Előfizetői tartalom

Itt a nagy év végi pénzszórás eredménye: durván visszaestek a kormány tartalékai

Portfolio
Jelentősen csökkent a kormány likvid tartaléka decemberben, a jegybanknál vezetett kincstári egységes számlán majdnem 650 milliárd forinttal volt kevesebb pénz, mint november végén – derül ki az MNB pénteki statisztikájából. Azt eddig is tudtuk, hogy a kormány extrém módon költekezett az év végén, a költségvetési hiány elérhette a GDP 9 százalékát, azonban a tartalékok alapján ez csak egy „átlagos” december volt.

2020 őszén az volt a hír, hogy történelmi csúcsra emelkedtek a kormány likvid tartalékai, a jegybanknál vezetett kincstári egységes számla (kesz) egyenlege 3000 milliárd forint fölé ugrott. Innen várható volt, hogy decemberben csökkenés jön, egyrészt azért, mert már ismertük az év végi költekezés adatait, másrészt minden év végén hasonló a helyzet: a korábban felhalmozott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés