Portfolio signature

Berobbantották a pénzhengert, most mégis ők számolhatnak le először a történelmi kísérlettel

Portfolio
A japán jegybank volt az első, amelyik extrém laza monetáris politikával próbálta ösztönözni a gazdaságot, és most ők lehetnek az elsők, amelyek jelentős lépéseket tesznek a laza monetáris politikai kondíciók leépítésében. A 8 éve tartó irányvonal ugyanis messze nem érte el a célját, a hátrányai viszont egyre erőteljesebbek voltak. Ha a japán jegybank valóban szemléletváltáson esik át, az iránymutató lehet a Fed és az EKB számára is, akik időközben szinte egy az egyben átvették a japán modellt.

A japán jegybank azt fontolgatja, hogy az expanzív monetáris politikáján változtasson, és kevésbé legyen agresszív. Mindez annak ellenére történhet meg, hogy az inflációs célt messze nem sikerült elérnie. Az eddig alkalmazott monetáris politika mégis változtatásra késztetheti a jegybankot, mert az számos kedvezőtlen mellékhatást hozott magával. A Commerzbank közgazdászai szerint mindez intő jel lehet a Fed és az EKB számára is.

A japán jegybank igazíthat a monetáris politikán

A Bank of Japan azt fontolgatja, hogy újrakalibrálja a hozamgörbe-kontrollra irányuló eddig monetáris politikát. A március 18-19-i ülésén a jegybank vélhetően kiszélesíti a japán tízéves állampapír hozamának célfolyosóját – vélik a Commerzbank elemzői. Jelenleg +-20 bázispontos kilengést tolerál a jegybank.

Ennek az lehet a következménye a bank elemzői szerint, hogy a hosszú kamatlábak némileg emelkednek és kissé nő a hozamgörbe meredeksége.

Miről olvashatsz még a cikkben?

  • A japán jegybank extrém mennyiségben vásárolta a kötvényeket 2013 óta
  • A célt nem sikerült elérni, viszont a mellékhatások egyre fájdalmasabbak voltak
  • Ezért korlátozták a pénznyomtatást, de még így sem múltak el a mellékhatások
  • Most pedig szépen lassan elkezdheti kivezetni az expanzív eszközöket

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések