koronavirus_labor_vakcina
Gazdaság

Egy sor vakcina engedélyezését tervezi a WHO a szegényebb országoknak

MTI
A koronavírus ellen kifejlesztett több nyugati és kínai vakcina jóváhagyását tervezi a következő hetekben és hónapokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy elláthassa a kis és közepes jövedelmű országokat - derül ki az ENSZ egészségügyi szervezetének egyik belső dokumentumából, amely a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott.

Oroszország is benyújtotta a Szputnyik V. védőoltás engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat a WHO-nak, de jóváhagyási folyamatának egyelőre nincsen menetrendje.

A WHO vezetésével a kis és közepes jövedelmű országok Covid-19 elleni vakcinával való ellátására létrehozott COVAX szövetség

legalább kétmilliárd védőoltást szeretne az idén világszerte kiosztani, ebből legalább 1,3 milliárd adagot a szegény országoknak.

Amíg azonban a program pénzhiánnyal küzd, a gazdag országok nagy mennyiségű vakcinát kötöttek le saját maguk részére - jegyezte meg a Reuters.

A védőoltások szállításáért folyó versenyben a gyógyszerhatóságok engedélye kulcsfontosságú a vakcinák hatékonysága és biztonságos alkalmazásuk szempontjából, akárcsak előállításuk gyorsításához. A legszegényebb országok azonban többnyire a WHO engedélyeitől függenek a saját korlátozott gyógyszer-engedélyeztetési kapacitásaik miatt. A január 7-ig frissített adatokra hivatkozó COVAX-dokumentum szerint, amelyet a Reuters szerdán ismertetett, a WHO sürgősségi engedélyeket bocsát ki.

Az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott védőoltást januárban vagy februárban engedélyezi a WHO, ugyanezen védőoltásnak a dél-koreai SK Bioscience által gyártott változatát pedig várhatóan február végén a dokumentum szerint. Magán a vakcinán kívül a gyógyszerhatóságoknak engedélyeznie kell a különböző cégeknél folyó gyártási eljárást is.    

Az AstraZeneca vakcináját eddig Nagy-Britanniában hagyták jóvá, és közeljövőben hoznak döntést róla az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

A COVAX programnak mintegy 400 millió adag, SII által gyártott AstraZeneca-vakcináról van szerződése, további több száz millió adagra pedig nem kötelező érvényű előszerződése, de a lehetséges szállítás üteme bizonytalan.

A WHO december végén engedélyezte a Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech vakcináját, amely az idén több százmillió adag védőoltást szállított a gazdag országoknak. A Pfizer nem válaszolt a Reuters azon kérdésére, hogy van-e megállapodása a COVAX-szal, és vajon csak korlátozott mennyiséget szállít-e az idén a szövetségnek. A dokumentum szerint a WHO február végére várja a Moderna amerikai biotechnológiai cég vakcinájának engedélyeztetését, amely a Pfizeréhez hasonlóan szintén RNS-hírvivő módszeren alapul.

A Moderna, amelynek a védőoltását már több nyugati országban, így az Egyesült Államokban és az EU-ban is engedélyezték, nem reagált a Reuters megkeresésére.

A Johnson & Johnson vakcináját - amely 500 millió vakcinára kötött nem kötelező érvényű előszerződést előre nem meghatározott menetrend szerint a COVAX-szal, a WHO várhatóan legkorábban májusban vagy júniusban engedélyezi a COVAX dokumentuma szerint. A gyógyszergyár még nem tette közzé a klinikai kísérletek harmadik szakaszának eredményeit, de az EU közölte, hogy szakértői várhatóan legkorábban februárban hagyják jóvá.

A dokumentum szerint a WHO  két kínai vakcina mielőbbi engedélyezését is fontolgatja. A Sinopharm és a Sinovac is benyújtotta az engedélyeztetési kérelmet, mindkét védőoltásról várhatóan márciusban döntenek a legkorábban. Egyik gyógyszergyár sem szerepel a WHO által kiválasztott lehetséges elsődleges oltások listáján. A WHO engedélyezése nem jelenti automatikusan azt, hogy a COVAX vásárol is a vakcinából, viszont elősegítheti a szállítást a kis és közepes jövedelmű országokba, ha azok közvetlenül megrendelik.

A Sinopharm két Covid-19 ellenes vakcina engedélyezését kérte, de a lehetséges márciusi jóváhagyás csak a pekingi székhelyű BIBP leányvállalata által gyártott változatra érvényes, amellyel már tömegesen oltanak Kínában. A Sinovacnak még közzé kell tennie a klinikai kísérlete harmadik fázisának az eredményeit, de az oltást sürgősségi alkalmazásra már jóváhagyták több országban, így Brazíliában, Indonéziában és Törökországban.

Az orosz Szputynik V védőoltás jóváhagyásának még nincs időrendje. A Reuters megkeresésére sem a Sinopharm és a Sinovac, sem a Szputnyik fő pénzügyi támogatója, az orosz kormányhoz köthető RDIF szuverén befektetési alap nem reagált.    

Címlapkép: Getty Images

vakcina_vilag_oltas
frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina