Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
Gazdaság

Müller Cecília: az orosz vakcina hatékony, hatásos, biztonságos

Portfolio
A javuló járványügyi adatok ellenére fennmaradnak még a korlátozó intézkedések - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online tájékoztatóján. Jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz Szputnyik V vakcinát tud vásárolni. Szerinte a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos. A tájékoztatón azt is megtudhattuk, hogy Müller Cecíliának nincs dublőre.

Nincs dublőre

Nagyon örülök, hogy megkaphattam a vakcinát, nincs dublőröm, én voltam az, és megvan már az időpontom, amikor a második adagot megkapom - mondta Müller arra a kérdésre, hogy ő kapta-e meg a vakcinát vagy egy dublőre, az interneten ugyanis ez az álhír terjed.

Kismamák

Nincs olyan engedélyezett vakcina, amelyekkel a kimamákat be lehetne oltani - válaszolta egy kérdésre Müller. Ez azért van, mert még nem vizsgálták ezeket a csoportokat.

Éttermek

Aki megszegi a korlátozó intézkedéseket, kinyitja az éttermét, vendéglátóhelyét, az szankcióra számíthat. Kiss Róbert, az operatív törzs központjának vezetőhelyettese közölte: az üzlet tulajdonosa és felelőssége továbbra is fennáll. 

Orosz vakcina

Jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz Szputnyik V vakcinát tud vásárolni. A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos - fogalmazott Müller. Ez egy vektorvakcina, ami 2 oltással ad védettséget. A két oltást beadása között 21 napnak kell eltelnie. Emlékeztetett, hogy Angela Merkel német kancellár is az orosz vakcina engedélyezésének lehetőségéről beszél.

Vakcinafejlesztés

Folyamatosan figyeljük, hogy van-e jelentős mutáció a koronavírusban. A szekvenciavizsgálat folyamatos, hogy felleljük-e azokat a törzseket, amelyek mutálódnak. A vakcina fejlesztésébe be kell vonnunk ezeket az új törzseket is. A brit mutáns szaporítása tehát segít a magyar vakcinafejlesztésben - mondta Müller.

Járványhelyzet

A szennyvízben a vírus örökítőanyaga stagnálást mutat továbbra is, miközben számos országban már harmadik hullámról beszélnek - mondta Müller. Egyelőre kedvező képet látunk - tette hozzá.

Oltás

Müller arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy akik még nem kérték az oltást, azok is jelentkezzenek a védőoltása. Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. A második oltás után egy héttel alakul ki a védettség - tette hozzá. Az oltottak száma még mindig nagyon alacsony a társadalom egészében, ezért a korlátozásokat szigorúan és következetesen alkalmazni kell.

Fenntartjuk az intézkedéseket

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, egy nap alatt 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Csökken a kórházban ápoltak száma és a lélegeztetettek száma is, de a járvány zajlik, indokolt a korlátozó intézkedések fenntartása.

Rendőri intézkedések

intézkedese

Milyen vakcinákkal olthatnak Magyarországon? Megszólal az operatív törzs

Vakcina

Ideiglenes gyógyszer alkalmazási engedélyt adott ki az orosz Sputnik V oltóanyagra (Gam-COVID-VAC) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, jelentette tegnap az OGYÉI. Engedélyezte az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcináját is.

Korlátozás

Ha az időseket és a védekezésben résztvevőket sikerül beoltani, akkor kezdhetünk beszélni arról, mikor, milyen ütemben oldjuk fel a korlátozásokat - mondta péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. A kormányfő szerint ennek eléréséhez vakcinára van szükség, ha az nem jön Brüsszelből, akkor majd jön máshonnan.

A február elején lejáró korlátozásokat első körben két hétre valószínűleg a kormány saját hatáskörben meghosszabbítjha majd, ezt követően pedig a parlament dönthet a további lépésekről - mondja a kormányfő.

Új esetek

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1311 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak, miközben 98 fő hunyt el. Eddig beoltottunk 138 983 főt - ismertette a mai napi adatokat Orbán.

vakcina oltás oltatás koronavírus
kórházi ágy egészségügy korhaz
george floyd
telefon mobil sms koronavírus
fedusa_shutter

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina oltás oltatás koronavírus