Boris Vujcic horvatorszag eurobevezetes 210125
Gazdaság

A koronavírus-járvány még a horvát euróbevezetés menetrendjébe is beleszólhat

Portfolio
Az, hogy már idén teljesítheti-e Zágráb az euró 2023-as bevezetésének összes feltételét, a járványzárlat hosszától függ, és attól, hogy miként ítéli meg a költségvetés deficitbe csúszását májusban az Európai Bizottság – mondta a Világgazdaságnak Boris Vujcic, a Horvát Nemzeti Bank elnöke, akit hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-díjjal tüntetett ki. Vujcic jelzése szerint „a legkorábbi lehetséges dátum 2023 eleje” az euróbevezetésre, amelyet például a turisztikai szektor nagyon vár, és amelynek idei teljesítménye remélhetőleg eléri a 2019-es szint 75%-át. Arra is utalt, hogy lényegében a mostani árfolyam mellett tervezik majd a pénzcserét, azaz nem nem lesz fel-, vagy leértékelés. A horvátokkal együtt 2020 nyarán csatlakozott az euró előszobáját jelentő ERM-II.-be Bulgária is, és a téma kapcsán egy minapi Euromoney konferencián azt mondta Dimitar Radev, a Bolgár Nemzeti Bank elnöke, hogy a járvány ellenére biztosan halad az eurócsatlakozás felé az ország, azaz ott is 2023-as pénzcserével számolnak - írja a Népszava.

A Vujcic-interjú néhány fontosabb üzenete, idézete:

  • „Költség-haszon elemzést végeztünk, nyilvános vitát folytattunk, és az a közmegegyezés, hogy az (euró – a szerk.) csatlakozás előnyei jóval meghaladják a hátrányait”. Ezért beléptünk az ERM II.-be, de továbbra is ugyanazt az árfolyam-politikát folytatjuk, mint negyed évszázada, azaz a 7,5 körüli értéknél tartjuk az árfolyamot, mert magas Horvátországban az euroizáltság.
  • A betétek fele euróban van, ezért a bankok szívesen nyújtanak euróban hiteleket. „A szektorok együtt a külső adósságot is beleértve mintegy 500 milliárd kuna értékben rendelkeznek ilyen kitettséggel, ez több, mint a teljes GDP. Ha a kuna 10 százalékot gyengül, azonnal 10 százalékkal több adósság keletkezik. Ezt a kitettséget csak az euró bevezetésével lehet kiküszöbölni. A befektetők is elkerülnék a devizakockázatot. A fő exportpiacunk az euróövezet, árukban, de még inkább szolgáltatásokban. A turizmusban érdekelt vállalatok alig várják az euró bevezetését.”
  • 2021-et a kilábalás évének látjuk. A várható GDP-növekedést 5 százalék körülire becsüljük, ez kisebb a korábbi 6,5 százalékos előrejelzésnél, mivel 2021-et a járvány miatt zárlattal kezdtük. Jó exportteljesítményre számítunk az áruk és a szolgáltatások esetén is. A turizmus idén a 2019-es szint 75 százalékát teljesítheti a tavalyi 50 százalék után. A második negyedévtől a személyi fogyasztás felfutását várjuk, ahogy megszűnnek a zárlatok.
  • Szlovákia esete kicsit más volt az euróbevezetési tapasztalatok terén abban az értelemben, hogy „a csatlakozás előtt újraértékelték a fizetőeszközüket. Senki más nem tette ezt, és mi sem tervezünk hasonlót. Utólag vizsgálva minden csatlakozó tapasztalata jó. A jegybanki kollégáim a régióban egyetértenek abban, hogy az euró bevezetése jó lépés volt. Minden országban folytatódott a növekedés. A válság alatt pedig nagyobb védettséget élveztek, mint az eurón kívüliek. A világ második legnagyobb tartalék valutáját kibocsátó jegybank mozgástere nyilvánvalóan sokkal nagyobb bármelyik régiós jegybankénál”.
  • Az Európai Központi Bank expanzív monetáris politikája (negatív kamatok, hozamkényszer) felértékelődési nyomást helyez a régiós feltörekvő piaci devizákra, amelyet intervenciókkal semlegesítünk, hogy stabilan tartjuk az árfolyamot, és így növekszik a devizatartalékunk. „Ha az euróhoz csatlakozókra tekintünk, mind ugyanazon az árfolyamon léptek az euróba, mint az ERM-be, Szlovákia kivételével. A piacok is tudják ezt” – kerüléte ki a konkrét választ arra a felvetésre, hogy a mostani 7,5-ös árfolyamon szeretnék-e bevezetni az eurót.
  • A bevezetés konkrét dátumát firtató kérdésre úgy reagált: „A legkorábbi lehetséges dátum 2023 eleje” és a csatlakozási kritériumok közül „a költségvetés marad a kulcstényező, ami a 2020 előtti három évben többletet produkált. De most az a kockázat, hogy elhúzódik a járvány okozta zárlat, és a kormány támogatásokat kényszerül biztosítani. Mielőtt megállapíthatnánk, teljesítjük-e idén a költségvetési kritériumot, azt kéne látnunk, meddig tart a zárlat, és mit mond a túlzott deficitről az Európai Bizottság májusban”.
  • A horvát kuna euróval szembeni árfolyama az elmúlt 10 évben valóban a 7,5-ös szint körül mozgott a bankközi piacon, trendszerű erősödés, illetve gyengülés nem mutatkozott az utóbbi években:
eurhrk210126

A horvátokkal együtt 2020 nyarán csatlakozott az euró előszobáját jelentő ERM-II.-be Bulgária is, és a téma kapcsán egy minapi Euromoney konferencián azt mondta Dimitar Radev, a Bolgár Nemzeti Bank elnöke, hogy a járvány ellenére biztosan halad az eurócsatlakozás felé az ország, azaz ott is 2023-as pénzcserével számolnak - írja a Népszava.

Radev szerint az euró bevezetése önmagában felgyorsítja a bolgár gazdaság felzárkózását, de az euróra való felkészülés folyamata is fegyelmezi és ösztönzi azokat a jó politikákat, amelyek a konvergencia felgyorsításhoz szükségesek.

A konferencián Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azt mondta, hogy lesz egyszer majd magyar euró, de nem mostanában, mert a magyar gazdaság az euró nélkül is integrálódott az eurózóna gazdaságába és az unió pénzügyi rendszerébe, így a magyar euró mindaddig nem kerül napirendre, amíg a magyar gazdaság fejlődése – reálkonvergencia – nem halad előre.

A lap szerint a magyar jegybankár utalt arra a kormányzati – és ezek szerint jegybanki – félelemre is, hogy az ERM-II. árfolyamrendszerbe belépéskor az Európai Bankunióhoz is csatlakozni kellene, ez pedig az önálló pénzügyi felügyelet feladását jelentené. Így az uniós szervek belelátnának, illetve akár bele is szólhatnának a magyar ügyekbe és a lap szerint ez a hozzáállás a valódi kerékkötője a magyar csatlakozásnak, vagy akár egy euróbevezetésről szóló vita itthoni elindításának.

Címlapkép forrása: Peter Kovalev\TASS via Getty Images

gazdaság kilábalás ipar fellendülés
vakcina_oltas_covid19_2021
Orbán Viktor Kossuth Rádio bejelentés
koronavírus kórház idősotthon
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gazdaság kilábalás ipar fellendülés