Előfizetői tartalom

Három megdöbbentő részlet derült ki az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájáról: mégsem szúrta el az EU a közös beszerzést?

Portfolio
Kiderült, hogy valójában nem 3 hónappal később, hanem 1 nappal hamarabb kötött vakcinaszállítási szerződést az Európai Bizottság a brit-svéd AstraZenecával, mint maga a brit kormány, ráadásul pontosan ugyanolyan feltételeket tartalmaz mindkét szerződés, azaz ilyen értelemben sem került hátrányba az EU. Az is kiderült, hogy a Pfizer eredeti „utolsó árajánlatát” 71%-kal le tudta alkudni a Bizottság a közös uniós ártárgyalások során. Ez a három friss fejlemény egészen más megvilágításba helyezi azokat a kritikákat, miszerint teljes kudarc lenne az uniós közös vakcinabeszerzési stratégia.

A két legnépszerűbb kritika a 27 tagállam nevében intézett közös uniós vakcinabeszerzéssel szemben az, hogy túl lassan reagált az Európai Bizottság és rossz feltételeket tudott csak kialkudni a gyártókkal szemben. Ezekkel teljesen szembemennek azok a tények, amelyek csak a minap váltak ismertté, mégpedig az alábbi formában: Bár még január végén is azt hangoztatta újságírói...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái