koronavirus covid-19
Gazdaság

Kiszámolták, hány életet mentett volna meg, ha korábban lépnek a koronavírus ellen

Portfolio
A gyorsabb, határozottabb járványpolitika valószínűleg több tízezer ember életét mentette meg egyes európai országokban - áll egy frissen megjelent amerikai tanulmányban. Az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) által vezetett kutatás eredménye nem meglepő, de három fontos következtetés levonható belőle. Egyrészt úgy találták, hogy a sikerhez nem feltétlenül kellett volna teljes zárolást bevezetni, másrészt számszerűsítették a nagy európai országok késlekedéséből származó többlethalálozást. A tanulmány eredményei közvetve egy további fontos tanulságra is rámutatnak. A tapasztalatok szerint a gazdaságot sújtó korlátozások ereje, illetve a járvány egészségügyi hatásai között nincs átváltás: a halogatás ugyan néhány héttel tovább tarthatja nyitva a gazdaságot, de végül nagyon gyorsan hasonló, vagy erősebb korlátozó intézkedésekhez vezet. Eszerint viszont a késlekedésnek nincs sok gazdasági hatása, viszont sok ezer ember életét követeli.

A tanulmány megállapította, hogy amikor az országok a tavaszi járványhullám során korábban vezettek be szigorító intézkedéseket, lassabban terjedt a koronavírus és kevesebb volt a haláleset.

A nem késlekedő országok több ezer életet menthettek meg azokhoz képest, amelyek hasonló politikákat hajtottak végre, de később. A járványt fékező politikák akár csak néhány héttel korábbi bevezetése fontos stratégia lehet a Covid-19 okozta halálozások számának csökkentésére - írta a kutatócsoport a CDC heti jelentésében.

A vizsgált korai intézkedések a következők voltak: nyilvános rendezvények lemondása, iskolabezárások, a gyülekezés és a belső utazás korlátozása, munkahely bezárása, határzár, tömegközlekedés bezárása, otthon maradásra vonatkozó ajánlások.

A CDC csapata 37 európai ország politikáját tekintette át, és felhasználta azokat egy szigorúsági index létrehozására. A magasabb indexűeknél - amely vagy több politikát, vagy a politikák szigorúbb végrehajtását jelzi - kevesebb volt az egy főre eső halálozás. "A szigorú enyhítési politikák korábbi, akár csak néhány hetes végrehajtása fontosnak tűnik a Covid-19 széles körű terjedésének megakadályozásában és a halálesetek számának csökkentésében" - írta a csapat.

Nagy-Britannia 22 776 halálesetet elhárított volna, ha korábban enyhítő intézkedéseket hozott volna,  Franciaország megakadályozhatott volna több mint 13 000 halálesetet, Spanyolországban pedig 9300 halálesettel lehetett volna kevesebb. (CNN)

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint mnb épület sötét magyar jegybank