Előfizetői tartalom

Nem is olyan félelmetes az előttünk álló árrobbanás? Az EKB megvonhatja a vállát

Portfolio
Az emelkedő infláció tartja manapság lázban az elemzőket, a növekvő kötvényhozamokban és a részvénypiacokon is megjelenő aggodalom feladhatja a leckét a jegybankoknak is. Egyelőre nincs nagy gond, de tavasszal a bázishatások miatt az infláció törvényszerűen megugrik majd. Az ING Bank szerint nem kizárt, hogy az infláció az eurózónában hosszú idő után az EKB célértéke fölé ugrik, de ez cseppet sem biztos, hogy lépésre készteti a jegybankot. A növekvő kötvényhozamok viszont annál inkább.

Az eurózóna inflációja 0,9% volt januárban éves bázison a felülvizsgált adatok szerint, tavaly február nem mértek ekkora árindexek. A maginfláció januárban 1,4% volt az előző év azonos időszakához képest.

A magasabb energiaárak, a szolgáltatások magasabb árai, valamint egyes kínálat oldali zavarok vezettek a magasabb euróövezeti inflációhoz az ING Bank szerint. Mindezek mellett az eltérés is jelentős az egyes tagállamokban:

Görögországban -2,4%, Németországban és Hollandiában ezzel szemben 1,6% volt az infláció januárban. Az ING szerint ez nem könnyíti meg az EKB életét.

Miről szól a cikk?

  • Csak év végén deürl ki, mennyire lesz tartós az áremelkedés
  • Könnyen lehet, hogy az EKB nem lép, hiába ugranak meg az árak
  • Lehet, hogy Európában is jön a hozamgörbe-kontroll

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái