muller cecilia operativ torzs
Gazdaság

György István: 1 millió embert be tudnánk oltani egy hétvége alatt

Portfolio
Ma is online sajtótájékoztatót tart az operatív törzs. Az eseményen György István kijelentette, az oltási munkacsoport több tervezetet is kidolgozott az oltásokra. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kijelentette, annak függvényében, hogy mennyi vakcina áll majd rendelkezésre, készülnek az ütemezett és a tömeges oltásra is. Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű oltáshoz jut az ország, akkor egy nagyobb oltási hétvégét is végre tudnak hajtani, amelynek keretében egymillió embert is be tudnának oltani.

Fontos, aki jelentkezik oltásra, az jelenjen is meg

Müller Cecília kijelentette, nagyon fontos, hogy ne maradjon eloltatlan vakcina, vagyis mindenki, akinek időpontja van egy adott napra, az jelenjen is meg a helyszínen.

Milyen gyógyszerérzékenység esetén nem adható a Pfizer/Biontech vakcina?

Nem oltható az, aki a vakcina bármelyik összetevőjével szemben túlérzékeny

- válaszolta Müller Cecília. Hozzátette, minden esetben mérlegelni kell a kórelőzmény alapján.

Müller Cecíliát kérdezték: hogy érzi magát az oltás után?

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, nagyon jól érzi magát, nem volt semmilyen mellékhatása a Pfizer/BioNtech vakcinának, amit beadtak neki. Hozzátette ugyanakkor, hogy kollégái közül volt olyan, aki egy kis bőrpirosodásról, izomfájdalomról számolt be. Egy kollégája pedig úgy nyilatkozott, hogy fejfájása volt másnap, azt viszont nem lehetet tudni, hogy ez a vakcináltól volt-e. 

Szabad-e végső stádiumban lévő daganatos beteget beoltani?

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy azt, hogy egy végstádiumban lévő daganatos beteget beoltsanak-e, az oltóorvos dönti el minden esetben.

Az országos tisztifőorvos üdvözölte az Európai Bizottság céljait

Müller Cecília üdvözölte a Bizottság azon célját, hogy az Európai Unió tagállamai a lakosságuk 70 százalékát oltsák be. Kijelentette, Magyarország is szeretné ezt a szintet elérni, de ennek feltétele, hogy kellő mennyiségű vakcina álljon hazánk rendelkezésére. Hozzátette, nagyon remélik, hogy a vakcinák mennyiségét meg tudja majd növelni az Európai Unió. 

Megszólalt Kiss Róbert alezredes is

Kiss Róbert rendőralezredes ismertette az elmúlt 24 óra és a járvány alatti rendőrségi intézkedési statisztikákat. Eddig 20 341 rendőri intézkedések száma a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt. A kijárási tilalom megszegése miatt eddig 27 052 rendőri intézkedés történt.

koronavirus rendori intezkedes operativ torzs

Folyamatos a vakcina beadása

Müller Cecília elmondta, hogy eddig 129 689 fő kapott oltást,1643 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Beszélt arról is, hogy a következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít majd.

Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az állampolgárok a hivatalos forrásokból tájékozódjanak. Ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy véleménye szerint nagyon sok valótlan állítás kering most a magyar lakosság körében. Rámutatott, az operatív törzs mindig pontos információkat, ismereteket közvetít a vakcinákról.

Tudjuk jól, hogy különféle vakcinák érhetőek el a világban, de mindegyik vakcina megfelelően működik, vannak különbségek a hatásmechanizmusok között, de minden hatóság és ország csak akkor hagy jóvá egy vakcinát, ha az biztonságos és megfelelően működik

- jelentette ki Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos ismerteti a számokat

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi statisztikáit, amelyeket itt foglaltunk össze:

Így halad majd az oltakozás Magyarországon

Zajlik már az igényfelmérés a rend- és honvédelmi dolgozók körében - jelentette ki György István. Hozzátette, külön célcsoport lesz a közigazgatásban dolgozóké. Ezt követően kerülnek majd sorra a 60 év alattiak, a krónikus betegek és az egészségesek.

