vakcina oltás koronavírus
Gazdaság

Müller Cecília: csak a tömeges oltás segíthet enyhíteni a korlátozásokon

Portfolio
Az utóbbi két hétben kedvező adatok jöttek a magyar koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, de a fenyegetettség nem múlt el, csak a tömeges oltással lehet majd enyhíteni a korlátozásokat - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A fenyegetés nem múlt el

Az oltási tervben az idősek vannak elől, mivel ők magasabb kockázatot viselnek az életkoruk és a meglévő krónikus betegségeik miatt - emeli ki az országos tisztifőorvos. Szerinte csak a tömeges oltás hoz majd olyan biztonségos helyzetbe, hogy az üzletek, vendéglátóhelyek nyitását tömegesen el lehessen kezdeni. 

A kedvező adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el, sorra fedezik fel a vírus különböző mutációit

 - mondja Müller. Elmondása szerint annyit tudunk, hogy a most használt vakcinák a brit mutáns ellen hatásosak, de a brazil és dél-afrikai variánsokkal kapcsolatban nincs még ilyen egyértelmű információ. 

Lassan végeznének az egészségügyi dolgozók oltásával

Csak a tömeges oltások megkezdésével tudunk a járványhelyzeten nagymértékben javítani, ezért fontos, hogy minél több vakcinát szerezzünk be. Müller Ceclíia felhívja az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy lassan szeretnének az ő kampányszerű oltásával végezni, ezért aki még nem jelentkezett, az a közeljövőben tegye meg. 

Mintegy 1600 idősotthon és további 300 egyéb bentlakásos otthon működik Magyarországon, ezeken a helyeken szeretnénk biztosítani az oltás lehetőségét. Egyelőre csak 80 intézménybe tudtak eljutni, mivel ennyi vakcina állt rendelkezésre. 

Korai még bármiben is enyhíteni

Jelenleg a beoltottak száma nagyon alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedést enyhíteni lehessen

 - szögezi le Müller Cecília. Kiemeli, hopgy mára virradóra is elhunyt 89 ember, közülük a legfiatalabb 50 áéves, a legidősebb pedig 97 éves volt. 

Lassan csordogálnak az oltások

Mind a 25 oltóponton serényen oltanak, emellett vidéki kórházakban és az idősotthonokban is zajlik az oltás. Eddig 165 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyag érkezett öt Pfizer és egy Moderna-szállítmányból. Tegnap 11 ezer, ma pedig további 25 ezer ember beoltására alkalmas Pfizer-vakcina érkezett. Vasárnap érkezik az újabb Moderna-szállítmány, ami további 9000 fő beoltását teszi majd lehetővé - mondja a tisztifőorvos. 

Kedvező számok itthon

A járvány továbbra is erőteljes a világban, az egyetlen aqdekvát módszer a védőoltás, ezek beadása sajnos lassan halad - mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Kiemeli, hogy

a magyar járványügyi adatok az utóbbi két hétben kedvezően alakulnak.

A határokon nincs dugó

A határokon zökkenőmentesen lehet közlekedni, Röszkén és Tompán a teherforgalomban van kisebb, 2 órás várakozási idő - mondja Kiss Róbert.

A rendőri intézkedésekkel kezdődik a tájékoztató

A maszkviselés miatt 153 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában, ezzel már 21 ezer felett van a teljes intézkedések száma - kezdi a sajtótájékoztatót Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője. A tömegközelkedési eszközökön hét, a bevásárlóközpontokban pefig 19 emberrel szemben intézkedtek tegnap óta. A kijárási tilalom és a közterületi csoportosulások tilalma miatt már majdnem 30 ezer emberrel szemben kellett intézkedni, ez tegnap 375-tel emelkedett. 

Rég nem látott alacsony adat után szólal meg ma az operatív törzs

Elsősorban a szokatlanul kevés, 5531 tesztnek köszönhető, hogy szeptember óta nem látott, mindössze 459 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok Magyarországon. Emellett elhunyt 89 ember, vagyis a halálozási adat továbbra is viszonylag magas.

A fenti adatokat ismertetheti, illetve azok hátterét világíthatja meg 11:15-től az operatív törzs, mely emellett a vakcinaellátottság aktuális állásáról, illetve a korlátozásokról is szót ejthet. Az intézkedések fenntartásáról várhatóan szerdán dönt a kormány, a várakozások szerint nem enyhítenek a lépéseken.

Címlapkép: Getty Images

fedusa_shutter
joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina