Előfizetői tartalom

A koronavírus-járvány még a horvát euróbevezetés menetrendjébe is beleszólhat

Portfolio
Az, hogy már idén teljesítheti-e Zágráb az euró 2023-as bevezetésének összes feltételét, a járványzárlat hosszától függ, és attól, hogy miként ítéli meg a költségvetés deficitbe csúszását májusban az Európai Bizottság – mondta a Világgazdaságnak Boris Vujcic, a Horvát Nemzeti Bank elnöke, akit hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-díjjal tüntetett ki. Vujcic jelzése szerint „a legkorábbi lehetséges dátum 2023 eleje” az euróbevezetésre, amelyet például a turisztikai szektor nagyon vár, és amelynek idei teljesítménye remélhetőleg eléri a 2019-es szint 75%-át. Arra is utalt, hogy lényegében a mostani árfolyam mellett tervezik majd a pénzcserét, azaz nem nem lesz fel-, vagy leértékelés. A horvátokkal együtt 2020 nyarán csatlakozott az euró előszobáját jelentő ERM-II.-be Bulgária is, és a téma kapcsán egy minapi Euromoney konferencián azt mondta Dimitar Radev, a Bolgár Nemzeti Bank elnöke, hogy a járvány ellenére biztosan halad az eurócsatlakozás felé az ország, azaz ott is 2023-as pénzcserével számolnak - írja a Népszava.

A Vujcic-interjú néhány fontosabb üzenete, idézete: „Költség-haszon elemzést végeztünk, nyilvános vitát folytattunk, és az a közmegegyezés, hogy az (euró – a szerk.) csatlakozás előnyei jóval meghaladják a hátrányait”. Ezért beléptünk az ERM II.-be, de továbbra is ugyanazt az árfolyam-politikát folytatjuk, mint negyed évszázada, azaz a 7,5 körüli értéknél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés