FONTOS Gulyás Gergely: a kormány bepereli a Spar-t, azt is megtudtuk, miért
 
Előfizetői tartalom

Decemberben már dübörgött a magyar kivitel

Portfolio
Tavaly 5,7 milliárd euró többlet keletkezett a magyar külkereskedelmi mérlegben - jelentette a KSH. A friss adat azt jelenti, hogy megtört az aktívum három éves csökkenése, hiszen a 2019-es 4,3 milliárd euróhoz képest növekedést láthatunk. A fordulat oka nem a koronavírus-válság, épp ellenkezőleg: a havi export-import egyenlegek minden hónapban kedvezőbben alakultak, mint 2019-ben, kivéve a tavaszi hónapokban, amikor a járvány első hullámának sokkja érte a gazdaságot.

A tavalyi számokat látva a következő sztori bontakozik ki a magyar áruforgalmi egyensúlyról: az év elejére beérett egy sor kapacitásbővítő beruházás, ami élénkíteni tudta az exportot, és ezzel az import (valószínűleg elsősorban a beruházási ciklus lefelé fordulása miatt) nem tartott lépést. Aztán jött a koronavírus-válság, ami az exporttermelésen nagy lyukat ütött...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés