FONTOS Koronavírus: megjöttek a keddi magyar adatok, visszatért a járvány gyorsuló trendje
gulyás gergely kormányinfó járvány korlátozások lezárások
Gazdaság

Döntött a kormány a lezárásokról!

Portfolio
A kormány tegnapi ülésén döntött a korlátozások fenntartásáról: március 1-ig maradnak érvényben a jelenlegi intézkedések. Gulyás szerint ebben teljes konszenzus volt a szakértők között. A kormány kezdeményezni fogja a különleges jogrend újabb 90 napra történő meghosszabbítását, hogy az intézkedéseket meg lehessen hosszabbítani szükség esetén. A nyitáshoz két dolog kell: jelentős mértékben csökkenő esetszámok, vagy tömegesen rendelkezésre álló vakcina - de tartós nyitást csak az utóbbi hozhaz.

A teljes tájékoztató itt visszanézhető

Véget ért a kormányinfó

Az operatív törzs sajtótájékoztatója 13:00-kor kezdődik, arról is élőben tudósítunk majd.

A boltok nyitvatartása nem polgári engedetlenség

Válaszolta Gulyás Gergely arra, hogy mit fog tenni a kormány a februári vendéglátóegységek és boltok jogszabálysértő kinyitása esetén. Elmondása szerint a kormány fel fog lépni, és

6 hónapja bezárja ezeket az egységeket.

A szakértők között teljes a konszenzus a jelenlegi intézkedésekről, így türelmet kér mindenkitől. Elfogadja a kritikát, hogy fel kell gyorsítani a kifizetéseket a bértámogatásnál.

A kínai vakcina nem lesz lényegesen drágább, mint a Pfizeré

Szerinte aligha valószínű, hogy a kínai vakcina ára lényegesen eltér majd a Pfizerétől, főleg felfelé. Az AstraZeneca vakcinája viszont egy olcsó vakcina - mondta. Elmondása szerint nem kizárt, hogy előbb tudunk szerezni az AstraZeneca vakcinájából, mint az EU.

Gulyás nem tervez külföldi nyaralást, de reménykedik benne

Szerinte jelenleg 2-3 hónapnál előbbre nem lehet tervezni, csak reménykedni lehet. "Reméljük, hogy nyáron már lehet külföldre utazni" - mondta.

2010 óta 130%-kal nőtt a minimálbér

Ha ezt folytatni tudjuk, előbb-utóbb elérhetjük az osztrák életszínvonalat - válaszolta arra a kérdésre, hogy elég-e a 4%-os minimálbér.

Lehet majd magánúton oltani?

Egyelőre kizárólag állami oltásprogram van, és magánszereplő vakcinát szerezni nem tudott, és aligha valószínű, hogy bárki tud is. Szerinte pénzzel nem lehet módosítani az oltási sorrenden, amit az állam fenn fog tartani - mondja.

Egy másik kérdésre válaszul azt válaszolta, hogy sok országban a szabályok folyamatosan változnak, ez pedig elégedetlenséget szült. Erre válaszul született meg az a tagállami pótcselekvés, hogy a gyártókat beperelik. Az Európai Bizottság fel tud lépni, de a kormány akkor támogatja ezt, ha mindez több vakcinát eredményez. Gulyás szerint most ez a legfontosabb kérdés.

Az egységes európai vagy nemzeti szabályozás hatékonyabb a közösségi médiumokról?

Gulyás szerint a hatékony európai szabályozás lenne a legjobb, de mivel ilyen nincs, a nemzeti szabályozás jobb, mint a semmi, és erre jutott a kormány is - mondta. Hozzátette, hogy jelenleg az emberi szabadságjogokat magáncégek gyakorolják (például a Facebook), nem az állam, és ez ellen fel kell lépni szerinte. Ez nem magyar specifikum, ez mindenütt így történik.

Március 15-ig benyújtjuk a keresetet az EUB-hoz

A jogállamisági rendelettel kapcsolatban eddig van határidő a bírósági kereset benyújtásához, és eddig élni is fog ezzel a lehetőséggel a kormány - mondta. Korábban tévesen februárt mondott határidőnek, ezért elnézést kért a miniszter.

Szerinte a gyártók beperelése pótcselekvés

Válaszolta arra a kérdésre, hogy a magyar kormány is tervez-e jogi lépéseket a vakcinagyártók vélt szerződésszegése miatt. Szerinte a cél az, hogy minél hamarabb rendelkezésre álljanak a vakcinák.

Gulyás Gergely beoltatja magát, ha sorra kerül

Válaszolta a kérdésre.

