london brexit
Gazdaság

Koronavírus: még soha nem közöltek ilyen sok halálesetet Nagy-Britanniában

MTI
A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1800 haláleset szerepel, de az adat számos olyan halálozást is tartalmaz, amelyek korábban történtek. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent, és a koronavírus elleni oltásból már több mint ötmilliót beadtak.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 38 905 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A korábbi hetekben szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Szerda a negyedik olyan nap egymás után, amikor 40 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel. A szaktárca új adatosra szerint a szerdán zárult egy hétben 294 182 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 80 593-mal, 21,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - szerdán 1820 páciens haláláról érkezett jelentés. A szerdai halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta. Nagy-Britanniában a szerdai adatsort is figyelembe véve eddig 93 290-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

A brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett szám olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a hét első felében, illetve a hétvégén történtek.

Boris Johnson miniszterelnök szerda este, újságíróknak nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a jelenlegi nagyon magas halálozási adat a fertőzési hullám néhány héttel ezelőtti kiugró tetőzésének következménye. Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az oltási kampány gyorsulása nyomán már tavaszra lényeges változás várható a nagy-britanniai járványhelyzetben. 

A brit egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 4 609 740-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagot eddig 460 625 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte az ötmilliót.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A kormány kitűzte azt a célt is, hogy őszig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásban.

Címlapkép: Getty Images

fedusa_shutter
joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina