szabadsag hid budapest lezaras
Gazdaság

Feleslegesen halogatta a kormány a döntést, de meddig lesznek velünk a lezárások?

Felelős, de elkésett döntést hozott a kormány az újabb korlátozások bevezetésével. A járványkezelés európai, "húzd meg, ereszd meg" stratégiája folytatódik Magyarországon is. Az első negyedévben a kellemes meglepetést hozó tavaly év vége után újra visszaesik a gazdaság. Március 17-én a kormány nagy valószínűséggel nem fog tudni érdemi feloldásokról dönteni. Gyorsértékelés a mai bejelentésekről.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Ma a kormány úgy döntött, hogy szigorító lépésekkel próbálja fékezni a koronavírus-járványt. Ezzel eldőlt, hogy az (eleve reménytelennek látszó) oltásos stratégia elbukott: a harmadik hullám egyszerűen nem ad elég időt arra, hogy a vakcinával akadályozzuk a vírus terjedését. Természetesen a végső megoldás így is a védőoltás lesz, de az legfeljebb majd a negyedik hullámot fogja tudni megfékezni.

A médiában a Portfolio vetette fel először, hogy a végső feloldáshoz vezető legrövidebb út a szigorításon keresztül vezet. Nem öröm ez, de nem is meglepő: a világ vakcinaellátottsága egyszerűen nem tart ott, hogy belátható időn (napokon, heteken) belül a nyájimmunitás közelébe kerüljünk. Eközben viszont a járvány a vártnak megfelelően gyorsulva terjed, minden nap késlekedés durván emeli az egészségügyi rendszer járványcsúcson várható terhelését, és az elkerülhető halálesetek számát. Így maradt a „hagyományos”, húzd meg-ereszd meg stratégia, amivel időt nyerünk magunknak az oltásokra.

Ha a kormány őszintén szembenézett volna a realitásokkal, akkor valójában már legalább egy hete a szigorításokról döntött volna.

Jól látható azonban, hogy a járványügy továbbra sem működik hatékonyan, és nem tud olyan minőségű és mennyiségű, döntést megalapozó információkkal szolgálni, amelyek időben helyes eredményekre vezetnek. De nem könnyű a kormány helyzete azért sem, mert a társadalomnak már elege van a lezárásokból, minden szigorító lépés a türelmetlenebb csoportok körében népszerűségvesztést okoz. A két tényező együtt vezetett oda, hogy a kormány néhány hete még a nyitás körüli várakozásokat is fokozta az új konzultáció kérdéseivel.

A mai bejelentés világosan megmutatta: a járványügyi döntések esetében nincs valódi átváltás a gazdasági és az egészségügyi költségek között. Ha a járványhelyzet szigorítást igényel, akkor annak halasztgatása nem hoz gazdasági előnyt, mert csak annyit érünk el vele, hogy súlyosabb állapotban jön a lezárás. A gazdasági károk legalább ugyanakkorák lesznek.

Furcsa módon a harmadik hullám gazdasági veszteségei nagyobbak lehetnek, mint a másodiké.

Tavaly tavasszal még óriási sokként érte a világot a pandémia, a lezárások hatására nagyon sok ágazat szinte teljesen leállt. Az őszi hullám ehhez képest nagyon enyhe hatásokkal járt: a korlátozásokhoz való alkalmazkodás, az ázsiai országok sikeres járványkezelése és még néhány egyéb tényező oda vezetett, hogy a visszaesés mindenhol a töredéke volt a tavaszinak. Sőt, Magyarországon a leginkább sújtott szektorok kiesését olyannyira ellensúlyozta a többi terület teljesítménye, hogy 2020 negyedik negyedévében összességében még növekedni is tudott a GDP az előző három hónaphoz képest.

A most bejelentett lezárások megerősítik azt a vélekedést, hogy az első negyedév újra visszaesést hoz. Ennek most már három fő oka van:

  1. A második hullámban hozott korlátozások a negyedik negyedévnek csak durván a felét érintették, az elsőnek a teljes egészét.
  2. Néhány területen (különösen a feldolgozóiparban) a koronavírus-válsággal összefüggésben kisebb termelési zavarokkal, leállásokkal indult az év.
  3. A most bejelentett súlyosabb korlátozások a január-márciusi időszak negyedét is érinthetik, attól függően, kitartanak-e március végéig.

Ezek tükrében tehát a kellemes meglepetést hozó negyedik negyedév után egy rosszabb első negyedév következik. Ugyanakkor a nagy képet mindez nem írja át súlyosan. A gazdaság normalizációja elakad, de továbbra is erős feltételezés, hogy a korlátozások feloldása után a teljesítmény gyorsan korrigálódik majd a válság előtti szintre. (Zárójelben megjegyezzük, hogy a lezárások kárvallottjainak kompenzálását a gazdaságpolitikának továbbra is érdemes lenne átgondolnia, hiszen minél hosszabb ideig működésképtelen egy cég, a tőke felélése, illetve a munkaerőpiaci problémák annál tartósabb növekedési veszteségeket okozhatnak.)

A leginkább természetesen az üzletek, szolgáltató egységek bezárása fogja lehúzni a gazdasági teljesítményt, hogy pontosan milyen mértékben, arra becslést adni csak akkor érdemes, ha látjuk a részletes szabályokat, és képet alkothatunk arról, hogy azok az egyes területeket pontosan miként érintik.  

Sok múlik azon is, hogy a friss korlátozásoknak meddig kell életben maradniuk. A nemzetközi tapasztalatok szerint a rászigorítások igen hatékonyak a brit vírusvariánssal szemben is, akár már a március 15-i héten (vagy akár előző hét vége felé) érezhetően enyhülhet a járványhelyzet. Ugyanakkor ennek fényében a március 17-i újabb kormánydöntés még aligha alapul robosztus mennyiségű biztató adaton, tehát mérget nem vennénk rá, hogy valóban el lehet majd kezdeni a félig-meddig máris megígért feloldást. Ne feledjük: a korlátozás célja, hogy időt nyerjük az oltásokra. A nyájimmunitás elérése akár még két-három hónapot is igénybe vehet, tehát ha csak megállítjuk a terjedést, de nem szorítjuk vissza erőteljesen, gyorsan megkapjuk a nyakunkba a negyedik hullámot is.

Éppen ezért a kormányzati fogadkozás a gyors feloldásra a járványdinamika ismeretében újra vágyvezérelt gondolkodása utal, és nagyon valószínű, hogy március közepén inkább csak jelképes lazításról lehet csak dönteni. Vagyis az első negyedév hátralévő része a mainál szigorúbb lezárások mellett fog eltelni.

Címlapkép: Getty Images

iskola járvány fertőtlenítés koronavírus újranyitás
sivatag, mexikó, busz
koronavirus vilag
kreml moszkva oroszország
jokai_ter_1-1332
izrael palesztina

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
iskola járvány fertőtlenítés koronavírus újranyitás