nemzeti konzultáció újranyitás
Gazdaság

Elindult az újranyitásról szóló konzultáció, ezt a 7 kérdést tette fel a kormány

Portfolio
Elindult az újraindításról szóló konzultáció - közölte a kormany.hu szerda este. Csak regisztráció után, a megadott email címre küldött megerősítő levélre kattintva lehet kitölteni a kérdőívet. A konzultáció hét kérdésből áll, amit mi most megmutatunk.

A kormány azért dolgozik, hogy a járvány megfékezésével mielőbb újra lehessen indítani az életet hazánkban. Szeretnénk kikérni erről a magyarok véleményét, ezért konzultációt kezdeményezünk az újraindításról - olvasható a kormányzati portálon. A kérdőívet a vakcinainfo.gov.hu és a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon is ki lehet kitölteni. 

A hét kérdés megválaszolása előtt a kérdőíven ez az ismertető található:

"Magyarország hónapok óta keményen küzd a koronavírus ellen. A járványnak még nincs vége, és ez mindannyiunknak sok nehézséget okoz. Az oltási program elindulásával azonban új szakaszba léptünk. Vannak, akik azt gondolják, hogy az oltások beadásával egy időben elkezdődhet a korlátozások feloldása is. Mások óvatosságra intenek, mert a járvány Európában újra felszálló ágban van. Szeretnénk megtudni az Ön véleményét is, ezért kérjük, töltse ki az alábbi kérdőívet!"

Másik cikkünkben szavazni tudnak olvasóink, íme:

A kérdések pedig:

  1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről? Itt két válaszlehetőség van: fokozatosan lehet feloldani a korlátozásokat; vagy a járvány végén, egy lépésben kell feloldani őket.
  2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről? Támogatni vagy ellenezni lehet.
  3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel? Igen vagy nem válasz adható.
  4. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel? Igen vagy nem válasz adható.
  5. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (pl. uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel? Igen vagy nem válasz adható.
  6. Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Ön mit gondol? Két válasz adható: védettségi igazolvánnyal látogathatók ezek az események; vagy nem szabad ezeket az eseményeket látogathatóvá tenni a járvány végéig.
  7. Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel? Igen vagy nem válasz adható.

A kérdések többsége a fokozatos feloldással kapcsolatos hozzáállást firtatja. Vagyis azt, hogy egyes részterületeken (esti kijárás, vendéglátás stb.) vagy egyes csoportoknak ("védettek") jöjjön-e lazítás. ez alapján arra következtethetünk, hogy a kormány igyekszik minél hamarabb legalább kis mértékű lazításokat bevezetni. Ezzel egybevág Parragh László MKIK-elnök ma délután a Portfolio-nak adott nyilatkozata, amiben - bizonyára nem teljesen függetlenül a kormányzati törekvésektől - azt mondta, hogy a korlátozó intézkedéseket március második felében vagy április elején lehet elkezdeni feloldani.

konzultacio regisztracio
Részlet a konzultáció regisztrációs oldaláról.

Miről is szól ez az egész?

Orbán Viktor két héttel ezelőtt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító eseményén jelezte: a kormány február közepén indít egy online konzultációt a nyitás kérdéséről azért, hogy felmérje, mit gondolnak az emberek arról a kérdésről, hogy mikor indulhat újra az élet. Van vakcina, szóval van miről beszélni - vélekedett akkor.

Ugyanezen az eseményen a miniszterelnök azt is mondta, hogy

ha február közepén lebonyolítjuk a konzultációt, akkor döntések születhetnek március elsejével, április elsejével, vagy harmadikával, ami a húsvét. És akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat.

Ezt megelőzően januárban a kormány több tagja többször is belengette a nyitás lehetőségét, és egyre inkább az újranyitás melletti érveket hangoztatták a kormányzat illetékesei.

Most úgy tűnik tehát, hogy a konzultáció következő két hétben kialakuló eredménye alapján dönt a kormány az esetleges újranyitásról és annak módjáról. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy legújabb számításaink azt mutatták:

április elejéig, húsvétig még relatív alacsony lesz a magyar lakosság vakcinákkal való átoltottsága és így a korlátozások nagy részének feloldása még fokozott kockázatokkal járna.

Ha a kormány a vakcinázottságra építve alakítaná ki az újranyitási stratégiáját, akkor megítélésünk szerint egyre inkább búcsút inthetünk a húsvét előtti nyitásnak. Április közepe körülre juthat oda a kormány, hogy a korlátozások fokozatos feloldását megkezdje, aztán ahogy fut fel az átoltottság, úgy szélesítse ki a lazításokat. 

Korábbi cikkünkben azt is bemutattuk a Portfolio unikális modelljére alapozva, hogy az az egyik fő - sokaknak talán meglepő - következtetésünk, hogy a kormány helyett valójában inkább a magyar emberek döntik el, hogy mikor oldhatók fel a korlátozások éppen azzal, ahogy a vakcinákhoz, azok között is a keleti vakcinákhoz hozzáállnak. Ha ugyanis a milliós tételben megérkező orosz és kínai készítményekkel csak viszonylag kevesen élnének, akkor április elejéig még nem tudna olyan magasra futni az átoltottság, hogy biztonságosan fel lehessen oldani a legtöbb korlátozást, így annak potenciális ideje is legalább néhány héttel későbbre tolódhat.

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
érettségi iskola vizsga