orbán viktor operatív törzs ülés döntés korlátozó intézkedés
Gazdaság

Elmagyarázta a kormány, miért nem hosszabbította meg május 23-ig a kijárási tilalmat

Portfolio
Az éjjel a Magyar Közlönyben megjelent törvény és kormányrendelet alapján nem volt teljesen egyértelmű jogilag, hogy a veszélyhelyzet 90 nappal való meghosszabbításával párhuzamosan a védelmi intézkedésekeket, így például az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozást is meghosszabbította-e május 23-ig a kormány, vagy sem. Ezért a Kormányzati Tájékoztatási Központnak (KTK) tisztázó kérdéseket küldtünk ma délelőtt és befutott a válasz, amely alapján egyelőre (!) nem hosszabbította meg a védelmi intézkedések alkalmazhatóságát a kormány, azok továbbra is csak március 1-ig vannak érvényben. Várhatóan azonban (a korábbi ígéreteknek megfelelően) napokon belül döntést hozhat a korlátozó intézkedések jövőjéről a kormány, erről külön cikkünkben itt írtunk.

FRISSÍTÉS: A Portfolio cikke az újranyitás és korlátozások témájában most jelent meg, itt olvasható:

Mi a lényeg?

Gyakorlatilag azt történt, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt 78 veszélyhelyzeti kormányrendelet hatályát május 23-ig, mint elméleti lehetőség kinyújtotta a kormány, de ettől az egyes rendeleteknek, vagy azok egyes paragrafusainak az alkalmazhatósága eltérhet. A védelmi intézkedéseket rögzítő 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet idevágó részeinél is pont erről van szó: az alkalmazhatóságuk egyelőre március 1-ig tart és a napokban fog majd a kormány dönteni arról, hogy ezt meddig hosszabbítsa meg.

A KTK válasza egyúttal rögzíti azt is, hogy a kormányrendeletben felsorolt 78 veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatósága az egyes kormányrendeletekben külön-külön rögzítve van.

Ezeket kérdeztük

A parlament által hétfőn alkotott 2021. évi I. törvény és az arra épülő 80/2021. (II. 22.) kormányrendelet tartalmával kapcsolatos értelmezési segítségkérés miatt fordultunk a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz és az alábbi két kérdésben szerettünk volna tisztán látni:

  • "Jól értjük-e, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt összes kormányrendelet hatályát meghosszabbította a kormány 2021. május 23-ig, beleértve a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletben rögzített este 8-tól hajnali 5-ig tartó kijárási korlátozás hatályát is?"
  • "A fentiektől eltérően most a kormány csak az elvi lehetőséget rögzítette arra, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt összes kormányrendelet hatályát meghosszabbíthassa 2021. május 23-ig, de azt az egyes kormányrendeletekben külön-külön rögzített hatály dönti el (amit bármikor módosíthat is a kormány), hogy az egyes rendeletek hatálya 2021. május 23. előtt, vagy aznap ér véget?"

Ezt válaszolta a KTK

„A parlament tegnapi döntésével felhatalmazást adott a kormánynak a védekezésre. A megkeresésében említett kijárási korlátozás nem hosszabbodik meg 90 nappal, a kijárási tilalomra vonatkozó szabályt a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. Rendelet 28. §-a rögzíti, hogy a rendeletet 2021. március 1-ig lehet alkalmazni, tehát a kijárási korlátozás március 1-ig van érvényben.

Az Országgyűlés által elfogadott törvény és a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 80/2021. (II. 22.) Korm. rendelet a korábban kiadott veszélyhelyzeti rendeletek hatályát meghosszabbította, de ahogy a kérdésében is jelzi, az egyes kormányrendeletek külön-külön rögzítik, hogy meddig alkalmazandóak.”

Összességében tehát a második kérdésünk a helyes értelmezés és az a lényeg, hogy egy-egy veszélyhelyzeti kormányrendelet hatálya és alkalmazhatósága eltérhet egymástól és a sokakat érdeklő védelmi intézkedések alkalmazhatósága egyelőre március 1-ig terjed.

Azért hangsúlyozzuk, hogy egyelőre, mert - ahogyan azt korábbi cikkünkben valószínűsítettük - a kormány napokon belül dönt a járványügyi védelmi intézkedések jövőjéről. Ha az intézkedések meghosszabbításának korábban látott menetrendje érvényesül ezúttal is, akkor a hét közepén esedékes kormányülés után ismerhetjük meg a kormány döntését: január elején Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a szokásos rádióinterjújában, míg január végén a legutóbbi hosszabbításkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón ismertette a kormány döntését. A kormány előtt álló 4 döntési lehetőségről is részletesen írtunk ebben a cikkünkben.

Címlapkép forrása: Portfolio

Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina oltás oltatás koronavírus