matolcsygyorgy
Gazdaság

Matolcsy György: kudarc volt az állami beruházásbővítés, de még több év van a kanyarban előzésre

Portfolio
Ismét értékelte Matolcsy György jegybankelnök a 2020-as évet a járvány- és a válságkezelés sikeressége szemszögéből, amelynek apropója az, hogy megfogalmazása szerint „A kanyar hosszabb és a terep nehezebb, mint elsőre tűnt”. Hétfői írásában megállapította, hogy míg „a járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban”’, addig „a beruházások, ezen belül az állami beruházások bővítése terén azonban inkább kudarc, mint siker a válságkezelés”. A jegybankelnök ezért ismét a minél hatékonyabb állami beruházás élénkítést sürgette, hogy a kanyarban tudjunk előzni, mert meglátása szerint ez a lehetőség még évekig fennáll, ahogy a spanyolnátha miatti járvány is 3 évig pusztított 1918-1920 között.

Matolcsy György a novekedes.hu oldalon megjelent írása elején emlékeztetett rá, hogy „Magyarország – modern értelemben véve – három háborút vívott 2020-ban”. Rámutatott: „politikai küzdelem folyik Európa jövőjéért, egészségügyi harcot vívunk a járvány ellen és hadat viselünk a gazdasági visszaeséssel szemben”. Megállapította, hogy

  1. „Az első fronton döntő csatát nyert a magyar miniszterelnök, lengyel és szlovén támogatással”, amellyel a tavaly decemberi jogállamisági alkura, az uniós költségvetés átmeneti vétójával elért eredményre utalt. Ő úgy látja, hogy ennek a győzelemnek a jelentősége „az 1956-os magyar forradalomhoz mérhető”.
  2. „A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, mert a két hullám ellenére nem tört át a vírus. A társadalom, az egészségügy és a kormány jól állta a sarat. A magyar járványkezelés a nyugati országok élvonalában volt tavaly”.
  3. „A gazdasági hadviselés vegyes eredményt hozott. Kitűnően vizsgázott a munkahelyek védelmében, jól teljesített a fogyasztási szint fenntartásában és megbízhatóan működött a pénzügyi rendszer működtetésében. A beruházások, ezen belül az állami beruházások bővítése terén azonban inkább kudarc, mint siker a válságkezelés”.

A fentiek után már csak ezzel a harmadik témával, az állami beruházások élénkítésével foglalkozott hangsúlyosan és korábbi írására visszautalva (kanyarban előzni) leszögezte:

Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben.

Ezután úgy folytatta: „a magyar gazdaság visszaesése az európai középmezőnyben lesz a végleges adatok szerint. Igaz, a hazai második hullám miatt végül nálunk sem volt lehetséges a 2019-es GDP szint megőrzése”. Felrótta, hogy „mások azonban – németek, lengyelek, románok – jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén. Kijelentette:

Elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt.

Optimista hangvételre váltva úgy folytatta: „A versenynek azonban nincs vége, sőt a java még hátravan. A kanyar hosszabb és a terep nehezebb, mint elsőre tűnt. Látható, hogy – az 1918-1920 között tomboló három éves spanyolnátha járványhoz hasonlóan – még évekig tarthat a kanyar. Évekig fennáll tehát még az előzés lehetősége”.

Úgy látja: „2020 egyik legfontosabb eredménye, hogy sokkal többet tudunk az előzés körülményeiről, mint korábban”. Ezután három megállapítást tett:

  • „Először is kiderült, hogy igen jelentős tartalékokat halmoztunk fel 2010-2019 között és ezeket képesek vagyunk mozgósítani baj idején. A családok nettó pénzügyi vagyona, állampapír megtakarításai, a felépített 850 ezer új munkahely, a belföldi és külföldi befektetők bizalma, az újra iparosítás és sok más betonfalként védtek minket 2020-ban”.
  • „Másodszor, a kormány, a jegybank és a pénzügyi rendszer szövetsége kiállta az újabb próbát. A kormány 9 százalékos költségvetési hiányt, az MNB 17 százalékos mérlegbővítést, a bankrendszer pedig a digitális átállást tette be a közös pénzügyi védőhálóba, ami kitűnően működött”.
  • „Harmadszor, rájöttünk, hogy miért nem előztünk már 2020-ban: a beruházások miatt. Kiderült, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagyívű állami programokra”.

„Még tart a kanyar, még nyitva az előzés időablaka” – vázolja írása végén Matolcsy György jegybankelnök.

Címlapkép forrása: Getty Images

tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház
gazdaság kilábalás ipar fellendülés

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
szlovakia_koroonavirus