Mit tegyünk ott, ahol nincs verseny?

Portfolio
Az Elemző közgazdász videósorozatunk több részében foglalkoztunk a verseny jelentőségével. Vannak azonban olyan területek, ahol egyszerűen nem alakulhat ki gazdasági verseny, ám a közgazdászoknak itt is lehet tennivalója. A hálózatos iparágak, mint például a villamosenergia-szektor körültekintő szabályozást igényel annak érdekében, hogy versengő részpiacokat, illetve optimális működésre motiváló monopol szereplőket teremtsen. Csermely Ágnes, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szakértője ennek a logikáját magyarázza el a sorozat friss részében.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

NÉVJEGY
Csermely Ágnes a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal Elemzési és Modellezési Főosztályvezetője. Korábban a Nemzeti Bank Monetáris Stratégiáért és Közgazdasági Elemzésekért felelért felelős területét vezette, majd a Mol Stratégiai Főosztályán dolgozott. Egyetemi tanulmányait a Corvinus Egyetemen folytatta, majd itt szerzett Energiagazdász másoddiplomát. Jelenleg legfontosabb elemzési területeit az energiapiaci integráció és verseny, valamint a karbonsemleges energia-átmenetet támogató piac design és szabályozási keretek kialakítása jelenti. Makrogazdasági témákban jelentek meg publikációi, 2016 óta a MEKH piacmonitoring kiadványaiért felel, és piacszerkezeti elemzések sorozatban olvashatók írásai.

A sorozat további részeit itt nézheted meg.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF