euró eurózóna válság
Gazdaság

Az előzetesen vártnál jobb az euróövezeti üzleti klíma

MTI
Februárban már az ötödik hónapja zsugorodott az euróövezet gazdasági teljesítménye, de az előző havinál már kisebb mértékben, elsősorban annak köszönhetően, hogy a feldolgozóipar teljesítménye három éve nem tapasztalt mértékben erősödött a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének szerdán publikált eredménye alapján.

Februárban az előzetes 48,1 pontnál magasabbra, 48,8 pontra kúszott fel az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítményét összesítve modellező kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke, meghaladva így a januári 47,8 pontot is. 

A szolgáltatóipari BMI végleges értéke szintén jobbnak bizonyult az előzetesnél, a várt 44,7 pont helyett 45,7 pont lett februárra, magasabb a januári 45,7 pontnál. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már hétfőn publikált februári végleges értéke az előzetes 57,7 pontnál magasabb, 57,9 pont lett, ezzel 36 havi csúcsra emelkedett. A januári érték 54,8 pont volt.

A dinamikus teljesítményindexként szolgáló BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke viszont a zsugorodását jelzi.    A kompozit BMI előző havi 47,8 pontról 48,8 pontra emelkedő februári értéke így tehát az euróövezeti gazdasági teljesítmény csökkenésének lassuló ütemét jelzi januárhoz képest.    A februári kompozit BMI már sorban a negyedik hónapja áll az 50 pontos küszöb alatt, tükrözve ezzel a második járványvédelmi korlátozások gazdasági aktivitást fékező hatását az euróövezetben. Az új megrendelések a feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban összesítve az ötödik egymást követő hónapban csökkentek annak ellenére is, hogy az export közel három éve a legnagyobb növekedést érte el. Jó jel viszont, hogy a foglalkoztatási mutató egy éve az első alkalommal jelzett növekedést.

Címlapkép: Getty Images

brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
ipari termelés dolgozó worker fizetés
sinkó portfolio konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány