angela merkel németország gdp recesszió
Gazdaság

Kisebb volt a vártnál a német recesszió 2020-ban

Portfolio
A várakozásoknál kisebb visszaeséssel úszta meg a 2020-as évet a német gazdaság - közölte a német statisztikai hivatal csütörtök reggel. A jelek szerint hatottak a válság hatásait enyhítő német kormányzati intézkedések.

Az elemzők 5,1%-os gazdasági visszaesést vártak 2020-ra Németország esetében, ehhez képest 5%-kal csökkent a német gazdaság teljesítménye tavaly. 

A német állam gazdaságösztönző lépései tehát elérték hatásukat, március óta soha nem látott mértékű mentőcsomagról döntött a vállalatok megsegítése és a fogyasztók támogatása érdekében. A naptári hatásokkal kiigazított adat 5,3%-os csökkenést mutatott.

A magánfogyasztás éves szinten 6%-ot zsugorodott, miközben a vállalatok új beruházásai is jelentősen visszaestek. Az export 10%-ot zuhant, közben az import 8,6%-ot csökkent. Ennek következtében a jelentős német külkereskedelmi többlet zsugorodhatott. 

Az egyetlen növekedést mutató adat a kormányzati kiadások növekedése, ami egyáltalán nem meglepő a felpörgő mentőcsomagok fényében. Az állami fogyasztás 3,4%-kal nőtt, az építőipari beruházások 1,5%-kal bővültek - derül ki a részletes és előzetes adatokból.

A német államháztartás teljes hiánya tavaly 4,8% volt a GDP arányában, ami jelentős romlást jelent a 2019-es 1,5%-os többlet után.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ DPA pool/Kay Nietfeld

dmker
rotorsandcams
iphonepro
tőzsde, grafikon, trend,
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
GettyImages-870809428