Az AstraZeneca vakcinája is szóba került

Gulyás elmondása szerint 65 év felett is lehet vele oltani, és eredményes az immunitás szempontjából. A magyar engedélyt megkapta a gyártó, mert a britek is megadták ugyanezt az engedélyt.

A Sinopharmmal tárgyal a kormány, és Gulyás reméli, hogy minél több vakcinát tudunk megvásárolni. Elmondása szerint Szerbiában mindenféle mellékhatás nélkül oltanak vele, így felelőtlenség lenne sokáig tesztelni a vakcinát az engedélyezés előtt, miközben Európában ezrek halnak meg.

Nem biztos, hogy március 1. után maradnak a korlátozások, de a lehetőséget fenn kell tartani

Válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy miért 90 napra hosszabbodik meg a különleges jogrend.

Az érettségiről még nem tud nyilatkozni Gulyás

Egyelőre csak március 1-ig szólnak az intézkedések, az érettségi még távol van - mondta Gulyás.

Gulyás Gergely szerint Varga Judit mindenben a jogszabályok szerint járt el

Válaszolta egy újságírói kérdésre az igazságügyi miniszter CSOK-ból történő lakásvásárlásáról.

"Mit tenne máshogy a kormány, mint az Unió?"

Gulyás azt mondta, hogy együttműködés van az EU-val, hiszen lehívjuk a nekünk járó vakcinákat. Az viszont szerinte tényszerű állítás, hogy az EU vakcinabeszerzése nem volt sikeres, és ezt nyugati politikusok is elmondják (az EU-párti bajor miniszterelnököt idézte). Szerinte ettől függetlenül együttműködünk az EU-val.

Nincs egy felesleges vakcina sem

Mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy mi történik az oltás után fennmaradó vakcinákról. "Ez a valóságtól elrugaszkodott állítás" - mondta. Ismét megerősítette, hogy a vakcina önkéntes lesz és lehet majd választani.

Továbbá elmondta, hogy napi 10-12 milliárd forint kárt okoz a gazdaságnak a lezárás, így szinte mindegy, milyen sok vakcinát veszünk, mert a lezárásnak sokkal nagyobb ára van. Ezért a lehető legtöbb vakcinát kell beszerezni.

Szerinte nem lesz gond az orosz vakcinák leszállításával

Decemberben még azt mondta Gulyás, hogy az oroszok nem tudják ellátni a külföldi keresletet - vetették fel egy újságíró kérdésében. A miniszter azt mondta, hogy a februári helyzet más, és szerinte a 300 ezer ember beoltására elég vakcina leszállításával vélhetően nem lesz gond, az oroszok egyelőre ennyit tudnak szállítani. Elmondása szerint az orosz most az egyik legjobban rendelkezésre álló vakcina.

Pontosan mikor lehet feloldani a korlátozásokat?

Hangzott egy kérdés. Erre válaszul Gulyás azt mondta, hogy próbálunk a helyzeten úrrá lenni, és megfékezni a járványt, de senki nem lát előre. Így Guylás csak két dolgot mer mondani:

  1. A kormány folyamatosan egyeztet a virológusokkal, szakemberekkel, akik a döntés előkészítéséből nem hagyhatók ki. Teljes a szakmai konszenzus abban, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartása indokolt.
  2. Csak a tömeges oltás rendelkezésre állása után lehet tarósan kinyitni, más esetben újra szigorítani kéne.

Elmondása szerint a vendéglátóhelyek részleges nyitása is akkor lehetséges csak, ha ezt a járványhelyzet indokolttá teszi.

Gulyás egyben azt is elmondta, hogy az első lazítás a vendéglátóhelyeket érinti majd.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

További 45 milliárd forintot fordít a kormány kisboltok támogatására

A kormány azt szeretné, ha ezek a szolgáltatások mindenütt elérhetőek legyenek - mondta. További cél, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol gyógyszertárak is legyenek, valamint az a cél, hogy kisboltokban is lehessen vény nélküli gyógyszert venni. Hamarosan jönnek a pályázat feltételei.

A közfoglalkoztatási bérekről is döntött a kormány

85 ezer és 110 ezer forintra nő a közfoglalkoztatási bér és a garantált közfoglalkoztatási bér - ismertette a döntést Gulyás.

"Tudjuk, hogy a vendéglátóknál nagy a baj"

Ezért felgyorsítja a kormány a bértámogatások kiutalását a szektorban - ismerteti a kormány döntését Gulyás. A jelenlegi igények kifizetését felgyorsítják (a vendéglátósok 27 milliárd forint értékben igényeltek támogatást, ám ebből mindössze 7 milliárd forint jutott el az érintettekhez). Amint lehet, kinyitjuk a vendéglátóegységeket - mondta Gulyás. Ehhez azonban vakcina kell - tette hozzá.

A vendéglátó szektorból érkező, nyitás mellett érvelő hangokról és a kormány lehetőségeiről itt írtunk külön cikkünkben.

Mindent meg kell tenni azért, hogy a 70%-os oltottsági szintet elérjük

- mondta a miniszter, és ezért további vakcinákra van szükség. Az AstraZeneca vakcina brit engedéllyel rendelkezik, az EU azonban nem engedélyezte még a vakcinát, ezért Európában nem oltanak vele. Az Egyesült Királyságban azonban már decemberben is oltottak ezzel az európai oltóanyaggal. A Szputnyik orosz vakcinát a magyar hatóságok két hónapos vizsgálat után engedélyezték.

Ez egy biztonságos vakcina, ami megfelelő technológiával készült

- mondta Gulyás, azzal támasztva alá, hogy a németek is az engedélyeztetésen dolgoznak. Az oroszokkal való együttműködés most semmilyen politikai vita tárgyát nem képezheti a németek szerint. Mi szerződést kötüttnk az oroszokkal, ha ezt betartják, akkor február végéig 300 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik.

A Sinopharm kínai vakcinájával már 15 millió embert oltottak be többek közt Szerbiában. A kormány álláspontja az, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinával oltja be magát, de a kormány minél több vakcinát akar rendelkezésre bocsátani. Így a kormány a veszélyhelyzeti felhasználást engedélyezi azoknál a vakcináknál, amelyek külföldön is kaptak engedélyt, viszont a magyar hatóságok még külön is ellenőrizni fogják a vakcinákat.

Március elsejéig maradnak a szabályok

Gulyás elmondása szerint az Országgyűlést kérni fogják, hogy a különleges jogrendet hosszabbítsa meg, mert a kormány ezt csak 15 napra tudja meghosszabbítani saját hatáskörben. A jelenlegi szabályokat március 1-ig, további 30 nappal hosszabbítja meg.

(A különleges jogrend az országgyűlés érvényes döntése alapján csak február 8-ig szól. Amennyiben ezt a kormány 15 nappal meghosszabbítja, akkor az Országggyűlésnek legkésőbb február 23-ig össze kell ülni, hogy a rendeleti kormányzás fennmaradhasson.)

Két esetben van esély enyhítésre:

  • ha a járvány terjedése tovább enyhül, mert még mindig magas az aktív fertőzöttek száma. Ha ez a szám csökken, akkor enyhíthetünk,
  • illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

A kormány ezért a lehető legtöbb vakcinát akarja megszerezni - mondta. A pfizer vakcinákból eddig 27 milliót szállítottak ki, ennek majdnem fele az Egyesült Államokba ment, az EU-ba összesen 8,5 millió vakcina ment a Pfizertől.

Ez az érdemi védekezéshez kevés

- mondta Gulyás.

Gulyás bejelenti a döntést

A novemberben meghozott intézkedéssel sikerült meggátolni a járvány gyors tejredését, így oltás hiányában a korlátozások feloldása a járvány terjedéséhez vezetne, és újabb szigorú korlátozásokat okozna, amíg nincs vakcina - mondta Gulyás Gergely.

Ezért a jelenlegi szabályok fenntartása indokolt.

Elmondása szerint ezek a szabályok még mindig enyhébbek, mint sok nyugati országban.

Késés van

A sajtótájékoztató 10:30-kor kezdődött volna, egyelőre negyedórás késés van. Az esemény bármelyik percben elkezdődhet.

Döntött a kormány: ma megtudhatjuk, milyen korlátozásokra számíthatunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésén dönt a korlátozásokról is. Elmondása szerint a kormány szeretne minél szélesebb körben nyitni, viszont hozzátette: a jelenlegi járványügyi helyzet erre még nem ad lehetőséget.

A járványügyi adatok valóban javultak az elmúlt hetekben, de az 1000 körüli napi új esetszám még mindig magas ahhoz, hogy széles körben fel lehessen oldani a korlátozásokat, ilyen szintről ugyanis könnyen ismét emelkedhetnek az esetszámok.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója 10:30-kor kezdődik, élőben tudósítunk róla.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
hacker
forint, dollár
síoktatás gyerek tél
csaj a strandon gety
infláció piac
berlin

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina