muller cecilia vedoltas regisztracio
Gazdaság

Müller Cecília: a brit koronavírus mellett más mutáns is megjelent Magyarországon

Portfolio
Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján hivatalosan elismerte, hogy az eddig számontartott brit koronavírusmutáció mellett más mutáns is megjelent Magyarországon. Ennek két okból van nagy jelentősége, egyrészt az új variánsokról már tudjuk, sokkal fertőzőbbek és egyre többen kerülnek kórházba miattuk. Másrészt kérdéses, hogy a hazánkban alkalmazott vakcinák mennyire lesznek hatékonyak az új mutációkkal szemben. Ezek miatt előfordulhat, hogy a nyájimmunitás eléréséhez nagyobb átoltottságot kell majd elérnünk a jövőben, amely egyben azt is eredményezheti, hogy az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket később lehet majd feloldani.

Hétfőn szokás szerint sor került az operatív törzs napi sajtótájékoztatójára, amelynek keretében Müller Cecília ismét hangsúlyozta, a járvány harmadik hullámát nagy valószínűséggel a koronavírus különböző mutációi okozzák szerte a világban és hazánkban is.

Az országos tisztifőorvos egyben ismertette, hogy 378 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a brit mutánst, de ennél sokkal fontosabb új információ volt, hogy a múlt pénteki utalást követően már konkrétan számszerűsítette, hogy 34 főnél mutatták ki a koronavírus egyéb mutációját.

Ezzel hivatalosan elismerték, hogy az eddig számontartott brit koronavírusmutáció mellett legalább egy másik variáns is fertőz Magyarországon.

Az új variáns megjelenésének két okból van igazán kiemelt jelentősége:

  1. Egyelőre nem ismert(ek) az idehaza is megjelent új koronavírusmutáció(k), azt viszont Müller Cecília elmondta, hogy az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek. Ráadásul mostanra az is kiderült, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba az egyes mutációk miatt. Ez azt jelenti, hogy kórházi kezelésre van szükségük, mert súlyosan zajlik náluk a betegség.
  2. Kérdéses, hogy az engedélyezett és hazánkban használt vakcinák mennyire lesznek hatásosak az új mutációval szemben. Müller Cecília kiemelte, hogy az elérhető oltások hatásosak minden mutációval szemben és ezt az utóbbi hónapokban a gyártók is igyekeztek hangsúlyozni. Korábban ugyanakkor ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy a brit AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyaga, amellyel hazánkban is oltakoznak, kellően véd-e a dél-afrikai koronavírus-variánstól. Amennyiben ez a változat jelent meg hazánkban és tényleg kevésbé véd a nálunk is alkalmazott AstraZeneca-vakcina vele szemben, az tovább súlyosbíthatja a járványhelyzetet. Az információk tükrében érdemes felidézni Rusvai Miklós víruskutató korábbi kijelentését is, amely szerint a "hagyományos koronavírus" elleni védőoltások 94%-os hatékonysága a dél-afrikai variáns esetében 84%-ra csökken. A különböző kutatások egyébként vakcinánként eltérő eredményre jutnak, de abban nagyjából egyetértés van, hogy a dél-afrikai variáns esetében a legnagyobb a hatékonyságvesztés.

Fontos hangsúlyozni, hogy a járvány gyorsabb terjedése és az új változattal szemben alkalmazott, hatékonyságukat vesztett vakcinák egyaránt azt eredményezhetik, hogy a

nyájimmunitás eléréshez nagyobb átoltottság kell majd a jövőben.

A fentiekre tekintettel elmondható, hogy az új mutáns hazai megjelenése kiemelten fontos abban a tekintetben is, hogy hatással lehet a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések feloldásának időpontjára.

Abban az esetben ugyanis, ha a járvány erősebbé válik, nagyobb átoltottság válik szükségessé, akkor később lehet majd feloldani a korlátozásokat.

Címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
érettségi iskola vizsga