Előfizetői tartalom

Minimálbér-megállapodás: Magyarország helyzete nagyobb emelést indokolt volna a Munkástanácsok szerint

A 2021-es évre vonatkozó minimálbér-tárgyalások különösen hosszú ideig tartottak, és szakszervezeti nézőpontból felemás eredménnyel zárultak. A felemásság abban is megnyilvánult, hogy a munkavállalói oldal egyik fajsúlyos képviselője végül nem írta alá a megállapodást. A tárgyalások elhúzódása persze érthető. A két oldal, a munkaadók és a munkavállalók egyaránt a járvány veszteseit igyekeztek képviselni, és a harmadik féltől, a kormánytól várták a konfliktus megoldását. Utóbbi végül passzív szemlélő maradt, így jóval nehezebb volt kompromisszumra jutni, és munkavállalói oldalról talán nem is beszélhetünk jó szívvel vállalt kompromisszumról, legfeljebb valamiféle kármentésről. Lássuk, miért!

A minimálbér a szakszervezetek számára többszörösen is kitüntetett szerepet tölt be az érdekvédelemben. A legfontosabb ezek közül az, hogy – megfelelő mérték esetén – állami garanciát nyújt a dolgozói szegénységgel szemben. A következő, nem elhanyagolható funkciója a minimálbérnek, hogy segít mérsékelni a társadalomban fennálló, napjainkban egyre súlyosabb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái