ekb ekb
Gazdaság

Christine Lagarde szerint nem ma lesz még digitális euró - ha lesz valaha is egyáltalán

Portfolio
Változatlanul hagyta a kamatszintet az eurózónában az EKB mai kamatdöntő ülésén. Az EKB a közleményben azt írta, hogy az alacsony kamatok mindaddig maradnak, amíg az infláció nem közelít a jegybank 2%-os szintje közelébe. Christine Lagarde az EKB sajtótájékoztatóján elmondta, hogy folyamatosan monitorozzák az euró árfolyamát, valamint elmondta, hogy az inflációs kilátások hosszú távon alacsonyak. A jegybankelnök beszélt a Next Generation EU program fontosságáról is, és szót ejtett a digitális euróról.

Az erős euróról nyilatkozott Lagarde

"Nagyon figyelmesen követjük az euróárfolyam alakulását. Nagyon figyelmesen" - mondta Lagarde, majd elmondta, hogy az euróárfolyamnak hatása van az inflációra, és "semmilyen eszköz nem sepertünk le az asztalról".

Nem ma lesz digitális euró

Ha lesz digitális eurónk, akkor is lesznek bankjegyek - mondta Christine Lagarde. A kettő együtt létezik majd, "ha egyáltalán lesz digitális euró" - mondta. Jelenleg egyeztetést folytatnak Európában a kérdésről, és rengeteg információ érkezett, amit majd feldolgoznak és közzétesznek - mondta Lagarde. Az egész folyamat teljesen nyilvános lesz.

Csak áprilisban fogjuk eldönteni, hogy előrelépünk-e majd a kérdésben - mondta.

Ehhez viszont nagyon sok dolgot kell még megoldani. Lagarde elmondta, hogy szeretné kiemelni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez megtörténik, és ha így is lesz, akkor ez évek kérdése. Technikai kérdéseket is meg kell oldani még hozzá, és meg kell vizsgálni, hogy nem veszélyezteti-e a monetáris rendszert.Ha úgy döntünk, hogy megcsináljuk, akkor az a lakosság széles körét szolgálja majd,

De még nem tartunk itt

- hangsúlyozta sokadszor is a jegybank elnöke.

Pontosította a PEPP határidejét Lagarde

Újságírói kérdésre Lagarde elmondta, hogy a PEPP (pandémiás eszközvásárlási program) jelenlegi, 2022 márciusi határideje az az időpont, ameddig az EKB biztosan jelen lesz aktívan a kötvénypiacon, viszont nem kizárt, hogy ezután is aktív marad - minden a járványhelyzeten és a finanszírozási körülményeken múlik - mondta.

Hozzátesszük, hogy ez csak az EKB vásárlásait, nem a lejáró kötvények újrafinanszírozását jelenti, annak jelenlegi határideje 2023 vége, és ezen felül még fut az EKB "hagyományos" eszközvásárlási programja, az APP is, amelyet addig tartanak fenn, amíg az infláció el nem éri az EKB célját. És az a jegybank előrejelzése szerint nem ma lesz.

A koordinált fiskális politika rendkívüli fontos

Mondta a jegybank elnöke, mert így lehet fenntartani a keresletet a gazdaságban. A fiskális politika támogatásainak ezen felül célzottnak és ideiglenesnek kell lennie - mondta. A Next Generations EU kiemelten fontos, és nem szabad, hogy késéssel hajtsák végre - mondta. Szerinte amennyiben időben elindul, gyorsabb és egységesebb növekedést eredményez majd az eurozónában. A strukturális politikáknak a különbségek elsimítását és a digitális átállást kell szorgalmaznia - mondta.

Az infláció hosszú távon alacsony lesz

A második negyedév jelentős visszaesése után a harmadik negyedévben nagy felpattanás jött, viszont a negyedik negyedévben ismét visszaesés lehetett - mondta Lagarde a gazdasági kilátásokról. Ismét elmondta, hogy a szolgáltatószektor sokkal nagyobb ütést szenvedett a második negyedévben, mint az ipar. Sokáig fog tartani, míg a széleskörű immunitás elterjed, az eurózóna gazdaságait addig támogatni kell a fiskális politika által - mondta.

A gazdasági kilátások javultak a brit megállapodás és a vakcinálási program miatt, de lefelé mutató kockázatok vannak. Az inflációt támogatni fogják a bázishatások, de mivel a kereslet továbbra is gyenge, így nem számíthatunk jelentős áremelkedésre - mondta. A hosszútávú kilátások alacsony szinten maradnak, de a piaci várakozások indikátora valamelyest nőttek.

Christine Lagarde megkezdte a sajtótájékoztatót

A  vakcinálási program egy jelentős mérföldkő az eurózónában, de a járvány továbbra is jelentős hatást gyakorol a gazdaságban - mondta Lagarde az EKB sajtótájékoztatóján. A feldolgozóipar jól teljesít, a szolgáltatószektor aktivitása viszont jelentősen visszaesett. A negyedik negyedév újabb visszaesést hozhatott, az infláció továbbra is alacsony - mondta az elnök.

A monetáris politika támogató jellege továbbra is fontos marad - mondta.

A bizonytalanság továbbra is jelentős - mondta. Kihangsúlyozta, hogy folyamatosan monitorozni fogja az árfolyamot is. Az inflációra visszatérve elmondta, hogy:

Minden lehetséges eszközt bevetünk, hogy az inflációs célt elérjük.

Ezután ismertette a kamatdöntés közleményben már bemutatott intézkedéseit.

Változatlanul hagyta a kamatot az EKB

Változatlanul -0,5% marad az alapkamat az eurózónában az Európai Központi Bank mai kamatdöntése után. A jegybank jelezte, hogy az alacsony kamatok addig biztosan velünk maradnak, míg az infláció nem emelkedik a 2%-os jegybanki cél közelébe.

Az EKB nem változtatott az eszközvásárlási programon sem, a pandémiás program kerete továbbra is 1850 milliárd, és 2022 márciusáig legalább vásárolni fogja a jegybank a tagállamok kötvényeit, de a program mindaddig fennmaradhat, míg a járványhelyzet és a gazdasági válság nem mérséklődik. A PEPP keretében történő vásárlásokat a kedvező finanszírozási feltételek érdekében végzik - ha nincs rá szükség, az EKB nem használja ki a vásárlások havi keretét, ellenkező esetben pedig akár növelheti is azt - áll a közleményben.

Folytatódnak az APP keretében végzett eszközvásárlások is havi 20 milliárd euró értékben, a PEPP keretében pedig az újrafinanszírozás legalább 2023 végéig megmarad. Az APP keretében történő újrabefektetések mindaddig fennmaradnak, amíg az EKB-nak nem lesz szüksége kamatot emelnie.

Az EKB nem változtatott a TLTRO III programon sem, azaz továbbra is kedvezményes finanszírozásban részesíti az eurózóna kereskedelmi bankjait.

Összegezve: ahogy vártuk, semmin nem változtatott a jegybank a mai ülésén.

Christine Lagarde EKB-elnök ma 14:30-kor tart sajtótájékoztatót, amelyet élőben közvetítünk.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina oltás oltatás koronavírus