korona haláleset
Gazdaság

Koronavírus: egy hónap alatt hal meg összesen annyi magyar, mint amennyi a vírus áldozatainak eddigi száma

Portfolio
Lélektani határhoz érkezett a magyar koronavírus-járvány. Tegnapig összesen annyian haltak meg hivatalosan a járvánnyal összefüggésben a vírus megjelenése óta, mint amennyien egy hónapban átlagosan összesen meghalnak Magyarországon.

Hivatalosan 10 853-en haltak meg a koronavírus szövődményei miatt Magyarországon a járvány kitörése óta egészen tegnapig. Ők azok, akik igazoltan fertőzöttek voltak, vagyis pozitív vírusteszttel rendelkeztek haláluk bekövetkezésekor. Azt (például a többlethalálozási statisztikák alapján) csak sejteni lehet, hogy igazából lehetnek, akik úgy haltak meg koronavírusban, hogy nincs pozitív vírustesztjük, így nincsenek benne a hivatalos adatokban. Vagyis valamennyivel többen lehetnek azok, akik a vírus szövődményei miatt halnak meg. Ez azonban nem egyedi jelenség, szinte minden országban így van, ahol tömeges megbetegedéseket okoz a vírus.

De mégis nézzük meg, hogy a hivatalos adatok alapján az összes halálozáshoz hogyan viszonyul a koronavírusban elhunytak száma. Nos, a koronavírus-járvány előtti időkben, 2016 és 2019 között havonta átlagosan 10 820-an veszítették életüket. Vagyis ennyien halnak meg természetes halál következtében (betegség, végelgyengülés), balesetben, gyilkosságban, öngyilkosságban, tehát bármilyen módon. A havi átlagos számnál nyáron általában kicsit kevesebben, télen pedig többen haltak meg, utóbbi főképp az influenza-járványokkal függ össze.

Vagyis: a tegnapi napig összesen annyian haltak meg hivatalosan a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a vírus megjelenése óta, mint amennyien egy hónapban átlagosan összesen meghalnak Magyarországon.

A nagy kérdés már csak az, hogy a 10 853 honfitársunk meghalt volna-e akkor, ha nem szenved koronavírusban? Döntő többségük valószínűleg nem.

A narancssárga vonal a heti koronavírusos halálozások számát összesíti az alábbi grafikonon, az oszlopok pedig azt, hogy azon az adott héten mennyivel haltak meg többen vagy kevesebben, mint az elmúlt év azonos időszakaiban.

A korreláció nagyon magas a második hullámban a koronavírusos elhunytak és a többlethalálozás között. Vagyis, amennyiben azok az emberek nem kapják el a koronavírust a második hullámban, akik meghaltak a vírus szövődményei miatt, akkor a tavalyi heti halálozási minták megegyeznének a korábbi évek adataival. (Nem lenne jelentős mértékű többlethalálozás október és december között.) Látható, hogy nyáron, a két hullám között éppen ez a helyzet: annyian haltak meg hetente, mint az előző évben.

Éppen ez a grafikon az, amiből az is látszik, hogy a többlethalálozás annál is magasabb a második hullámban, mint a hivatalosan koronavírusban elhunytak száma. Bizonyos heteken 700 fő koronavírusos elhunyt mellett közel 1500 volt a többlethalálozás. Ez két dolgot jelenthet:

  1. vagy többen halnak meg koronavírusban, mint amennyit detektálni tudnak,
  2. vagy a koronavírus miatt úgy leterhelődtek a kórházak, hogy a többi beteg ellátása volt problémás.

Már csak egyetlen kérdés maradt. Hogy nominálisan miért nem magasabb annyival a tavaly január-novemberi összesített halálozási szám, mint amennyi a vírus áldozatainak a száma? (Decemberi adat még nincs.) Azért, mert a 2019-2020-as influenza-járvány kisebb volt, mint az előző évi, ami miatt sokkal kevesebben haltak meg 2020 első hónapjaiban (a grafikonon az 1-9. hét adatai), mint egy évvel korábban. Ez lefelé húzza a statisztikát az év első felében, ami nyilván hatással van az egész éves adatra.

Címlapkép: Getty Images

vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
brit oltas 2101243