GulyasGergelyKormanyinfo1500
Gazdaság

Gulyás Gergely elárulta, hogyan dönthet a kormány a jövő héten a lezárásokról

Portfolio
Amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltás megkezdésére, addig nem lehet a jelenlegi korlátozásokat enyhíteni - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi intézkedéseket, de a miniszter szavai alapján nem számíthatunk enyhítésre.

A mostani járványban már nem lesz magyar vakcina

A Debreceni Egyetem régóta vesz részt vakcinafejlesztésben, a cél, hogy ott egy nemzetközi labor és gyártóbázis jöhessen létre. Ezen a téren a kínai Sinopharmmal már a járvány előtt kezdődött együttműködés. 

Attól tartok, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ez már nem jelent segítséget, egy ilyen labor és gyártóbázis felépítése hosszabb időt vesz igénybe

 - mondja a miniszter. 

Nem akarjuk megvárni az európai hatóságokat

A magyar szakemberek is elég felkészültek, nem gondoljuk, hogy szükség lenne az uniós hatóság jóváhagyásához kötni a kínai vakcina alkalmazását - mondta Gulyás a pécsi virológusok felvetésével kapcsolatban. 

Bűncselekmény, ha valaki soron kívül kap oltást

Ha valaki olyat olt be soron kívül, akinek még a sorrend szerint nem kellene megkapnia a vakcinát, az hivatali visszaélésnek minősül, Magyarországon nem tudunk ilyen esetről. 

Nem perelhető a Pfizer

Az Európai Bizottság és a Pfizer közötti szerződés lehetővé teszi, hogy a cég eltérjen az eredetileg tervezett szállítási ütemezéstől. Emiatt nem támadható a gyógyszercég bíróságon - mondja Gulyás Gergely. 

80% felett volt az államadósság az év végén

Tavaly 80% fölé emelkedett a GDP-arányos államadósság, ahhoz, hogy fenntartsuk a gazdaság működőképességét, iszonyatos pénzeket kellett a gazdaságba pumpálni. De még ezzel is az európai középmezőnyben vagyunk - véli a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha az elmúlt tíz év felelős költségvetési politikája nem csökkentette volna az adósságrátát, akkor ma Magyarországnak komoly finanszírozási problémái lennének - teszi hozzá. 

Nincs javaslat az idősek vásárlási sávjaira

Nem érkezett olyan javaslat, hogy állítsuk vissza az idősek vásárlási sávját, vagyis ilyen korlátozás továbbra sincs - mondja a miniszter. 

A kormány ellenzi a dugódíjat

A kormány egészen biztosan nem tervez dugódíjat és ellenzi a dogódíjat, ez így volt a 2019-es önkormányzati választások előtt is - kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester 400 forintos dugódíjra vonatkozó tervét Gulyás Gergely. Szerinte a jelenlegi városvezetés viszonyát az autósokhoz a legjobban az autósüldözés kifejezés írja le. 

Nem öntik ki tömegesen a vakcinákat

A szaktárca a leghatározottabban álhírnek minősíti azt, hogy a nap végén a fennmaradó vakcinákat tömegesen öntenék ki. Azokon a helyeken ez előfordulhat, ahol kevesebben jelennek meg oltásra és nem biztosítható a speciális tárolás, de ez biztosan nem tömeges - válaszolja a miniszter. 

Vissza is lehet majd utasítani a vakcinát

Ha valaki sorra kerül az oltási rend szerint, akkor meg fogjuk kérdezni, hogy a rendelkezésre álló oltással vagy oltásokkal be kívánja-e magát oltatni. Ha erre a válasz igen, akkor beoltják, ha nem, akkor újra felvesszük az illetővel a kapcsolatot akkor, amikor az általa elfogadott vakcinából sikerül beszerezni - emeli ki Gulyás. 

Minden önkormányzat kaphat támogatást?

Tárgyalni szeretnénk azokkal a városokkal, akik nem Brüsszelből, hanem Budapestről szeretnének segítséget kapni, ezek lehetnek ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű városok is. Egyedi tárgyalásokat érdemes folytatni - mondta az önkormányzatok kiegészítő támogatásáról a miniszter. Szerinte az iparűzési adóbevétel 10%-ától esik el a települések egy része, a 25 ezer fő alatti településeket teljes egészében kompenzálják, a többi várossal pedig tárgyalnak. 

Mikor nyithatnak ki a szállodák?

Azon dolgozunk, hogy a szállodák minél előbb kinyithassanak, ha kellő számban be tudjuk oltani az embereket, és ők tudnak elegendő piacot teremteni, akkor a korlátozások teljes fenntartásának nincs értelme. Sok függ attól, mennyi oltóanyag érkezik Magyarországra - mondta Gulyás Gergely. 

Lesz magyar oltásigazolás

A védettség igazolásáról valamilyen dokumentum lesz, egy plasztikkártyát fog mindenki kapni. A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást. Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme. Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn. Az említett igazolás február közepétől érhető majd el, arról pedig majd külön dönt a kormány, hogy ez milyen jogosultságokkal jár. 

