koronavírus teszt szűrés pcr teszt
Gazdaság

Magyarországon is megjelent a nagyon fertőző brit variáns, egész Európa küzd a vírussal

Portfolio
A koronavírusban globálisan megfertőzöttek száma egy nap alatt 714 ezer fővel 91,605 millió főre ugrott világszerte, az elhunytaké pedig 18 ezer fővel 1,962 millió főre emelkedett, a gyógyultaké pedig 345 ezer fővel 50,63 millió főre nőtt – derül ki a John Hopkins Egyetem szerda reggeli adataiból. Nagyon gyorsan terjed most a járvány Észak- és Dél-Amerikában, illetve Nyugat-Európa több országában, de talán a brit helyzet már nem romlik olyan gyorsan. Idehaza egyik napról a másikra duplázódott az új fertőzöttek száma és kiderült az is, hogy itthon is megjelent a kezdeti koronavírusnál 50-60%-kal fertőzőbb brit vírusvariáns. Friss híreink a járványról percről-percre.

Tömeges lemondás után megbukik az olasz kormány

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti parlamenti többségét.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: hirtelen sok eddig nem ismert áldozatot találtak a britek

A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1500 elhunyt szerepel, de az adat számos olyan halálozást is tartalmaz, amelyek tavaly május óta kimaradtak a napi beszámolókból. Az újonnan kiszűrt koronavírusos fertőzöttek száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent a múlt héten mért adatokhoz képest.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a járványügyi matematikus: komoly probléma a brit vírusmutáció hazai megjelenése

A társadalom mekkora hányadának kell immunisnak lennie ahhoz, hogy a járvány terjedése szempontjából biztonságban legyünk? Ezt a nyájimmunitást hogyan befolyásolja az új, Nagy-Britanniából származó vírusváltozat? Hogyan segíthet ebben a járványügyi modellezés? Ezekre a kérdésekre válaszolt a KOVIDkő kutatói tájékoztató oldal kérdéseire Röst Gergely matematikus. A professzor szerint a mostani csökkenő magyarországi járványgörbe nem tudna fennmaradni a brit vírusmutáció megjelenésével.

Tovább a cikkhez

Csak Brüsszelben bízhatunk: ezért nem vehet Magyarország önállóan vakcinát

Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére - emlékeztett Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videókonferenciáját követően, szerdán.

Tovább a cikkhez

Kevés a vakcina, egyelőre nem lesznek tömeges oltópontok Horvátországban

Horvátországban nem alakítanak ki tömeges oltópontokat, mert egyelőre kevés koronavírus elleni vakcina érkezik az országba - jelentette ki Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szerdán, a válságstáb sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Derült égből villámcsapás: másfél hónappal meghosszabbítják a belga járványügyi korlátozásokat

Miután kedden arról érkeztek hírek, hogy a holland korlátozásokat február 9-ig meghosszabbítják és Németországban 8-10 hetes, azaz a húsvéton is túlnyúló (!) hosszabbítást mérlegel Angela Merkel, szerdán előzetes kiszivárogtatás nélkül arról érkezett bejelentés Belgiumból, hogy január 15. helyett március 1-ig tartanak a szigorú korlátozások a koronavírus miatt. Arra hivatkoztak, hogy több hetes csökenést követően megint emelkedni kezdett a fertőzöttek száma és a farsangi időszakban is szeretnék fenntartani a korlátozásokat. A belga belügyminiszter szerint az intézkedések meghosszabbításáról azért nem szivárogtak ki hírek, hogy "ne okozzanak zavart" a lakosság körében.

Tovább a cikkhez

Nagyon rossz keleti szomszédunkban a járványhelyzet és csak februárban kezdődik az oltás

Ukrajnában ismét gyorsult szerdára a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatezer új fertőzöttet jegyeztek fel, emellett megint csaknem kétszázan haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kimagaslóan sok volt a kórházba kerültek száma is.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: Magyarországon is megjelent a rendkívül gyorsan terjedő brit vírusvariáns

"Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező oszágokban is azonosítottak" – jelentette be az operatív törzs ma délelőtti tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: ez az új variáns: "rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk". A reggel közzétett adatok szerint csaknem duplózódott az új igazolt fertőzöttek száma duplázódó elvégzettt tesztszám mellett. Az alábbi hírfolyamunkban a tájékoztatón elhangzott legfontosabb információkat közöljük.

Tovább a cikkhez

Járványkezelési évértékelő: ki nyerte a 2020-as csatát?

Kétségtelen, hogy a 2020-as évben rendkívüli nehézségeket és kihívásokat hozott a COVID-19 járvány. Az Egészségügyi Világszervezet 1948-as megalakulása óta eddigi legnagyobb feladata elé néz. Ugyanez igaz a 21. század államaira és társadalmaira is. Mégis, vajon milyen döntések és lehetőségek vezettek oda, hogy Ausztrália bizonyos részein COVID búcsúztató rendezvényeket tarthattak, míg jelenleg Angliában teljes zárlat van? Természetesen a válasz igen összetett, ám néhány alapvető tanulságot egy év elteltével bátran levonhatunk. Azt azonban az elején elmondom, hogy egyelőre nincs győztes, és a látszólagos sikerek is rendkívül törékenyek lehetnek.

Tovább a cikkhez

Év végén is sokkal többen haltak meg Magyarországon a megszokottnál a koronavírus miatt

Egy hét alatt 3391 fő veszítette életét a KSH legfrissebb heti halálozási adatai szerint, a 2020-as 51. héten. A friss adat továbbra is azt mutatja, hogy jelentős többlethalálozást okoz a koronavírus-járvány Magyarországon, ugyanakkor ennek mértéke elmarad a korábbi hetekben tapasztalttól.

Tovább a cikkhez

Kétoldali tüdőgyulladással kórházba szállították az örmény elnököt

A koronavírus okozta kétoldali tüdőgyulladással egy egyesült királyságbeli kórházba szállították Armen Szarkiszján örmény elnököt - közölte szerdán az elnöki hivatal.

Több mint egy hete derült ki, hogy a 67 éves Szarkiszján és a felesége is elkapta a koronavírust, amikor gyerekeikkel és unokáikkal együtt Londonban szilvesztereztek. A politikust eddig "otthoni körülmények között" ápolták az Egyesült Királyságban. Az elnöki hivatal szerdai tájékoztatása szerint a politikusnál a koronavírus okozta kétoldali tüdőgyulladás alakult ki, magas láza van.

Szarkiszjánt két éve választották elnökké, előtte Örményország londoni nagykövete volt, és családjának egy része most is az Egyesült Királyságban él.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem szerdai összesítése szerint mintegy hárommillió lakosú dél-kaukázusi köztársaságban eddig 163 128 fertőzöttet regisztráltak, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 2951-en haltak meg. A nyáron Nikol Pasinján örmény miniszterelnök is átesett a fertőzésen. (MTI)

A zárlat mellett is rendkívül sok az új fertőzött Izraelben, de legalább világelsők az átoltottságba

A zárlat mellett is rendkívül magas az új fertőzöttek száma, de közel kétmillió beoltottal a lakosság arányában továbbra is magasan világelső az oltási kampányát gőzerővel folytató Izrael - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja szerdán.

Tovább a cikkhez

Szerbiában hétfő óta több mint százezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra

Szerbiában hétfő óta több mint százezren regisztráltak online felületen a koronavírus elleni oltásra, harminc százalékuk viszont nem választott vakcinát - jelentette az RTS szerb közszolgálati televízió szerdán.

A regisztráció során a Pfizer/BioNTech és a Szputnyik V oltóanyagon kívül a szerb állampolgárok az egyelőre nem kapható Sinopharm, Moderna, valamint az AstraZeneca vakcináit is bejelölhetik. Csütörtöktől már telefonon is lehet jelentkezni az oltásra.

Belgrád a következő hónapokban három szakaszban a lakosság felét, 3,7 millió embert tervez beoltani a koronavírus ellen.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 2142-vel 363 924-re, Koszovóban 279-cel 54 261-re, Észak-Macedóniában 520-szal 86 597-re, Montenegróban 519-cel 53 338-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 442-vel 116 196-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 29-cel 3639-re, Koszovóban néggyel 1387-re, Észak-Macedóniában 12-vel 2635-re, Montenegróban eggyel 721-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 4308-ra nőtt. (MTI)

Kiszámolták, hány életet mentett volna meg, ha korábban lépnek a koronavírus ellen

A gyorsabb, határozottabb járványpolitika valószínűleg több tízezer ember életét mentette meg egyes európai országokban - áll egy frissen megjelent amerikai tanulmányban. Az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) által vezetett kutatás eredménye nem meglepő, de három fontos következtetés levonható belőle. Egyrészt úgy találták, hogy a sikerhez nem feltétlenül kellett volna teljes zárolást bevezetni, másrészt számszerűsítették a nagy európai országok késlekedéséből származó többlethalálozást. A tanulmány eredményei közvetve egy további fontos tanulságra is rámutatnak. A tapasztalatok szerint a gazdaságot sújtó korlátozások ereje, illetve a járvány egészségügyi hatásai között nincs átváltás: a halogatás ugyan néhány héttel tovább tarthatja nyitva a gazdaságot, de végül nagyon gyorsan hasonló, vagy erősebb korlátozó intézkedésekhez vezet. Eszerint viszont a késlekedésnek nincs sok gazdasági hatása, viszont sok ezer ember életét követeli.

Tovább a cikkhez

Szlávik: Magyarország nagyon lassan éri el a nyájimmunitást, ha nem érkeznek gyorsabban a vakcinák

Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Mint az ATV Start című műsorában elmondta, az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Magyarország megerősíti az egészségipart a járvány miatt

Az elmúlt öt hónapban 46 egészségipari beruházást segített a kormány 50 milliárd forint támogatással, ennek eredményeként 65 milliárd forintnyi fejlesztést indítottak az egészségiparba beszállító magyar cégek - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szerdán.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: hirtelen a duplájára ugrott az új fertőzöttek száma

A keddi 696-ról a ma reggeli adatközlésre 1358-ra ugrott az új igazolt fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a hivatalos kormányzati koronavírus-portál. Ezzel párhuzamosan sajnos továbbra is magas, 95 fős halálozási adatot is közöltek. Jelenleg 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Figyelmeztető jel, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma egy nap alatt 3856 fővel 25 ezer 856 főre ugrott, ilyen magas szám utoljára decemer végén volt és inkább a tendencia nyugtalanító.

Tovább a cikkhez

Halálozási csúcs az Egyesült Államokban

Minden eddiginél magasabb egyanpi halálos áldozatot jelentettek kedden az Egyesült Államokban (4327 fő) a koronacvírussal kapcsolatban, így az összesített számuk már sajnos 380 ezer 670-nél jár.

Szomorú kerek számnál a koronavírusban elhunytak száma a világban, így áll most a járvány globálisan

A világban megállt a decemberben látott járványgörbe-ereszkedés, és a legtöbb gócpontban inkább az erősödés jelei mutatkoznak. Újra stabilan 200 ezer feletti új regisztrált esetszámokat látunk az Egyesült Államokban, de a teljes amerikai kontinensen erősödőben van a járvány. Sőt, sosem látott csúcson jár a járványgörbe többek között Brazíliában és Mexikóban.

Nyugat-Európában a második hullám megfékezése után gyorsan jött a harmadik, a nagy gazdaságok együttes járványgörbéje emelkedő. Jó hír viszont, hogy az elmúlt hetekben extrém gyorsan erősödő brit járványban a megtorpanás jelei látszódnak. Közben viszont fontos, hogy nem csak a nagy gazdaságokban terjed gyorsan a járvány, hanem többek között Portugáliában és Írországban is új csúcsokat látunk.

A héten kicsit jobb adatok érkeznek Csehországból és Lengyelországból, de az emelkedő trend megtöréséről egyáltalán nem beszélhetünk.

Kelet-Ázsiában a japán, a maláj és az indonéz járványhelyzet súlyosbodik továbbra is, amiből egy újabb góc alakulhat ki.

globalterkep210113

Íme a rangsor

 • A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már 22 838 110-en fertőződtek meg, és 380 670-en haltak meg a kórban.
 • Indiában 10 479 179 fertőzöttet, 151 529 halálos áldozatot és 10 129 111 gyógyultat jegyeztek fel.
 • Brazíliában 8 195 637 fertőzöttről, 204 690 halálos áldozatról és 7 284 945 gyógyultról tudni.
 • Oroszországban 3 412 390-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 61 908-ra, a gyógyultaké pedig 2 796 132-re emelkedett.
 • Az Egyesült Királyságban 3 173 291 a fertőzöttek száma, és 83 342-en haltak meg a betegségben.
 • Franciaországban 2 864 360 fertőzöttet, 68 939 halálos áldozatot és 210 315 gyógyultat regisztráltak.
 • Törökországban 2 346 285 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 23 152, a gyógyultaké 2 218 464.
 • Olaszországban 2 303 263 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 79 819-re nőtt, és 1 653 404-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.
 • Spanyolországban 2 137 220 fertőzöttet és 52 683 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Németországban 1 968 326 a fertőzöttek száma, 42 889 a halottaké, 1 616 761-en meggyógyultak.
 • Kolumbiában 1 816 082 fertőzöttet és 46 782 halálos áldozatot tartanak nyilván.
 • Argentínában 1 744 704 a fertőzöttek és 44 848 a halottak száma.
 • Mexikóban 1 556 028 az igazolt vírusbetegek és 135 682 a halálos áldozatok száma.
 • Lengyelországban 1 395 779 fertőzöttet regisztráltak, 31 593-an meghaltak és 1 138 126-an felépültek a kórból.
 • Iránban 1 299 022 fertőzöttet, 56 360 halálesetet és 1 088 465 gyógyultat tartanak számon.
 • A Dél-afrikai Köztársaságban 1 259 748 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 34 334-en meghaltak, 1 019 123-an pedig felgyógyultak.
 • Ukrajnában 1 160 243 fertőzöttet, 20 915 halálesetet és 841 666 gyógyultat tartanak nyilván.
 • Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 97 095 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4794 halálos áldozatot és 90 857 gyógyultat. (MTI)

Címlapkép forrása: Getty Images

Mindössze 50 százalék a kínai vakcina hatékonysága

Mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik szakaszában - jelentette be kedden a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan.

Tovább a cikkhez

Megjelent Németországban a dél-afrikai mutáns, Merkel robbanástól tart

Németországban először mutatták ki a koronavírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 jelű mutánsát - jelentette kedd délután a német sajtó.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: az idősotthonok kapnak először a Moderna vakcinájából

Minden feltétel adott a vakcinák tárolására, szétosztására - közölte az M1 aktuális csatorna hírét a koronavirus.gov.hu kedden kora este.

Tovább a cikkhez
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában