intenziv osztaly beteg koronavirus lélegeztetőgép korhaz
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hivatalos adatok a fertőzöttekről és az elhunytakról

Portfolio
Egy nap alatt több mint 1300 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, miközben közel 100 fő hunyt el.

Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1311 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak, miközben 98 fő hunyt el. Eddig beoltottunk 138 983 főt - ismertette a mai napi adatokat Orbán reggel 8 óra előtt.

Fél 9-kor megjelentek a hivatalos adatok is  a koronavirus.gov.hu-n. A napi új esetek száma alapján úgy tűnik, hogy a járvány csillapodik, azonban az 1000 fő feletti napi esetszám továbbra is azt jelzi, hogy a közösségi terjedés továbbra is jellemző Magyarországon.

A napi elhunytak száma az elmúlt napokban 100 fő környékén mozgott, de ha kicsit távolabbról nézzük az adatokat, akkor azt mondhatjuk, hogy itt is látható a csökkenő trend. Ebből arra is következtethetünk, hogy decemberben (egy hónappal ezelőtt) valóban visszaszorulóban volt a járvány a korábbi csúcsához képest.

A járvány visszaszorulását jelzi az is, hogy az aktív esetszám és az új fertőzöttek 14 napos mozgóátlaga ereszkedik.

Egyre kevesebb beteget ápolnak kórházban és csökken a lélegeztetettek száma is. Jelenleg 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen. 

Egy nap alatt 18 ezer tesztet végeztek, amelynek 7%-a lett pozitív. A pozitivitási arány csökkenése jó hír, ugyanis szintén a járvány visszaszorulását sejtetni. Ne feledjük, a WHO szerint 5% alatti pozitivitási ráta elfogadható, ekkor van kontroll alatt a járvány egy országban. Az 5% feletti ráta még kontrollálatlan közösségi terjedést jelent.

"Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter ma Oroszországban tárgyal a magyar hatóság által már engedélyezett orosz vakcina beszerzésről" - olvasható a koronavirus.gov.hu tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus vakcina oltás getty stock