Előfizetői tartalom

Kiszámolták, hány életet mentett volna meg, ha korábban lépnek a koronavírus ellen

Portfolio
A gyorsabb, határozottabb járványpolitika valószínűleg több tízezer ember életét mentette meg egyes európai országokban - áll egy frissen megjelent amerikai tanulmányban. Az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) által vezetett kutatás eredménye nem meglepő, de három fontos következtetés levonható belőle. Egyrészt úgy találták, hogy a sikerhez nem feltétlenül kellett volna teljes zárolást bevezetni, másrészt számszerűsítették a nagy európai országok késlekedéséből származó többlethalálozást. A tanulmány eredményei közvetve egy további fontos tanulságra is rámutatnak. A tapasztalatok szerint a gazdaságot sújtó korlátozások ereje, illetve a járvány egészségügyi hatásai között nincs átváltás: a halogatás ugyan néhány héttel tovább tarthatja nyitva a gazdaságot, de végül nagyon gyorsan hasonló, vagy erősebb korlátozó intézkedésekhez vezet. Eszerint viszont a késlekedésnek nincs sok gazdasági hatása, viszont sok ezer ember életét követeli.

A tanulmány megállapította, hogy amikor az országok a tavaszi járványhullám során korábban vezettek be szigorító intézkedéseket, lassabban terjedt a koronavírus és kevesebb volt a haláleset. A nem késlekedő országok több ezer életet menthettek meg azokhoz képest, amelyek hasonló politikákat hajtottak végre, de később. A járványt fékező politikák akár csak néhány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés