jack ma alibaba
Gazdaság

Előkerült Kína leggazdagabb embere

Portfolio
Három hónap után előkerült Jack Ma, Kína leggazdagabb embere. Az Alibaba alapítója azután tűnt el a nyilvánosság elől, hogy bírálta a a kínai hatóságok pénzügyi és technológiai innovációkat akadályozó magatartását.

Jack Ma egy online jótékonysági eseményen tartott előadást, illetve a kínai híradásban felbukkant egy videó is, amin egy iskolát látogat meg - igaz, a felvétel pontos időpontja nem derül ki. A Jack Ma Alapítvány, illetve az Ant Group pénzügyi-technológiai óriás szóvivője megerősítette, hogy az elnökük szerdán részt vett az online ceremónián.

A hír hatására az Alibaba árfolyama 6%-ot emelkedett a hongkongi tőzsdén.

Arról a Wall Street Journal hírében nem esik szó, hogy mi lehetett Jack Ma eltűnésének az oka. Ma ezelőtt utoljára október második felében jelent meg a nyilvánosság előtt. Utolsó szereplése egy pénzügyi konferencián történt, ahol többek közt „öregemberek klubjának” nevezte az ország felügyeleti szerveit, amelyek nem támogatják megfelelően a fiatalok innovációját, Kína (jelentős részben állami kézben lévő) pénzügyi rendszerét pedig az „ipari forradalom melléktermékének” nevezte, melyet szerinte sürgősen reformálni kell.

Jack Ma lehengerlő sikereinek köszönhetően valószínűleg úgy gondolta, hogy elég befolyásra tett szert ahhoz, hogy óvatos kritikáit akár meg is fogadhatja a kínai kormány. Rövidesen kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így: míg az Egyesült Államokban simán kritizálhatja a kongresszust, az FDIC-t, a Fedet vagy az SEC-t például Mark Zuckerberg vagy Jack Dorsey, annak érdekében, hogy vállalkozásaik érdekeit megvédjék, Kínában az állami szervezetek kritizálása még mindig főbenjáró bűn.

Nem maradt el a büntetés sem, a kommunista párt gyorsan nekiállt, hogy "helyre tegye" a túlságosan "önteltté" vált üzletembert. Az államapparátus képviselői:

  • Visszavonták az Ant Group tőzsdei bevezetésének engedélyeit.
  • Szigorúbb tőkekövetelményeket akasztottak a cég nyakába.
  • Arra utasították az Ant vezetését, hogy sürgősen változtassák meg a cég működési modelljét.
  • Monopólium-szabályokkal szembeni kihágások miatt eljárást indítottak az Alibaba ellen.
  • Decemberben rendőrségi razziát tartottak a vállalatcsoport több irodájában is.

Ami a legsúlyosabb, mégis az, hogy

FELMERÜLT ANNAKLEHETŐSÉGE, HOGY PEKING EGYSZERŰEN FELDARABOLNÁ JACK MA TECHBIRODALMÁT ÉS KOMPLETT ÜZLETÁGAK FÖLÖTT VENNÉK ÁT KÖZVETLENÜL AZ IRÁNYÍTÁST.

Állítólag Jack Ma, amikor megtudta, hogy kihúzta a gyufát a kommunista pártnál, önként ajánlott részesedést az államnak cégeiben, tűzoltás gyanánt, de ez már kevésnek bizonyult. A legnagyobb misztérium az egész üggyel kapcsolatosan mégis az volt, hogy Jack Ma október óta egyszerűen eltűnt. Nem írt Twitteren, nem szerepelt nyilvánosan, eltüntették még saját showműsorának stábjából is.

Kicsoda Jack Ma?

Jack ma 1994-ben alapította meg első vállalkozását, az Alibaba ötlete pedig 1999-ben vált valósággá.

A CÉG 20 ÉV ALATT A VILÁG MÁSODIK LEGNAGYOBB FORGALMÚ ÉS HARMADIK LEGNAGYOBB ÁRBEVÉTELŰ E-KERESKEDELMI PLATFORMJÁVÁ NŐTTE KI MAGÁT.

Eredetileg az internetes cég B2B (vagyis vállalati) piactérként funkcionált, aztán a vállalat bővülésével sorra fogtak bele teljesen újfajta üzleti tevékenységekbe.

Csak hogy néhányat említsünk az Alibabából kinőtt vállalkozások, platformok közül:

  • 2009-ben cloud üzletágat indítottak, 2014-re az Alibaba Cloud vált a legnagyobb felhőszolgáltatással foglalkozó vállalattá Kínában.
  • 2010-ben indult el az Ali Express, az Alibaba lakossági változata. Rövidesen indulás után a platform olyan országokban, mint Oroszország a legnépszerűbb e-kereskedelmi weboldal lett, maga mögött hagyva például az eBayt is.
  • 2014-ben elindult az Ant Financial, az Alibaba pénzügyi ága, majd rövidesen levált anyacégéről, aztán fölvette az Ant Group nevet. A techcég üzemelteti Kína egyik legnagyobb mobilfizetési szolgáltatóját, az Alipayt, a világ egyik legnagyobb pénzpiaci alapját, a Jue Baót, illetve foglalkoznak még számos más pénzügyi szolgáltatással is, mint például vagyonkezeléssel, hitelezéssel és átutalások lebonyolításával is. Az Ant Group értékét 313 milliárd dollárra taksálják, ezzel nagyobb a piaci kapitalizációjuk, mint a legtöbb amerikai nagybanké.
  • Ezen kívül indítottak saját zenei vállalkozást, médiaszolgáltatót, befektetési alapkezelőt, tőkealap-kezelőt, szoftverfejlesztőt és megvették az egyik legismertebb hongkongi hírügynökséget, a South China Morning Postot is.

Jack Ma üzleti birodalma tehát messze túlnő már az e-kereskedelmen: hatalmas befolyása van a kínai médiapiacon, pénzügyi piacon és a techszektorban is. A növekedésnek köszönhetően pedig Jack Ma vagyona is hatalmasat gyarapodott:

A VÁLLALKOZÓ KÍNA LEGGAZDAGABB, ILLETVE A VILÁG 17. LEGGAZDAGABB EMBERÉVÉ VÁLT 38,8 MILLIÁRD DOLLÁROSVAGYONÁVAL.

Az üzletember aztán 2014-ben bevezette a New York-i tőzsdére az Alibabát: a 25 milliárd dolláros részvénykibocsátás a világtörténelem addigi legnagyobb IPO-ja volt. Idén arra készült Jack Ma, hogy újra történelmet ír azzal, hogy a tőzsdére viszi az Ant Groupot november 3-án,

34,5 MILLIÁRD DOLLÁRT TERVEZTEK ÖSSZEGYŰJTENI, MELLYEL JACK MA MÁSODSZORRA DÖNTÖTT VOLNA REKORDOT A VILÁGTÖRTÉNELEM IPO-INAK TEKINTETÉBEN.

A mai felbukkanás után a fő kérdés természetesen továbbra is az, hogy az üzletembernek sikerül-e rendezni a viszonyát a kínai pártvezetéssel, és ezzel újra sínre kerülnek-e nagyszabású tervei.

Címlapkép: Lyu Ming/China News Service via Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus vakcina oltás getty stock