GettyImages-1151854786
Gazdaság

OAH: őszig lezárulhat Paks II. létesítési engedélyezési eljárása

Portfolio
Az idén 30 éves Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleménye szerint a 2020-as év a nukleáris terület számára is számos kihívást jelentett a koronavírus-járvány miatt, de az atomenergia felhasználása tavaly is biztonságosan és védetten zajlott. Idén a Paks II-vel kapcsolatos létesítési engedélyezési eljárás lesz fókuszban, ami várhatóan őszig tart majd.

Az OAH az év során folyamatosan felügyelte a nukleáris és a radioaktívhulladék-tároló létesítményeket, valamint az atomenergia egyéb alkalmazását (pl. radioaktív források használata, röntgengépek).

Ennek során engedélyezte, ellenőrizte, értékelte a több mint 4000 engedélyes tevékenységét és szükség esetén érvényesítési eljárásokat folytatott le.

2020-ban a nukleáris létesítmények (a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor, az Oktatóreaktor, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója), továbbá a radioaktívhulladék-tárolók (a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló és a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló) biztonságosan, az előírt feltételek és korlátok mellett üzemeltek, működésük nem jelentett egészségikockázat-növekedést sem a létesítmények alkalmazottjaira, sem a lakosságra.

A lakosság és a munkavállalók sugárterhelése nem lépte túl a korlátokat sem a nukleáris létesítmények, sem az egyéb alkalmazások esetében. Az OAH 31 eseményről kapott bejelentést. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 27 nukleáris biztonsági, 1 fizikai védelemhez, továbbá az egyéb létesítményekben 3 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az OAH.

oah1
Forrás: Országos Atomenergia Hivatal

A 2019. évi adatokhoz képest a Paksi Atomerőmű nukleáris biztonsági jelentésköteles eseményeinek száma növekedett (10-ről 19-re). A változás jellemzően elektromos meghibásodásokra (pl. megszakítóhiba, zárlat) vezethető vissza.

Az események során a nukleáris biztonság nem volt veszélyeztetve, az események a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legalacsonyabb, skála alatti 0 besorolást kapták.

2020 elején új hatáskör került az OAH-hoz, így a radioaktív anyagok belvízi szállításához és fuvarozásához a hivatal engedélye szükséges. 2020-ban ilyen ügy nem volt.

A hivatal követi és biztonság szempontjából értékeli a Paksi Atomerőmű nem tervezett teljesítményváltozásait. Az év során 10 eset történt, amelyek a nukleáris biztonságot nem veszélyeztették.

oah2
Forrás: Országos Atomenergia Hivatal

További fontos események:

  • Kiemelkedő feladat volt az OAH számára a Paksi atomerőmű új típusú, úgynevezett SLIM fűtőelem-tesztkazettáinak engedélyezése. A Paksi Atomerőmű 18 darab, új típusú, víz-urán arányra optimalizált SLIM-üzemanyag tesztelését kezdte meg, amelyek gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást tesznek lehetővé.
  • Az OAH kiadta az RHK számára a KKÁT új üzemeltetési engedélyét a Paksi Atomerőmű új típusú üzemanyagának kezelhetőségéhez.
  • 2020-ban megkezdődtek a KKÁT bővítése következő fázisának (III. ütem 3. fázis) építési tevékenységei, ezzel 4 tárolókamrával összesen 28 kamrásra bővül a létesítmény, további tárolást biztosítva a Paksi Atomerőmű kiégett üzemanyaga számára.
  • A Budapesti Kutatóreaktor üzemanyag-beszerzése, ahova tavaly augusztusban többéves üzemeltetéshez elegendő üzemanyagot szállított az orosz TVEL nukleárisfűtőanyag-gyára.
  • Új atomerőművi blokkok engedélyezése: zajlik a létesítésiengedély-kérelem feldolgozása, számos kisebb engedélyt adott ki az OAH, továbbá megkezdődött a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentés nemzetközi felülvizsgálata. A Paks II. Atomerőmű 2020. június 30-án nyújtotta be az OAH-hoz az új atomerőművi blokkok létesítésiengedély-kérelmét. Ennek elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is több tízezer oldal terjedelmű.

A létesítési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatás lesz, és a hatósági eljárás várhatóan 2021 őszéig tart majd.

Az OAH 2020 októberében elküldte a NAÜ-nek az új atomerőművi blokkok Előzetes Biztonsági Jelentését, hogy az általuk koordinált, nemzetközi szakértőkből álló csoport értékelje a dokumentumot. A vizsgálat tavaly decemberben megkezdődött és a záró jelentés végleges változata 2021 szeptemberére várható.

  • 2020 márciusában került volna sor a Nukleáris Biztonsági Egyezményhez kapcsolódó Nyolcadik Felülvizsgálati Értekezletre, amelyet 2023-ra halasztott a NAÜ.
  • 2021-ben a NAÜ a kiégett kazetták és a radioaktív hulladékok kezelésének rendszerét vizsgálja majd felül az ARTEMIS-misszió keretében.
  • Csernobili erdőtűz: egészségre káros hatása nem volt itthon, folyamatosan követte az OAH az ukrán hatóságok által közzétett információkat és tájékoztatta a hazai lakosságot.
  • A Paksi Atomerőmű blokkjainak újbóli üzemidő-hosszabbítása: a jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé.
  • Továbbra is kihívást jelent a munkaerőhiány a hivatalnak: még a 2019-es létszámzárlat során az OAH eredtileg tervezett létszámát közel tizedével csökkentették. A helyzetet nehezíti, hogy jelenleg hazánkban a teljes nukleáris iparnak jelentős a mérnökszükséglete.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

astrazeneca_oxford_covid_vakcina
horror
napelem_haz_csaladihaz
donaldtrump
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kína usa