Ahogy haladunk előre az oltási sorban az oltópontok száma is növekedni fog: összesen 102 kórházban működik majd oltópont, amely 151 járóbeteg szakellátóval egészül ki és 4 401 háziorvosi rendelőben is zajlik majd az oltakozás.

Ha nagy mennyiségű vakcina áll majd egyszerre rendelkezésre, akkor a szavazópontokat is oltópontokká alakítják át, ahol szintén zajlik majd az oltakozás - tette hozzá. 

A legidősebbeket otthon oltják majd be

György István reagált azokra a vádakra is miszerint a kormány nem tudja megszervezni az idősotthonokban az oltásokat. Hangsúlyozta, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz és ez csak ellenzéki hangulatkeltés. 

Rámutatott arra is, hogy tervezik a 60 év felettiek, a nyugdíjasok oltását, első körben az oltásra jelentkezett 89 év fölöttiek beoltását.

Erre a folyamatra az idősek otthonában kerül sor, a háziorvosok által. A nagyobb praxisokhoz oltócsapatokat küldenek majd segítségül. Azt, hogy erre pontosan mikor kerül sor, nem lehet még megmondani, a rendelkezésre álló vakcinák függvénye. 

Elkezdődött a tájékoztató

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az eseményen kiemelte, hogy az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik. Felkészültek az oltásokra, ha lesz elég vakcina. A tény ugyanis az, hogy a rendelkezésre álló vakcina mennyiség fékezi az oltást. 

Kiemelte, a következő vakcinaszállítmány szerdán várható, de a Pfizer már jelezte, várhatóan kevesebb oltást fog szállítani az előre jelzettnél.

Kiemelte, hogy az újabb szállítmányra újabb egy hetet kell majd várni, amely értelem szerint lassítja az oltás menetét.

GYÖRGY ISTVÁN HANGSÚLYOZTA, AZ OLTÁSI MUNKACSOPORT TÁMOGATJA A KORMÁNY AZON SZÁNDÉKÁT, HOGY MINDEN OLYAN BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS VAKCINÁT, AMELY ELÉRHETŐ A VILÁGBAN, BESZEREZZEN.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta, a munkacsoport több tervezetet is kidolgozott az oltásokra, annak függvényében, hogy mennyi vakcina áll majd rendelkezésre, számolnak az ütemezett és a tömeges oltással is. Ha nagyobb mennyiségű oltáshoz jut az ország, akkor egy nagyobb oltási hétvégét is végre tudnak hajtani majd.

Egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve, elkészültek az ehhez szükséges logisztikai tervek

- jelentette ki György István.

Koronavírus elleni oltás Magyarországon: hamarosan megszólal az operatív törzs

Hétfőn Müller Cecília elmondta, hogy 129 860 fő számára elegendő oltóanyag érkezett eddig Magyarországra, ebből már 123 188 fő megkapta a védőoltást, gyakorlatilag a mai nap folyamán elfogy az a mennyiség, ami eddig az országba beérkezett.

Hozzátette, kedden várnak a Pfizertől újabb szállítmányt, egyelőre ez áll rendelkezésükre, a Pfizer vakcina kevesebb lesz, mint amire számítottak, ma 61 tálcányi oltóanyag érkezik, ami további 35 685 fő beoltását teszi majd lehetővé, tette hozzá a tisztifőorvos.

Az operatív törzs ma is 11.15-re hirdette meg szokásos napi sajtótájékoztatóját a magyar járványhelyzetről. Az esemény kiemelt témája lesz várhatóan a magyarországi oltakozás, illetve ahhoz kapcsolódóan új információk is elhangozhatnak.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

pf_gettyimages-148194927-20200414
szijjarto peter
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
bill ackman getty editorial
szerbia

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
pf_gettyimages-148194927-20200414