áder jános lengyel újranyitás
Gazdaság

Áder János májusi nyitásról beszél

Portfolio
Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltás beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár ismét meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán, a visegrádi négyek (V4) elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten.

"Minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben kapjuk meg a vakcinákat, annál gyorsabban tudjuk a korlátozásokat feloldani az idegenforgalomban is" - válaszolt Áder János az MTI-nek a közép-európai turizmus újraindítását érintő kérdésére.    

Áder János reményét fejezte ki, hogy Magyarországon "húsvétig (április 4-ig) vagy legkésőbb a húsvétot követő időszakban, április végéig" fel lehet gyorsítani az oltások beadását.

Így májusban tavalyhoz hasonlóan ismét nyitni lehetne

- fejtette ki az elnök. 

Ez ismét egy új időpont, a korábbi napokban a kormány részéről március, április és húsvét hangzott el a nyitás időzítésére.

Bizakodását fejezte ki az államfő, hogy az idei nyár ugyanolyan eredményes lesz a turizmusból élők jelentős része számára, mint amilyen az elmúlt esztendőben volt.

A járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedésekről az elnök elmondta: ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket. Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében - szögezte le.

Mint Áder János elmondta, az elnökök egyetértettek: mindent meg kell tenni, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását. "Minden egyes nap, amikor közelebb jutunk az úgynevezett nyájimmunitás eléréséhez, kulcsfontosságú lehet a személyes áldozatvállalás és a gazdasági tehertétel csökkentése szempontjából" - fogalmazott.    

Az energiaügyi kérdéskörben az államfők egyetértettek: rövid időn belül csökkenteni kell a szén felhasználását. Alaperőművekre viszont az energiaellátás biztosítása végett szükség van, és "ha a kibocsátási célokat komolyan vesszük, mind a négy visegrádi országnak szüksége van az atomenergiára, és - legalábbis a következő húsz-huszonöt évben - földgázra és földgáz alapú erőművekre is" - húzta alá Áder. A négy ország erőfeszítéseket tesz majd annak érdekében, hogy az EU támogassa a gázipari beruházásokat - tette hozzá.

Közölte: meghívta a többi elnököt a november 29. és december 5. között Planet Budapest 2021 címmel rendezendő fenntarthatósági világtalálkozóra és expóra, amely Közép-Európa eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye lesz.

Andrzej Duda lengyel elnök a sajtókonferencián többek között elmondta: senkinek sincs kétsége afelől, hogy minél gyorsabb lépéseket kell tenni a környezet- és a klímavédelem érdekében. Aláhúzta viszont az igazságos (energiaügyi) átalakításnak a 2018-as lengyelországi klíma-csúcstalálkozón elfogadott alapelvét, amely a társadalom érdekeit, a munkahelyek védelmét is figyelembe veszi.

A Zuzana Caputová szlovák, valamint Milos Zeman cseh elnök részvételével is rendezett kétnapos csúcstalálkozón megemlékeztek a V4 megalapításának idei 30. évfordulójáról, megvitatták a V4 EU-n belüli szerepét, tárgyaltak a járvány utáni helyreállításról, az energiabiztonságról és a klímaügyekről is.

Címlapkép: Áder János köztársasági elnök a visegrádi csoport (V4) államfői kétnapos találkozójának második napján tartott online sajtótájékoztatón a lengyelországi Juratában 2020. február 10-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
astrazeneca vakcina doboz