vakcina oltás védőoltás koronavírus kínai Sinopharm
Gazdaság

Operatív törzs: versenyt futunk az idővel, már terjed a dél-afrikai vírusmutáns

Portfolio
Az Operatív Törzs keddi szokásos tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője ismertette a heti oltási tervet, ami több lényeges ponton változott. Lényege, hogy minél több embernek be akarják adni a vakcinák első adagját, hogy ezzel is növeljék a védettek számát, a harmadik hullám miatt ugyanis versenyfutás van az idővel. A cél, hogy húsvét tájára lehetőleg minden regisztrált túlleshessen az első oltásán. Müller Cecília pedig elárulta: már 5 esetben mutatta ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja a dél-afrikai vírusvariánst.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

A teljes videó itt visszanézhető

A fertőzés átadását gátolja a vakcina

A beoltott ember terjesztheti-e a fertőzést? - hangzott a kérdés. Müller Cecília szerint nem zárható ki teljes mértékben. A tünetes sokkal inkább terjeszti a fertőzést, mint a tünetmentes. Ez utóbbinak ugyanis kevés számú vírus van a szervezetében. A fertőzés átadását gátolja a vakcina - húzta alá az országos tisztifőorvos.

Minden idős embert hamarosan behívnak majd

Türelmet kérek szépen az idősektől, akik nem kaptak még tájékoztatást az oltásról. Sorra fog kerülni, bizonyosan fogják hívni, mert most nagy számú vakcina áll majd a rendelkezésünkre, felgyorsul az oltási folyamat. Rövid időn belül kapni fognak az idősek behívót - válaszolt egy kérdésre Müller Cecília. 

Új kutatási eredmények

A Pfizer vakcinák esetén megállapították azt, hogy a 80 év feletti korosztályban 83%-kal csökkentette a halálozások számát a vakcina első adagja. 

A Johnson & Johnson vakcinája 86%-os védelmet nyújtott a súlyos lefolyású betegségek esetén. Az FDA 74%-ban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását, tehát ez a vakcina is hatásos, életmentő lehet - fogalmazott Müller Cecília.

Izraelben január második felétől jelentősen csökkent a halálozások száma és az új fertőzések száma.

Terjed a dél-afrikai vírusmutáns

A brit variáns okozza a rendkívüli mértékű felfutást. Korábban említettem, hogy megtaláltuk az első dél-afrikai vírusmutánst is, ennek a száma a mai napra 5-re emelkedett. Az NNK laborja tehát már 5 esetben mutatta ki a dél-afrikai vírusmutánst - mondta al.

Vakcinák

114.660 adag Pfizer adag vakcina érkezett ma, közvetlenül az oltópontokra kerülnek. A Szputnyik vakcinák szállítása folyamatban van - mondta Müller Cecília és emlékeztetett: mindegyik oltóanyag hatásos és eredményes abból a szempontból, hogy megelőzi a súlyos szövődményeket és megelőzi a kórházba kerülést.

6071 főt ápolnak a kórházban és már 581-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok legyenek intő jelek ahhoz, hogy ha meghívást kapunk az oltakozásra, fogadjuk el - ismertette.

Müller Cecília: 16 éves a legfiatalabb elhunyt

Óriási tempóban halad a járvány előre Európában és Magyarországon is. Annak ellenére, hogy 721 ezer főt beoltottunk, láthatjuk azt, hogy a fertőzések száma napról napra növekszik - kezdte mondandóját Müller Cecília, aki kitért arra, a tegnapi napon elhunyt 130 beteg. Hozzá kell tennünk, hogy sajnos olyan gyors lefolyású megbetegedéseket tapasztalnak a klinikusaink, amit korábban még soha, az első tünetek kezdete után gyorsan súlyos formát ölt a betegség. Megdőlt az az adat is, amelyben jegyezzük a legfiatalabb elhunyt személyt, az elmúlt napon egy 16 éves fiatalt veszítettünk el, neki is volt egy súlyos alapbetegsége - mondta az országos tisztifőorvos.

Szabálysértések

Kiss Róbert rendőralezredes ismertette a szabálysértéseket.

Egy fővárosi belvárosi étteremben magánrendezvényt tartottak a kijárási tilalom idején, a 21 résztvevőn nem volt maszk. A magánrendezvény szervezőjével szemben szabálysértést indítottak, a vendéglátóval szemben hatósági eljárást indítottak.

kijarasi tilalom megszeges

A következő 1 hét oltási terve

A ma érkezett Pfizer-szállítmány minden adagját felhasználjuk már most, a héten megérkező 250 ezer kínai vakcinát pedig szintén mind beadjuk már az első adagként - árulta el.

A heti oltási terv nem azt jelenti, hogy hétfőtől vasárnapig mennyi oltunk. A szerdai és csütörtöki napok az első napok általában, az oltási hetek szerdától szerdáig tartanak - fejtette ki.

Ezért nem lehet számon kérni a vasárnap esti adatok fényében az oltási terv teljesítettségét - hangsúlyozta.

