Előfizetői tartalom

Mekkora az árnyékgazdaság a kelet-közép-európai országokban?

Portfolio
Régiónkban a fejlettebb és a kevésbé fejlett országok árnyékgazdaságainak GDP-arányos méretei között óriásiak a különbségek. Míg az árnyékgazdaság például Ukrajnában a GDP 43 százalékát teszi ki (amely nagyjából megegyezik az Elefántcsontparton tapasztalttal), Csehországban ugyanez az arány csupán 10 százalék (így e tekintetben például Luxemburggal áll azonos szinten). Vakhal Péter, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet tudományos munkatársa és Vékás Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa a Statisztikai Szemle 2021. februári számában írt az árnyékgazdaságról részletesen Az árnyékgazdaság okai Kelet-Közép-Európában című kutatásukban.

A kelet-közép-európai gazdaságokban intenzívebb az árnyékgazdasági tevékenység, mint a világ többi részén, ami összefüggésben állhat a régió XX. századi gazdaság- és társadalomtörténetével, illetve különösen azzal, hogy ezek az országok hosszabb időre letértek a piacgazdasági fejlődés szerves útjáról, és a sikertelen kísérletet követően, utólag kellett alkalmazkodniuk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés