Portfolio signature

Amerika elvesztette Európát a Kína elleni új hidegháborúban? Az EU önzése nem tetszik Bidennek

Portfolio
Az Egyesült Államok célja, hogy nemzetközi koalíción keresztül gyakoroljon nyomást Kínára káros kereskedelmi gyakorlatának felfüggesztésére. Joe Biden elnök az EU-val is számol a partnerek között, az EU azonban a Kínával frissen megkötött kereskedelmi egyezményével beleköpött a levesbe: nyilvánvalóvá tette, hogy gazdasági érdeke sokkal fontosabb, mint szövetségese geopolitika víziója. A Fitch Solutions elemzésében azt járja körbe, hogy mennyire zavar be a Kína-ellenes összefogás építésébe az EU-Kína megállapodás.

Kína már jó pár éve az Egyesült Államok első számú riválisává lépett elő, és az utóbbi években az addig simulékony diplomáciai kapcsolatok is erőteljesen romlanak. Donald Trump nyíltan beleszállt a kínai vezetésbe, Joe Biden pedig azt ígérte, hogy összevonja a szövetségeseket egy Kína-ellenes nemzetközi koalícióba. Kézenfekvőnek tűnt, hogy az EU ennek a nemzetközi koalíciónak a része lesz,

ehhez képest az Unió december végén bejelentette, hogy hosszú éves tárgyalás után tető alá hozott egy kereskedelmi egyezményt Kínával.

Az Átfogó Megállapodás a Beruházásokról (Comprehensive Agreement on Investment, CAI) egyelőre elvi nyilatkozat formájában létezik, a megszövegezése és hónapokat is igénybe vehet. A kérdés csak az, mennyire zavar ez be az amerikai-kínai szembenállásba, és milyen előnyökkel kecsegtet Európa és Kína számára? Ezeket járta körbe a Fitch Solutions elemzéseiben.

Miről szól a cikk?

  • Kína és az EU kereskedelmi egyezményt kötöttek, amelynek a szövegezése még hátra van
  • Mindez nem tetszik az Egyesült Államoknak, amely Kínában látja a fő riválist
  • Az EU piacokat szerez a megállapodással, de Kína az egyezmény igazi nyertese
  • Végső soron ez az egyezmény önmagában nem elég ahhoz, hogy az EU később ne forduljon Kína ellen

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések