kinai negyed china town
Gazdaság

Kiderült, milyen ütemben oltana Kína

MTI
A kínai hatóságok azt tervezik, hogy júniusra beoltják a közel 1,4 milliárdos ország lakosainak negyven százalékát a koronavírus ellen - közölte az állami média egészségügyi illetékesekre hivatkozva.

Az év végére a tervek szerint a lakosság nyolcvan százaléka megkapja a vakcinát. Egyes térségekben ötven, illetve kilencvenszázalékos beoltottsági arányt akarnak elérni júniusig, illetve az év végére.

Eddig a lakosság 3,5 százaléka kapott vakcinát, szakértők szerint az oltási arány azért ilyen alacsony, mert jórészt kordában tartják a vírust. Az elmúlt hetekben csak külföldről érkezett emberekben mutatták ki a fertőzést, de őket érkezésük után azonnal elszigetelték a szigorú járványügyi előírásoknak megfelelően.

A világjárványt okozó koronavírust először a világon a közép-kínai Vuhan városában mutatták ki 2019 decemberében. A járvány legelején sokak szerint nem volt hatékony a védekezés Kínában, de már tavaly január végére szigorú korlátozásokat vezettek be, több millió ember került karanténba, elkezdődött a tömeges tesztelés és kontaktkutatás.

A szigorú beutazási korlátozásokat azóta is fenntartják, nagyon kevés vízumot adnak ki külföldieknek. A nemzetközi repülőjáratok számát jelentős mértékben csökkentették. Az érkezőknek több tesztet kell felmutatniuk, és attól függően, hogy honnan érkeztek két- vagy háromhetes karanténban kell várakozniuk.

Nyár óta már csak kisebb járványgócok fordultak elő Kínában, és a hatóságok minden esetben gyors intézkedéseket hoztak. Az élet és a gazdaság nagyrészt visszatért a megszokott kerékvágásba. Az emberek azonban sok helyütt még hordanak védőmaszkot, mérik a hőmérsékletüket, emellett használniuk kell a koronavírusos applikációt, amelyen feltüntetik, hogy melyik boltot vagy éttermet keresik fel.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a világ legnépesebb országában a járvány kezdete óta 101 013 ember kapta el a koronavírust, közel annyian, mint a lakosság lélekszámát tekintve nála hétszázszor kisebb, kétmilliós Észak-Macedóniában. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 4836 ember halt bele Kínában.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus usa
Elisa Ferreira kohezioert reformokert felelos biztos europai bizottsag portfolio cikk
Ferenci Tamás
frankfurt
bulgária város létkép
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
portfolio_haziorvos_oltas02-20210201