varga mihály gazdaságvédelmi alap járványkezelés válság
Gazdaság

A gazdaságvédelmi pénzek jelentős részét nem is a gazdaság védelmére költötte el a kormány

Portfolio
Kiábrándító képet mutat a Gazdaságvédelmi Alap kiadási szerkezete abból a szempontból, hogy ténylegesen mekkora összeg ment ebből a költségvetési válságkezelő eszközből a gazdaság megsegítésére - derül ki a hvg kedden megjelent összesítéséből.

A portál végignézte azokat a közlönyöket, amelyekben kormányhatározatokkal a kabinet forrást vont el a Gazdaságvédelmi Alapból. A kiadásokat csoportosította célok szerint, és ez alapján vont mérleget a lap. Ha szigorúan csak a válságkezeléshez kötődő tételeket adjuk össze, akkor 

csupán a teljes kiosztott összeg 11,3%-a nevezhető gazdaságvédelmi költésnek. Ez összesen 409 milliárd forint a hvg számításai szerint.

Ide sorolták a versenyképesség-növelő támogatásokat, a nagyvállalati beruházási támogatásokat, a Garantiqa Krízis Garanciaprogramot, a munkahelymegőrző közfeladatokat, a gazdasági társaságok által ellátott feladatok támogatását, az élelmiszer-gazdaságot érintő negatív gazdasági hatások enyhítését, az önkormányzatok működési támogatását, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot.

A portál másik módszertana szerint már bevette a számításba azokat a célokat is, amelyekre a válság nélkül is költöttek volna, de a járvány miatt feltételezhetően többet költöttek ezekre. Így például bekerültek az egészségipar és az egészségügyi intézmények támogatásai, a határon túli gazdaságfejlesztési programok, a turisztikai fejlesztések, szociális kiadások, vagy épp az önkormányzatoknak adott egyedi támogatások.

Ezeket figyelembe véve a gazdaságvédelmi költések összege eléri a 875 milliárd forintot, ami a teljes költés 24,1%-a.

Korábban a Portfolio is írt arról, hogy 2020-ban szédületes összeget költött el a kormány a Gazdaságvédelmi Alap terhére.

A legnagyobb kiadási tétel összegezve a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter alá tartozó cégek támogatására ment el (331 milliárd forint), és itt nem részletezte a kormány, hogy pontosan mire is költi el. 

Ha minisztériumonként vizsgáljuk a költéseket, akkor a legnagyobb nyertes az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ami a 3628 milliárd forintból 1038 milliárd forintot kapott. Ez duplája a második helyezett Külgazdasági és Külügyminisztérium 563 milliárd forintos forrásának, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter pedig közel 500 milliárdot oszthatott szét.

További részletes táblázatok a hvg cikkében.

Címlapkép: Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 30-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

pos terminál bankkártya
parlament halászbástya budapest getty stock
pláza bevásárlóközpont
mark machin
koronavírus járvány csehország maszk prága metró

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
sin korona ujsag