mnb epulet
Gazdaság

Meglepetést okoz az MNB az év első kamatdöntő ülésén?

Portfolio
A héten tartja idei első kamatdöntő ülését az MNB, de meglepetésnek számítana, ha a jegybank módosítana a kamatszinteken. A héten ezen kívül megismerjük az Egyesült Államok és az eurózóna fontos gazdaságainak negyedik negyedéves teljesítményét, Magyarországon pedig a kereseti, demográfiai és munkaerőpiaci statisztikákat decemberből.

Hétfőn az MNB devizaswap-tenderén kívül idehaza nem történik más említésre méltó dolog, és a nagyvilágból sem záporoznak a fontos adatok: egyedül a januári német Ifo-indexre lesz érdemes figyelni. Az index a gazdaság aktuális teljesítményéről árulkodhat, erre vonatkozóan múlt héten már láttuk a BMI-adatokat, amelyek erős iparról, de továbbra is gyenge szolgáltatószektorról árulkodtak.

Kedden lesz a már bevezetőben is kiemelt kamatdöntés, ahol a múlt héten látott forinterősödés ellenére sem számítunk arra, hogy a jegybank változtat a monetáris politikai kondíciókon. A kamatdöntésről szóló közlemény délután kettőkor, az azt kísérő sajtótájékoztató 3-kor lesz. Aznap a jegybanknak kötvényvásárlási aukciója is lesz, amelyet szintén érdemes figyelni. A nemzetközi makrogazdaságban a kedd kifejezetten eseménytelen nap lesz.

Szerdán ezzel szemben külföldre irányul a figyelmünk, mert a Fed Nyíltpiaci Bizottsága is összeül, de ott is nagy meglepetés lenne, ha a Fed változtatna az aktuális kamatszinten. Itthon az MNB repotendere a az előző heteknek megfelelően zajlik majd.

Csütörtökön aztán beindulnak az események, reggel rögtön a KSH közli a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat decemberből, fontos lesz látni, hogy a lezárásokkal terhelt utolsó hónapban hogyan alakultak a munkaerőpiaci mutatók. Itthon lesz még kötvénykibocsátás és az MNB szokásos egyhetes betéti tendere. Külföldön ismét az Egyesült Államokra érdemes figyelni, érkezik ugyanis a negyedik negyedéves GDP-adat.

A péntek is mozgalmas lesz, itthon kereseti és demográfiai statisztikákat tesz közzé a KSH, az eurózónában pedig több nagy gazdaság is ismerteti a negyedik negyedéves GDP-adatokat. A jól sikerült harmadik negyedév után a második hullám miatt a negyedik negyedév kedvezőtlenebb számokat hozhat.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
beteg korhaz infuzio