vakcinakep44
Gazdaság

Origo: engedélyezték a magyar hatóságok az orosz és a brit vakcinát

Portfolio
Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V oltását – állítja saját értesülésére hivatkozva az Origo. Ha igaz az információ, akkor Magyarországon más EU-s országoknál előbb kezdődhet meg a két vakcina beadása. Később az OGYÉI megerősítette, hogy kiadta a veszélyhelyzeti gyógyszer behozatalról és alkalmazásról szóló engedélyt.

Az oxfordinak is nevezett előbbi vakcinával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU-ban viszont csak a hónap végén várható az engedélyezése. Előnye a Pfizer-Biontech vakcinával szemben, hogy nem igényel -70 fokot a tárolása, elegendő hűtőben tárolni, így egyszerűbb a szállítása és olcsóbb is.

A Szputnyik V EU-s engedélyeztetése csak februárban kezdődhet el, miután Angela Merkel német kancellár telefonon kérte meg múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre.

2020 végéig 200 millió adagot gyártották az AstraZeneca vakcinájából, a mennyiség azóta tovább nőtt, a tervek szerint havi akár 200 millió adagot fognak tudni gyártani az engedélyek birtokában.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet több mint két hónapja vizsgálja az orosz Szputnyik vakcinát. Ennek keretében munkatársaik a gyártási folyamat helyszíni ellenőrzését is elvégezték, illetve szakértőik áttekintették a vakcina dokumentációját. A vizsgálatok eredményeképpen megállapították, hogy a dokumentáció és a gyártás helyszíne megfelelő. Ennek keretében az OGYÉI a veszélyhelyzeti gyógyszer behozatalról és alkalmazásról szóló engedélyt kiadta - írták az ATV Híradó megkeresésére. 

Címlapkép: Getty Images

fedusa_shutter
joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina