GettyImages-1229936163
Gazdaság

Joe Bidentől várják az atomenergia reneszánszát

Portfolio
Az már szélesebb körben ismert, hogy Joe Biden elnökségének egyik legfontosabb pontja a környezet- és klímavédelem lesz, amire rengeteg pénzt költene a leendő elnök. Ennek része lesz a nap- és szélenergia, az elektromosautó-gyártás, de várhatóan az atomenergia is. Az iparág képviselői pedig a leendő elnökjelölt támogatásában reménykednek, ami a fejlettebb technológiájú, új atomerőművekkel karöltve elhozhatná az atomenergia reneszánszát.

Az atomenergia károsanyag-kibocsátása minimális, így hasonlóan a megújuló energiaforrásokhoz, részét képezheti a klímasemlegességet elérni kívánó célkitűzéseknek, így a környezetbarát villamosenergia-termelésnek is. Sokan, így az atomipar képviselői is abban reménykednek, hogy emiatt Joe Biden is erősebben fogja segíteni az atomenergiát a nagyobb klímatervén belül. Az Egyesült Államok leendő elnöke egyébként támogatója a fejlett nukleáris technológiák kutatás-fejlesztésének.

A Centrus Energy vezetője, Dan Poneman szerint, akik üzemanyagot készítenek a jövő fejlett nukleáris erőművei számára:

Ez egy kiváló lehetőség az országunknak, hogy több évnyi kihívás után végre ismét visszataláljunk a megfelelő kerékvágásba.

Az Egyesült Államoknak 94 hagyományos reaktora van, míg a világon összesen 440 található, de a költségek növekedése miatt további öt zárhat be idén.

Az atomenergia elsődleges versenytársai közé az olcsóbb földgáz, illetve a nap- és szélenergia alapú erőművek tartoznak. Emellett a biztonsági és karbantartási költségek növekedése sem segített az iparágnak, amit részben az esetleges terrortámadásoktól való félelem, illetve a 2011-es fukusimai katasztrófát követő szabályozások okoztak.

Tavaly öt új reaktor működése indult el Kínában, Oroszországban, Fehéroroszországban, illetve az Egyesült Arab Emírségekben mondta a Nukleáris Világszövetség (WNA) vezetője, Sama Bilbao y Leon.

Egyelőre még nem tisztázott teljesen, hogy hogyan akadályozná meg a Biden-féle adminisztráció még több atomerőmű leállását, illetve egyes szakértők a radioaktív hulladékok kapcsán is aggódnak. Ezzel szemben a fejlett nukleáris energia támogatói szerint az újonnan épülő erőművek biztonságosabbak lesznek és kevesebb hulladékot fognak termelni.

Egy példa az új fejlettebb technológiára a Natrium nevű rendszer, amelyet a GE Hitachi Nuclear és a Bill Gates által alapított TerraPower közösen fejlesztett ki.

A tervek szerint ezek az atomerőművek olcsóbb, rugalmasabb, és megbízhatóbb módon termelnének villamos-energiát.

A WNA vezetője, Sama Bilbao y Leon szerint a legfontosabb az, hogy a villamosenergia-piacokat úgy kellene kialakítaniuk a döntéshozóknak, hogy annak keretein belül az atomenergia is képes legyen megmutatni a benne rejlő potenciált.

(Reuters)

Címlapkép: Kyodo News via Getty Images

mnb epulet
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
mnb epulet