Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
Gazdaság

Müller Cecília: az orosz vakcina hatékony, hatásos, biztonságos

Portfolio
A javuló járványügyi adatok ellenére fennmaradnak még a korlátozó intézkedések - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online tájékoztatóján. Jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz Szputnyik V vakcinát tud vásárolni. Szerinte a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos. A tájékoztatón azt is megtudhattuk, hogy Müller Cecíliának nincs dublőre.

Nincs dublőre

Nagyon örülök, hogy megkaphattam a vakcinát, nincs dublőröm, én voltam az, és megvan már az időpontom, amikor a második adagot megkapom - mondta Müller arra a kérdésre, hogy ő kapta-e meg a vakcinát vagy egy dublőre, az interneten ugyanis ez az álhír terjed.

Kismamák

Nincs olyan engedélyezett vakcina, amelyekkel a kimamákat be lehetne oltani - válaszolta egy kérdésre Müller. Ez azért van, mert még nem vizsgálták ezeket a csoportokat.

Éttermek

Aki megszegi a korlátozó intézkedéseket, kinyitja az éttermét, vendéglátóhelyét, az szankcióra számíthat. Kiss Róbert, az operatív törzs központjának vezetőhelyettese közölte: az üzlet tulajdonosa és felelőssége továbbra is fennáll. 

Orosz vakcina

Jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz Szputnyik V vakcinát tud vásárolni. A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos - fogalmazott Müller. Ez egy vektorvakcina, ami 2 oltással ad védettséget. A két oltást beadása között 21 napnak kell eltelnie. Emlékeztetett, hogy Angela Merkel német kancellár is az orosz vakcina engedélyezésének lehetőségéről beszél.

Vakcinafejlesztés

Folyamatosan figyeljük, hogy van-e jelentős mutáció a koronavírusban. A szekvenciavizsgálat folyamatos, hogy felleljük-e azokat a törzseket, amelyek mutálódnak. A vakcina fejlesztésébe be kell vonnunk ezeket az új törzseket is. A brit mutáns szaporítása tehát segít a magyar vakcinafejlesztésben - mondta Müller.

Járványhelyzet

A szennyvízben a vírus örökítőanyaga stagnálást mutat továbbra is, miközben számos országban már harmadik hullámról beszélnek - mondta Müller. Egyelőre kedvező képet látunk - tette hozzá.

Oltás

Müller arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy akik még nem kérték az oltást, azok is jelentkezzenek a védőoltása. Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. A második oltás után egy héttel alakul ki a védettség - tette hozzá. Az oltottak száma még mindig nagyon alacsony a társadalom egészében, ezért a korlátozásokat szigorúan és következetesen alkalmazni kell.

Fenntartjuk az intézkedéseket

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, egy nap alatt 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Csökken a kórházban ápoltak száma és a lélegeztetettek száma is, de a járvány zajlik, indokolt a korlátozó intézkedések fenntartása.

Rendőri intézkedések

intézkedese

Milyen vakcinákkal olthatnak Magyarországon? Megszólal az operatív törzs

Vakcina

Ideiglenes gyógyszer alkalmazási engedélyt adott ki az orosz Sputnik V oltóanyagra (Gam-COVID-VAC) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, jelentette tegnap az OGYÉI. Engedélyezte az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcináját is.

Korlátozás

Ha az időseket és a védekezésben résztvevőket sikerül beoltani, akkor kezdhetünk beszélni arról, mikor, milyen ütemben oldjuk fel a korlátozásokat - mondta péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. A kormányfő szerint ennek eléréséhez vakcinára van szükség, ha az nem jön Brüsszelből, akkor majd jön máshonnan.

A február elején lejáró korlátozásokat első körben két hétre valószínűleg a kormány saját hatáskörben meghosszabbítjha majd, ezt követően pedig a parlament dönthet a további lépésekről - mondja a kormányfő.

Új esetek

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1311 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak, miközben 98 fő hunyt el. Eddig beoltottunk 138 983 főt - ismertette a mai napi adatokat Orbán.

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus vakcina oltás getty stock