havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
Gazdaság

Kiadták a figyelmeztetést Budapestre és 9 megyére a nagy havazás miatt

MTI
A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.

Frissítés: ez utóbbi egyébként be is következett és hétfő kora délutánra már elmondhatjuk, hogy a legtöbb hó az Északi-középhegységben esett és a legtöbb közlekedési nehézséget Borsodban okozta. Hétfő estig az észak-keleti térségben még további 2-4 centiméternyi friss havat jósolnak a meteorológusok.

Vasárnap este 19:03

A havazás miatt hétfőre Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: délnyugat felől egy csapadékzóna érte el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat.

Éjszaka várható a legintenzívebb csapadék, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hómennyiségben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység egyes részein a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további 5 centiméter hó gyűlhet össze.

Hétfőn napközben az északnyugati szelet a hegyekben kísérhetik viharos közeli széllökések. Ha a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható.

Frissítés: hétfő 13:30

Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott kárt a havazás, a tűzoltókhoz hétfő késő délelőttig mintegy ötven bejelentés érkezett az időjárás miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághelyettes szóvivője az MTI-nek.

Dóka Imre telefonon elmondta, a bejelentések több mint kilencven százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, a környező megyékből általában csak két-három hívás érkezett. Főként a szél és a felázott talaj miatt, a hó súlya alatt kidőlt fák eltávolításához kérik a tűzoltók segítségét - tette hozzá. Egyebek mellett Miskolc-Diósgyőr, Kishuta, Nyíri, Monok, Ózd, Rakaca és Aggtelek környékéről érkezett bejelentés.

Bükkszentkereszt térségében egy időre le kellett zárni a 2505-ös utat, mert rádőlt egy fa. Ezt már eltávolítottak a tűzoltók, akik folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - mondta a helyettes szóvivő.

havazas szilvasvarad 210125
A hó súlyától félig kidõlt fa akadályozza a vasúti közlekedést Szilvásvárad közelében 2021. január 25-én. A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére elsõfokú figyelmeztetést adott ki erre a napra az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán
havazas tuzoltoauto210125
Szilvásvárad, 2021. január 25. Árokba csúszott tűzoltóautó Szilvásvárad közelében 2021. január 25-én. MTI/Máthé Zoltán

Az Időkép alábbi, hétfő kora délutáni állapotot mutató hótérképe szerint valóban az Északi-Középhegységben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében esett a legtöbb hó, igaz az éjjel délen és keleten kezdődött havazás során az enyhe idő sok helyen gyors olvadást okozott, így valójában több csapadék esett, mint amit az aktuális hótérkép jelez:

idokep hoterkep210125

Az Időkép hétfő kora délutáni friss előrejelzése szerint estig az északkeleti tájakon még további néháyn centiméternyi friss hó hullhat:

havazas hetfo estig 210125

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila. Nyíregyháza, 2021. január 13.Letakarítja a havat autójáról egy férfi a nyíregyházi Sóstói úton 2021. január 13-án.

frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
beteg korhaz infuzio