Mi lesz a mai EU-csúcson?

Várhatóan a mai rendkívüli EU-csúcson is azt fogják sürgeti az állam- és kormányfők, hogy minél előbb nagyobb adag vakcinához jussunk, a magyar kormány ehhez csak csatlakozni tud. 

Mennyi orosz és kínai vakcina jöhet?

Holnap tud a külügyminiszter nyilatkozni az orosz tárgyalásokat követően a Szputnyik-V vakcináról. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, azonnal tudna nagy mennyiséget előállítani a gyártó. A Sinopharm esetében megállapodtunk egymillió adag vakcináról, ez néhány héten belül Magyarországra érkezhet, ha az OGYÉI engedélyét megkapja az oltóanyag - emeli ki Gulyás. 

Csak orosz vagy kínai vakcinával érhető el nyárra a 70%

Ha a veszélyzetetett korosztályt és a krónikus betegeket be tudnánk oltani, akkor távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint jelenleg. A lakosság 70%-ának nyárig történő beoltása csak az uniós beszerzésen kívüli forrásokkal biztosítható - mondja a miniszter. 

Váltsa le Jourovát a Bizottság elnöke!

Többször elmondtuk, hogy Vera Jourovát alkalmatlannak tartjuk a bizottsági poszt betöltésére, semmilyen pártatlanságot nem várhatunk tőle, gyűlöli Magyarországot és Lengyelországot. Ismét csak a Bizottság elnökét tudjuk kérni, hogy váltsa le a biztosi posztról - kommentálta Gulyás a biztos napokban megjelent fenyegetését

A felsőoktatásban maradhat az online oktatás februártól

A jövő héten születhet döntés a felsőoktatásról is, de a jelenlegi helyzetben az eddigi gyakorlat fenntartására kell számítani, vagyis a februárban kezdődő második félévben is online oktatás jöhet az egyetemeken és a főiskolákon - mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. 

Adnak pénzt a Lánchídra

Reméljük, hogy mihamarabb megkezdődik a Lánchíd felújítása, a kormány az eddigi megállapodásnak megfelelően támogatni fogja ebben a fővárost - szögezi le a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Bővül az orvosi béremelés

A kormány úgy döntött, hogy az orvosi béremelésből a háziorvosok is részesülni fognak, aki praxisközösséget vállal, az teljes egészében vagy részben megkapja a béremelést - közölte Gulyás. Ebben három kategória lesz:

  • Aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja, 
  • aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80%-át kapja meg, 
  • aki pedig nem vállal praxisközösséget, az a 30%-át. 

Emellett az állami ellátásban részt vevő fogorvosok is megkapják a béremelést. Ez mintegy 100 milliárd forintos költséget jelent a költségvetésnek - mondja a miniszter.  

Félmillióan újítanák fel lakásukat

A kormány áttekintette a gazdasági helyzetet is, ezen a területen vannak jó hírek. 2020-ban a világ minden országát érzékenyen érintette a válság, 6% körüli recesszió lehetett Magyarországon is. A lakásfelújítási programra a becslések szerint az érdeklődők száma félmillió körül van - mondja a miniszter. 

8,8 millió embernek lenne elég az uniós vakcina

Az uniós beszerzésekből összesen 8,8 millió embert lehetne beoltani - árulja el Gulyás Gergely. Az orosz vakcináról továbbra is tárgyalnak, Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik ezügyben. 

Jövő héten dönthetnek a korlátozásokról

A kormány tegnapi ülésén elsősorban a vírushelyzettel foglalkozott, azt állapítottuk meg, hogy Európa nagy részén a harmadik hullám kezdődőött el, ezzel szemben Magyarországon továbbra is csökkennek az esetszámok. 

A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi korlátozásokat, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni

 - szögezi le Gulyás. 

A miniszter szerint az EU-tól érkező vakcinák száma kevés a tömeges oltások elindításához, egyértelműen keveslik az eredményeket. Ezért kénytelenek mindenkivel tárgyalni, hogy vakcinát szerezzenek be, tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is, de csak olyan vakcina jöhet szóba, amivel már több millió embert beoltottak. 

Ha valaki az egyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált vakcina

 - mondja a miniszter. 

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely a magyar járványhelyzetről és a vakcinákról

A szokásos időben kezdődik a Kormányinfó csütörtökön, ahol az aktuális kormánydöntésekről számolhatnak be, illetve kérdésekre válaszolhatnak. A legfontosabb aktuális témák az alábbiak lehetnek:

  • Járványhelyzet, kilátások.
  • Korlátozások február elseje után.
  • Vakcinahelyzet, különös tekintettel az orosz és kínai vakcina engedélyezésére.
  • Gazdasági, költségvetési kilátások.

Az eseményről a Portfolio szokás szerint élőben tudósít.

bear
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
greensill getty editorial
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés
koronavirus tavolsagtartas

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
oltás oltakozás vakcina koronavírus