a halálozások nem növekednek dinamikusan, a járványkórházi ágyak és a lélegeztetőgépek kevesebb mint 50 százaléka folgalt - mondta sajtóértekezletén Niedzielski az óvatos nyitást indokolva.

A december végétől érvényes, január 17-e után is meghosszabbítandó korlátozások értelmében Lengyelországban zárva vannak a bevásárlóközpontokban működő, nem alapvető életszükségleteket kielégítő üzletek, a szállodák, az éttermek, nem működhetnek a sípályák. Zárva tartanak a kulturális és sportintézmények is. Korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

Lengyelországban az általános és a középiskolákban a tanévet hagyományos oktatással kezdték el, a távoktatás fokozatosan, október közepétől indult újra. A tantermekbe való visszatérést egészségügyi szabályokhoz kötik.

Hétfőn megkezdődött a lengyelországi tanárok önkéntes és ingyenes vírustesztelése, amelyre mintegy 190 ezren jelentkeztek. A tanárok emellett - a rendfenntartó erőkkel együtt - elsőbbséget élveznek majd a vakcinálási programban, az egészségügyi dolgozók és az idősebb emberek után oltják be majd őket, bejelentések szerint a második negyedévben.

Hétfőig 220 ezer egészségügyi dolgozót vakcináltak. Egyelőre összesen 1 millió 51 ezer vakcinaadag érkezett Lengyelországba, e hét végéig tervek szerint több mint 450 ezer embert oltanak be. Március végéig mintegy 3 millió ember beoltható. Az összes vakcinálásra jogosult lengyel - mintegy 30 millió ember - beoltásához szükséges anyagot az év végéig szállíthatják az európai uniós vakcinabeszerzési program keretében - mondta hétfő délelőtt Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

A Dziennik Gazeta Prawna lengyel gadzasági napilapban hétfőn közölt felmérés szerint a lengyelek 68 százaléka akarja beoltatni magát, míg novemberben csak 43 százalékról volt szó. A 60-69 év felettiek közül 81 százalékos a magukat beoltatni szándékozók aránya.

A lap kommentárja szerint a hajlandóság növekedésére hatott a vakcinálási folyamat elindítása, valamint az a botrány is, amelyet Lengyelországban egyes közéleti személyiségek soron kívüli beoltása váltott ki múlt héten. Az ügy paradox módon "arról győzhette meg a tétovázókat, hogy a vakcina egy igényelt, ritka holmi" - írják a kommentárban.

A varsói orvostudományi egyetemen végzett jogosulatlan oltásokért felelős cég elnöke, valamint az egyetem kancellárja már múlt héten lemondott. Niedzielski hétfőn közölte: az egyetem kötelékében működő oltó cégre pénzbírságot szabnak ki. A miniszter lemondásra szólította fel az egyetem rektorát, a beoltott mintegy kétszáz hírességnek pedig azt javasolta: jogosulatlan beoltásukat váltsák ki azzal, hogy önkéntes ápolónak jelentkeznek.

(MTI)

Megkezdődött a Moderna vakcinájának kiszállítása Európában

Megkezdődött a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának európai kiszállítása - közölte hétfőn a vállalat.

Tovább a cikkhez

BionTech-vezér: a vakcinánk hatásos a szuperfertőző koronavírusokkal szemben

A BionTech vezérigazgatója azt állítja: a Pfizer-BionTech oltóanyag hatásos a koronavírus új variánsai ellen is – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Egyetlen húzással több százezer Pfizer-vakcinát nyert Magyarország

Egy szabályozói ajánlás hatására egy csapásra 20 százalékkal több ember oltására elegendő Pfizer-oltóanyag áll rendelkezésre Európában: az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy az egy ampullában lévő oltóanyag mennyiséget ne 5, hanem 6 oltásra használják fel az orvosok. Ha a Pfizer-BionTech páros tehát az eredetileg tervezett, szerződésben vállalt mennyiséget szállítja továbbra is Magyarországnak, akkor hirtelen nem 4,4, hanem csaknem 5,3 millió adag Pfizer-vakcinánk lesz.

Tovább a cikkhez

Megérkezik Magyarországra a Moderna koronavírus-vakcinája - Mit lehet tudni róla?

Holnap Moderna-vakcinák is érkeznek Magyarországra. Mit tudunk eddig erről az oltásról?

Tovább a cikkhez

Olaszországban kifogyott az oltóanyag

Az amerikai Moderna cég koronavírus elleni vakcinájának érkezésére várnak Olaszországban, ahol több tartományban hétfőre elfogytak a rendelkezésre álló dózisok. Ezzel egy időben az új típusú koronavírus újabb "első betegét" azonosították Milánóban, aki egy 25 éves nő volt 2019 decemberében.

(MTI, Portfolio)

Ukrajnában lassult a terjedés, Magyarország vörös besorolást kapott

Ukrajnában lassult valamelyest hétfőre a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, és az elmúlt napokhoz képest kevesebben kerültek kórházba. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4288 új esettel 1 119 314-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 áldozattal 19 835-re. Eddig 796 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 4800-an, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 303 062-re csökkent.

(MTI)

Hamarosan kész az egydózisos vakcina

Miközben az összes nyugati világon jóváhagyott koronavírus-vakcina kétdózisos, a Johnson & Johnson január végére várhatóan működő, egydózisos Covid-vakcinát fog tudni gyártani – írja a CNBC. A vállalat arra számít, hogy az év végére már több mint 1 milliárd vakcinát tudnak leszállítani.

Tovább a cikkhez

Oltásközpont-vezető: a magyar lakosság 60%-át be kell oltani a járvány megfékezéséhez

Folytatódott a koronavírus elleni védőoltások beadása az egészségügyi dolgozók körében és a nagyobb idősotthonokban - mondta el Janecskó Mária oltóközpont-vezető az M1 aktuális csatorna hétfői műsorfolyamában. Hozzátette: legalább a népesség 60%-át immunizálni kell, hogy legyen remény a járvány megállítására.

Tovább a cikkhez

Kiemelten figyelnünk kellene az otthonunk levegőminőségére - A járvány terjedése is múlhat rajta

A járvány megjelenése kapcsán a tavalyi évben kiemelt figyelmet kapott az épületeink belső tereinek levegőminősége. Az épületek jó légminőségének biztosításával sokat tehetünk a járvány terjedésének megfékezéséért, ráadásul ez nemcsak a nagyméretű, nagy forgalmú középületek üzemeltetőire vonatkozik, hanem a saját otthonunkra is, még akkor is, ha a home office-ban nem állnak rendelkezésünkre az irodaépületekben, bevásárlóközpontokban, kórházakban telepített csúcstechnológiás légkezelő berendezések. A Siemens szakértői összegyűjtöttek néhány gyakorlati tippet, amelyek segítségével tiszta, egészséges levegőt szívhatunk be és ezáltal csökkenthetjük a fertőzés veszélyét is.

Tovább a cikkhez

Horvátországban is lassul a járvány

Október eleje óta nem mutattak ki olyan kevés új koronavírus-fertőzéses esetet Horvátországban, mint az elmúlt napon - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 230 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 220 223-at. December 10-én még rekordszámú, 4620 fertőzöttet regisztráltak az országban. Vasárnap 35 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4403-ra emelkedett. Kórházban 2140 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 4976.

(MTI)

Ukrajnában lassul a járvány

Ukrajnában lassult valamelyest hétfőre a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, és az elmúlt napokhoz képest kevesebben kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4288 új esettel 1 119 314-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 áldozattal 19 835-re. Eddig 796 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 4800-an, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 303 062-re csökkent.

(MTI)

Operatív törzs: már 71 ezer magyart beoltottak

Már 71 ezer embert beoltottak Magyarországon, holnap újabb vakcinaszállítmányok érkeznek hazánkba. Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltatnak, később sor kerül majd a regisztrációk alapján a tömeges oltatásra is.

Tovább a cikkhez

Már 1,5 millió embert beoltottak az orosz vakcinával

Több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával, a Szputnyik V-vel - közölte orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

(MTI)

Súlyos hetek jönnek a brit járványhelyzetben, noha már az emberek ötöde áteshetett a betegségen

A hivatalos adatoknál már mintegy ötször többen áteshettek a koronavírus-járványon Angliában egy friss modellszámítás szerint és a neheze még hátravan, mert a felfutó járvány és halálozás miatt a kórházak extrám terhelés alá kerülhetnek a következő hetekben – rajzolódik ki a súlyos angliai helyzet brit lapokból. Az is érdekes, hogy egyes brit kormányzati tudósok szerint a pozitív kormányzati kommunikáció (itt a vakcina, hogyan halad az oltás) inkább rontja az emberek fegyelmezettségét, hogy betartsák a harmadik országos lezárás szigorú előírásait.

Tovább a cikkhez

Nem tudott tartósan megtörni a koronavírus globális terjedése, több országban is csúcsra jár a járvá

Globális szinten újra erősödőben van a koronavírus terjedési üteme, a december környéki visszaesés nem tűnt tartósnak. Több klasszikus gócpontban kezd ismét igazán aggasztóvá válni a helyzet.

Tovább a cikkhez

Varga Mihály: az a cél, hogy 2021 a növekedés éve legyen a magyar gazdaságban

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-videójában elmondta, hogy a nagyvállalati beruházási támogatási program a 2015-ös indulás óta 180 beruházást segített 160 milliárd forinttal, így több mint 382 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon. A programot idén is folytatjuk - tette hozzá.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a legfrissebb, hétfő reggeli adatok

1 419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 203 972 fő, az aktív fertőzöttek száma 128 959 főre csökkent.  5 065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak - derül ki a koronavírus.gov.hu oldal mai tájékoztatásából.

Tovább a cikkhez

Dél-Koreában ingyenes oltókampány indul

Dél-Korea minden állampolgára számára ingyenessé teszi a koronavírus elleni oltást a februárban kezdődő lakossági oltókampányban - jelentette be az ázsiai ország elnöke hétfőn.

Az új évet köszöntő televíziós beszédében Mun Dzse In hozzátette, kormánya a "vakcinafüggetlenség"  és a nemzetközi egészségügyi együttműködés jegyében továbbra is bátorítja, hogy az országnak legyen saját fejlesztésű vakcinája.

Jóllehet 2021-et a gyógyulás évének nevezte, rámutatott arra, hogy a pandémia következtében mélyült a társadalmi szakadék, nőtt az egyenlőtlenség, s reményét fejezte ki, hogy 2021-ben ezeket a bajokat is sikerül orvosolni.

(MTI)

Koronavírus: világszerte már több mint 90 millió fertőzöttet találtak

A világban 90 260 468-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 934 784-re a halálos áldozatok és 49 997 720-ra a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint - írja az MTI. 

Egy nappal korábban 89 611 443 fertőzöttet tartottak nyilván, 1 926 343 volt a halálos áldozatok és 49 710 144 a gyógyultak száma.

A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

  • A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már 22 404 484-en fertőződtek meg, és 374 322-en haltak meg a kórban.
  • Indiában 10 450 284 fertőzöttet, 151 160 halálos áldozatot és 10 092 909 gyógyultat jegyeztek fel.
  • Brazíliában 8 105 790 fertőzöttről, 203 100 halálos áldozatról és 7 231 336 gyógyultról tudni.

Közben egyre több országban hosszabbítják meg az ünnepek előtt hozott korlátozásokat, Magyarországon az erről szóló deklaráció pénteken történt meg:

Címlapkép: Getty Images

pfizervakcina
dmker
rotorsandcams
iphonepro
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
anthonyblinken