Az első feladat az idősek oltásásának folytatása

  • 250 ezer kínai vakcina: praxisonként átlagosan 45 fő oltására lesz lehetőség ebből.
  • 30.800 Moderna vakcinát is kiosztunk a 65 év felettiek oltására. (10 ezer adag Moderna pedig megy a fennmaradó idősek otthonába. 10 800 adag Moderna vakcina pedig megy a szociális otthonban lakók második oltására.)
  • 115 ezer Pfizer vakcina megy a kórházi oltópontokra.

A praxisok arányában és regisztrált oltakozók arányában kapják a megyék, a háziorvosok és a kórházak ezeket a vakcinaszállítmányokat - mondta.

A második feladatként folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is - folytatta György István. Vizsgálják a hazai szakemberek, hogy 60 év felett is adják az AstraZeneca vakcinákat - árulta el.

A háziorvosokat igyekszünk tehermentesíteni, ezért a múlt hét csütörtökön érkezett 74 ezer adag AstraZeneca vakcinát a kórházi oltópontokra szállítjuk, ahol március 6-án és 7-én nagyobb oltási akció keretében fogjuk oltani a 60 év alatti krónikus betegeket.

Közülük 74 ezren fognak most smsben értesítést kapni, hogy hol és mikor várják őket oltásra. Mind a 102 Kórház rendelkezésre fog állni, több száz oltóponttal.

A harmadik feladat, hogy folytatódnak a második körös oltások: 49 ezer adag beadását igényli ez.

Összesítve 395 ezer regisztrált idős embert tudunk beoltani jövő hét szerdáig, ebből 250 ezer kínai vakcinával, 30 ezer adag Moderna vakcinvával, 115 ezer Pfizer vakcinával a kórházi oltópontokon tud oltakozni - sorolta. 

Összesen tehát 529 ezer adag vakcinát szeretnének beadni a tervek szerint, ez akkor teljesülhet, ha minden érintett oltakozó elfogadja a felajánlott vakcinát. Ekkora heti oltásbeadásra még nem volt példa - húzta alá.

Oltási helyzet

Az oltási munkacsoport vezetője, György István a következő egy hét oltási tervével kezdte a tájékoztatóját. Magyarországon több mint 721 ezren kapták meg az első oltásukat, Magyarország a harmadik az EU listáján - mondta.

De közben versenyt futunk az idővel, rohamosan nő a kórházi betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat

- mondta.

Ezért is döntött úgy az oltási munkacsoport, hogy módosít az oltási stratégián március elsejétől - emlékeztetett György István. A Pfizer és AstraZeneca vakcinák esetében így hosszabb idő fog eltelni a két dózis beadása között.

Mostantól az a célunk, hogy mielőbb minél többen megkapják az első oltást és 

húsvét tájára lehetőleg minden regisztrált túl leshessen az első oltásán. A húsvéti ünnepnapokat figyelembe véve ez a határidő április 11-ig fog tartani.

Ezt a stratégiát választottuk, hogy a lakosság minél szélesebb rétegében induljon el a védettség. A járványügyi szakemberek szerint már az első oltás jelentősen növeli a védettséget - magyarázta.

A vakcinaszállítmányok csöpögtetve érkeznek az országba, lassan és kevés mennyiség érkezik a nyugati szállítmányokból. Egyszerre be tudnánk oltani mindenkit, aki kérte, de erre nincs lehetőség, nincs elég vakcina - magyarázta. A rendelkezésre álló vakcinákkal gyorsabban kell oltanunk és többet - fejtette ki.

A gyorsan rendelkezésre álló vakcina az, ami életet menthet - húzta alá.

Ösztönözni fogjuk a háziorvosokat, hogy hétvégén is oltsanak - emlékeztetett a legutóbbi kormánydöntésre a munkacsoport vezetője.

Emellett eltoltuk a Pfizer és AstraZeneca vakcinák második oltását, előbbi esetében 35 napos, utóbbi esetében 12 hét különbséggel adjuk be a vakcinákat. Erre lehetőség van az ütemezett szállítások fényében.

Kevesebbet fogunk most tartalékolni

- vetítette előre.

Hamarosan megismerhetjük a heti oltási programot

A kedd reggel közölt koronavírus-statisztika közleményéből tudjuk azt is, hogy 

az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetjük a következő egy hét oltási programját.

A keddi adatok szerint 2764 fő volt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett. A 3000-nél kevesebb új eset jelentős esésnek tűnik az előző napok fényében, de általában a keddi számok a hétvégehatás miatt mindig alacsonyabbak az átlagnál.

Az elmúlt néhány napban rendszeresen érkeztek arra vonatkozó utalások a kormány tagjai és szakértői részéről, hogy újabb szigorításokra lehet szükség Magyarországon.

Címlapkép: Kreft-Horváth Loránd háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát egy páciensnek komáromi orvosi rendelőjében 2021. március 1-jén. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Jose Socrates portugalia vademeles210410