oltás vakcina
Gazdaság

Jó hírt közölt Müller Cecília a magyar koronavírus-vakcináról: tudományos áttörés az NNK-laborban

Portfolio
Müller Cecília az operatív sajtótájékoztatóján közölte: noha Magyarországon a környező országokhoz képest kedvező adatokról tudunk beszámolni, semmiképpen nem lazíthatunk az eddig meghozott és fenntartott intézkedéseken. Fontos meggyorsítani a védőoltások számát, jelentős előrelépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Sputnik V vakcinát. A magyar vakcinafejlesztés kapcsán pedig bejelenette: az NNK laborjában sikerült tenyészteni a brit mutáns koronavírust. Ez azért fontos, mert a vírus tanulmányozásával, a tulajdonságainak a beazonosítával halad a hazai vakcinafejlesztés is, a magyar vakcina a magyar populációra adaptált lehet.

Sikerült tenyészteni a brit mutáns vírust

Müller Cecília jó hírként, tudományos előrelépésként értékelte, hogy az NNK laborjában sikerült tenyészteni a brit mutáns vírust. Ez azért fontos, mert a vírus tanulmányozásával, a tulajdonságainak a beazonosítával halad a hazai vakcinafejlesztés is,

a magyar vakcina a magyar populációra adaptált lehet.

Cikkünk megjelenése után az NNK sajtóosztálya jelezte, hogy a brit mutánst nem a pécsi laborban (ahogyan azt cikkünkben írtuk), hanem az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában a Dr. Kis Zoltán vezette munkacsoportnak sikerült először kimutatni Magyarországon, és ezen túlmenően ugyancsak sikerült először tenyészteniük is ezt a vírust itthon. Cikkünket ennek megfelelően módosítottuk.

Müller Cecília: semmiképpen nem lazíthatunk

Noha Magyarországon a környező országokhoz képest kedvező adatokról tudunk beszámolni,

semmiképpen nem lazíthatunk az eddig meghozott és fenntartott intézkedéseken.

Már 60 országban detektálták a mutáns brit vírustörzset, de brazil, dél-afrikai és más mutánsokról is érkeznek a hírek.  A koronavírus természeténél fogva képes mutálódni, az a kérdés, hogy az oltások továbbra is védenek-e. A kutatók szerint a brit törzs ellen hatásosak. 

A járványnak ebben a szakaszában az oltás az egyetlen specifikus védelem, ami megvéd minket.

Az eddigi tapasztalataink jók az oltásokról, kevés bejelentés érkezik csekély számú mellékhatásról, ezek általában helyi rekaciók, piros pötty jelenik meg a testen, egy-egy nyirokcsomó duzzad meg, legtöbbször nincs szükség orvosi beavatkozásra.

A kórházi ápoltak száma csökken, de még mindig 4049 fő ban kórházban, és 286-an vannak lélegeztetőgépen. Fontos meggyorsítani a védőoltások számát, jelentős előrelépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Sputnik V vakcinát. 

Ez az engedély egyelőre hat hónapig érvényes, azon túl, hogy a magyarországi engedély megvan, minden gyártási tételt megvizsgál az OGYÉI laboratóriuma, és csak ezután lehet ezeket beadni.

Ami eddig érkezett Magyarországra, az mindösszesen 165 ezer ember oltását teszi lehetővé, de ebből 134,5 ezer oltás már megtörtént. 

A háziorvos kollégák egy alapcsomag-információt kapnak, mert a 89 év feletti korosztálynak jön az oltakozás lehetősége, amit jellemzően háziorvosok végeznek majd el. 

Kezdődik a tájékoztató

Az eseményen elhangzó fontosabb információkról percről percre tudósítunk. 

Hamarosan megszólal az operatív törzs

Az operatív törzs azután szólal meg, hogy a Magyarországra folyamatosan szállító Pfizer-BionTech gyógyszergyártó páros a jelek szerint gyártási kapacitásbeli problémákkal küzd, és jelenleg kétséges, hogy a korábban lekötött és beígért mennyiséget az első negyedévben szállítani tudják Magyarországnak. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik.

A járványügyi statisztika szerint az elmúlt 24 órában:

  • 1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 98 beteg.
  • 4049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen.
  • Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4030 fő már a második oltását is megkapta.

A címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila. 

pf_gettyimages-148194927-20200414
szijjarto peter
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
bill ackman getty editorial

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Jair Bolsonaro