idősotthon ápolás öreg ápoló
Gazdaság

Müller Cecília: az idősotthonok kapnak először a Moderna vakcinájából

MTI
Minden feltétel adott a vakcinák tárolására, szétosztására - közölte az M1 aktuális csatorna hírét a koronavirus.gov.hu kedden kora este.

A hirado.hu cikkét megosztva kifejtették: kedden megérkezett a Moderna vakcina első szállítmánya Magyarországra. Az oltóanyagot a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. A 7200 adag 3600 ember oltására elég.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 adásában elmondta, hogy a Moderna vakcináját szociális intézményekbe, idősotthonokba szállítják, ahol a bentlakókat és az ott dolgozókat oltják be vele.

"Ez egy képletes mennyiség, de február végéig kéthetente történik szállítás" - idézték Müller Cecília szavait. Az országos tisztifőorvos a Hungaropharma telephelyén tett helyszíni látogatásán elmondta, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi cég minden típusú vakcina biztonságos tárolására és kiszállítására is felkészült.

A Moderna tárolása mínusz 20 Celsius-fokot igényel. Kiolvasztás után 2-8 fokon 30 napig lehet tárolni. A Pfizer vakcinája mínusz 75 fokot igényel. A tároláson és a szállításon túl a két oltóanyag közötti különbség, hogy az első, illetve a második adag közti időintervallum hosszabb a Moderna esetében, összesen 28 nap.

A szer hatékonysága 94 százalékos, amely nagyon magas számnak számít a gyógyszeriparban, ahol előfordulnak az 50-60 százalékos hatékonyságú szerek is - írták.

"Egyetlen dolgot várunk most, hogy kellő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél nagyobb számban be tudjuk adni az embereknek" - nyilatkozta az országos tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus vakcina
balatonlelle M7 right
cerro torre
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-584036058