usa koronavírus halálozás lélegeztetőgép
Gazdaság

Egy évvel csökkent a várható élettartam az USA-ban a koronavírus miatt

MTI
Portfolio
Átlépte az 500 ezret a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma hétfő délután az Egyesült Államokban, a regisztrált fertőzöttek száma pedig már több mint 28 millió.

A globális koronavírus-halálesetek mintegy 19 százaléka az Egyesült Államokban történt, miközben az ország a világ népességének csupán négy százalékát adja.    

"Lesújtóak ezek a számok" - jelentette ki Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök fertőző betegségekkel foglalkozó főtanácsadója az ABC News televízióban. A szakember hozzátette:

Rosszabb a helyzet, mint szinte bármely más országban, miközben egy magasan fejlett, gazdag nemzet vagyunk.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest - ahogy a szakértők fogalmaztak - megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban. Ez a legnagyobb visszaesés a második világháború óta.    

usa várható élettartam

A tavalyi év elején a járvány - miután végigsöpört az országon - májusig 100 000 ember életét követelte. Az áldozatok száma szeptemberre megduplázódott, és az egészségügyi szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy az őszi és téli hónapokban a vírus újabb terjedése várható. Decemberre az áldozatok száma elérte a 300 000-et. Az utóbbi alig három hónapban 230 000-en vesztették életüket a Covid-19 betegségben.    

A koronavírussal összefüggő halálesetek tekintetében december és február között az egyesült államokbeli esetek a globális esetek 46 százalékát tették ki, pedig ebben az időszakban már elérhetők voltak a vakcinák, és megkezdték az amerikai lakosság beoltását.    

A hétfői tragikus mérföldkő ellenére úgy tűnik, hogy javul a helyzet, ugyanis a regisztrált fertőzéses esetek száma már a hatodik egymást követő héten csökken Amerikában. Az egészségügyi szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a különféle mutációk - amelyeket eredetileg Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában fedeztek fel - újabb hullámot indíthatnak el, amely azzal fenyeget, hogy megfordítja a közelmúlt pozitív tendenciáit.    

Fauci óvatosságra intett, és azt kérte az amerikaiaktól, hogy tartsák be a közegészségügyi intézkedéseket, például a maszk viselését, a fizikai távolságtartást és a tömegek elkerülését. "Nagyon óvatosnak kell lennünk, és nem mondhatjuk, hogy vége van, túl vagyunk rajta "- mondta a szakember.    

Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök hétfőn este megemlékeznek az áldozatokról. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pedig bejelentette, hogy a szövetségi épületeken félárbócra engedik az amerikai nemzeti zászlót. A washingtoni Nemzeti Katedrálisban hétfőn este 500-szor megkondítják a harangokat, ezzel tisztelegve a koronavírus eddigi 500 000 áldozatának emléke előtt.

Címlapkép: Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő beteget kezel Erlina Monteleone vérvételi szakápoló a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án. Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus
magyar rendőrség

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
kínai vakcina oltás egészségügy