intenziv osztaly beteg koronavirus lélegeztetőgép korhaz
Gazdaság

Év végén is sokkal többen haltak meg Magyarországon a megszokottnál a koronavírus miatt

Portfolio
Egy hét alatt 3391 fő veszítette életét a KSH legfrissebb heti halálozási adatai szerint, a 2020-as 51. héten. A friss adat továbbra is azt mutatja, hogy jelentős többlethalálozást okoz a koronavírus-járvány Magyarországon, ugyanakkor ennek mértéke elmarad a korábbi hetekben tapasztalttól.

December 14. és 20. között (az 51. héten) az előzetes adatok szerint 3391 halálesetet történt Magyarországon. Ez a megelőző évekhez képest mintegy 750-nel több heti halálozást jelent. Mivel az adatok előzetesek, a későbbi pontosítások során (a korábbi tapasztalatok szerint) ez a szám 850-900 közé kúszhat fel. A többlethalálozás mértéke folyamatosan csökken, de 2020 végén még így is mintegy 30%-kal többen hunytak el a megszokottnál.

koronahalal1

A többlethalálozás év végére megfigyelt csökkenése annyiban meglepő lehet, hogy ezen a héten szedte a koronavírus-járvány a legtöbb áldozatot. Ugyanakkor (a várható felfelé történő korrekciókat is figyelembe véve) az utóbbi 3 hét többlethalálozási adata és koronavírusban elhunytak száma között szorosabb lett az összefüggés:

Alapvetően a narancssárga vonal mentén kellene ingadoznia a többlethalálozást bemutató oszlopoknak is. Egyszer alatta, egyszer felette, de alapvetően trend nélkül a vonal körül kellene mozognia, ha a koronavíruson (és a véletlenen) kívül nincs más mozgatórugója a többlethalálozásoknak. Azonban látható, hogy a második járványhullámban a többlethalálozás rendre meghaladta a narancssárga vonalat, változást hozott azonban a KSH legutóbbi adatfrissítése, ugyanis ez a fajta trend a most közzétett 49. és 50. heti adatok környékén megváltozott.

Ennek a legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelődése miatt az ősz közepén a koronavírus-betegség miatt elhunytak egy részét nem tudta fertőzöttként azonosítani a statisztika, az év végére e szempontból azonban javulhatott a helyzet. A többlethalálozási mutató valószínűleg jobban mutatja a járvány miatt elhunytak számát. Egy kis mértékben az is okozhatja az adatok közötti összhang javulását, hogy az idén egyáltalán nincs influenza-járvány, ezért koronavírus nélkül valószínűleg az előző évekhez képest valószínűleg kevesebb lenne a haláleset.

Címlapkép: Getty Images

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában