sinopharm vakcina kína
Gazdaság

Hivatalos: jöhetnek Magyarországra a keleti vakcinák, azokkal is oltanának

Portfolio
Müller Cecília ismertette a friss kormánydöntést, miszerint a kormány döntött arról, hogy a magyar emberek életének védelme érdekében az EU-s vakcinabeszerzéseken túl egyéb forrásokat is keres.

Itt a döntés! Jöhet akár az orosz, akár a kínai vakcina Magyarországra

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a friss kormányhatározat alapján a kormány olyan vakcinákat is beszerezhet, amelyek nem az EU-ból érkeznek. A beszerzés azonnal megkezdődhet.

Tovább a cikkhez

Jönnek az EU-n kívüli vakcinák

Rövid idő alatt sokak számára kell elérhetővé tenni a vakcinát, de az EU-ból egyelőre kevés érkezik. A kormány ezért arról döntött, hogy a magyar emberek életének védelme érdekében az EU-s vakcinabeszerzéseken túl egyéb forrásokat is keres. Erről született kormánydöntés. Szijjártó Péter külügyminisztert bízták meg a feladattal - mondta Müller Cecília. Mindehhez a forrást is biztosítja a magyar kormány - tette hozzá.

Ha rövid idő alatt lesz elegendő vakcina, akkor a teljes lakosságot gyorsan be tudjuk oltani - mondta Müller, kitérve arra, hogy ehhez egyéb források is szükségesek, nem csak azok a vakcinák, amelyeket az EU beszerez, mert ezek lassan érkeznek meg hozzánk.

Címlapkép: A kínai Sinopharm Group vakcinája 2020 szeptemberében. Forrás: Zhang Xinglong/China News Service via Getty Images

Folytatódik az oltás

96101 főt oltottuk be eddig Magyarországon a vakcinákkal, és folytatódik az oltás - mondta Müller. Jellemzően hetente érkezik szállítmány az oltásokból - fogalmazott.

A hétévégén folytatódik az idősotthonok lakóinak oltása - hangsúlyozta.

Túl a csúcson

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, 1926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg.

Magyarországon a második hullám csúcsát már korábban elértük, de a védelmi intézkedéseket továbbra is megtartjuk - közölte.

A védelmi intézkedéseknek köszönhetően javul a járványhelyzet - tette hozzá.

Rendőri intézkedések

Először a rendőri intézkedések számát hallhattuk, amelyet a szabályok bevezetésének kezdete óta végeztek el:optk

Terjed-e a brit mutáns Magyarországon? Hamarosan megszólal az operatív törzs

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a következő EU-csúcson kerül terítékre a "vakcinaútlevél" szabályozása, és a nemzeti szabályozások a beoltottakra csak ezután kerülnek kidolgozásra. Az azonban biztos, hogy életszerű szabályok születnek, így aki beoltja magát, minden bizonnyal mentesül a karantén-kötelezettség alól, de az is valószínű, hogy egyes légitársaságok járataira is csak oltásigazolással lehet majd felszállni. Az oltás viszont önkéntes lesz. Az eseményen elárulta továbbá, hogy milyen két feltétel esetén lehet feloldani a korlátozásokat, valamint megindokolta, hogy miért van szükség keleti vakcinák beszerzésére.

Tegnap 1 926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent. 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. Szerda estig összesen már 96 101 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

"Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező oszágokban is azonosítottak" – jelentette be tegnap az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: ez az új variáns: "rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk". Ma kiderülhet, hogy találtak-e további fertőzötteket, akik a brit variánssal fertőzödtek meg.

forint
koronavírus vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint