kína
Gazdaság

Összeomlás: 2008 óta nem vásárolt fel olyan kevés céget Kína a világban, mint tavaly

MTI
A kínai cégek lezárt fúziói és felvásárlásai 2020-ban 29 milliárd dollárt tettek ki, ez 2008 óta a legalacsonyabb érték, miközben 2017 volt a rekordév, 139 milliárd dollárral - közölte a Baker McKenzie ügyvédi iroda csütörtökön az MTI-vel.

A zöldmezős beruházásokat is beleértve Észak-Amerikába és Európába együttesen 15,2 milliárd dollárnyi kínai közvetlen külföldi befektetés érkezett. Az észak-amerikai beruházások öt év után először haladták meg az európaiakat. A kínai vállalatok európai felvásárlásai gyakorlatilag megfeleződtek, és földrajzilag széttagoltabban, kisebb tranzakciókra került sor, elsősorban olyan területeken, mint az ingatlanszektor, a vendéglátás, az autóipar, illetve az energiaipar.

A legtöbb, 2 milliárd dollárnyi befektetés Németországba érkezett, ami megfelel a 2019 előtt jellemző szintnek. Az Egyesült Királyság 427 millió dollárral - Franciaország, Lengyelország és Svédország mögött - az ötödik helyre esett vissza, ami a közlemény szerint a Brexitből eredő bizonytalanság, az ingatlan- és szolgáltatási szektor tranzakcióinak kínai korlátozása, illetve a két ország közti növekvő feszültséggel magyarázható.

Hozzátették, hogy a világ többi régiójában szintén csökkent a kínai cégek által lezárt fúziók és felvásárlások értéke 2019-hez képest, kivéve Latin-Amerikában, ahol néhány, még 2019-ben bejelentett brazil, chilei és perui energia- és közüzemi akvizícióval maradt az előző évi szint. Az ázsiai felvásárlások harmadával, 7,1 milliárd dollárra csökkentek.

A kínai terjeszkedést akadályozta például, hogy Kína újból bevezette a külföldre irányuló befektetések ellenőrzését, és a szabályozó hatóságok a világ számos országában fokozott figyelmet fordítanak a kínai cégek felvásárlási terveire, valamint a geopolitikai feszültségek és a koronavírus-járvány is ebbe az irányba hatott. A politikai és makrogazdasági feltételek javulása viszont idén megfordíthatja a trendet.

A közleményben  Wolf Csaba, a Baker McKenzie vezető Kína-szakértője kifejtette, ha a politikai és makrogazdasági ellenszél tovább mérséklődik, akkor valószínűleg 2020. volt a kínai cégek külföldi befektetéseinek mélypontja. A legfrissebb jelek - főleg az új amerikai adminisztráció és az Európai Unió és Kína közötti befektetési egyezmény sikeres lezárása - az előző négy évnél kedvezőbb globális környezetet jelentenek a kínai vállalatok számára. Ez javítja a befektetői hangulatot és növeli a kockázatvállalási hajlandóságot - tette hozzá a szakértő.

Wolf Csaba szerint a 2020 elején tapasztalható kínai leállás után az év közepére csaknem teljes kapacitással működtek a termelőüzemek. A leállás alatt felhalmozódott külföldi megrendelések teljesítéséhez gyorsan kihasználták az újrainduló kínai kapacitásokat. Ez szintén versenyelőnyt jelenthet Kínának a globális piacokon.

Címlapkép: Getty Images

müller cecília
tokio
pfizer vakcina oltás
angela merkel vlagyimir putyin
korlatozas magyarorszag orban viktor bejelentes ket het ket honap
Hollósi Dávid Takarékbank

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
müller cecília